Opera Națională București deschide stagiunea 2018-2019 cu premiera spectacolului „Otello”
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-bucuresti-deschide-stagiunea-2018-2019-cu-premiera-spectacolului-otello/

Opera Naţională Bucureşti deschide stagiunea 2018-2019 cu premiera spectacolului „Otello” de Giuseppe Verdi. Regia artistică, decorul şi luminile poartă semnătura maestrului Giancarlo del Monaco, iar costumele sunt realizate de Stella del Monaco. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 29 septembrie 2018, şi duminică, 30 septembrie 2018, începând cu orele 18:30.

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2018

Asistent de costume este Ricardo Coelho, iar asistent de regie Alex Nagy. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat.

*

În cadrul premierei mondiale, care a avut loc în anul 1887 pe scena renumitei Scala din Milano, publicul a rechemat soliștii în aplauze pe scenă, nu mai puțin de 20 de ori, ovaționând: „VIVA Verdi!”.

Creația verdiană a reprezentat prin excelență o împletire perfectă a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, „Otello” s-a dovedit a fi o capodoperă care s-a evidențiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci și prin trăirile  tulburătoare și puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

Giancarlo del Monaco, fiul marelui tenor Mario del Monaco, s-a născut la Lancenigo di Treviso pe data de 27 decembrie 1943. A pus în scenă peste o sută de opere în teatre prestigioase din: Berlin, Buenos Aires, Barcelona, Madrid, Bologna, New York, Los Angeles, Washington, Milano, München, Napoli, Paris, Pechin, Roma, Stuttgart, Sevilla, Torino, Viena, Zürig etc.

În 1991 realizează prima sa regie la Metropolitan Opera din New York. După marele succes obținut cu opera „La Fanciulla del West”(Fata din Vest), urmează numeroase lucrări la fel de importante: „Stiffelio”, „La Forza del destino”(Forța destinului), (a cărui punere în scenă a fost premiată de Institutul American de Studii Verdiene), „Simon Boccanegra”.

De asemenea a pus în scenă importante producții precum, „Andrea Chenier”, „Francesca da Rimini” sau „Cavalleria Rusticana”și„ Pagliacci”, la Opera Bastille din Paris. În perioada în care a fost Director General la Bonn, a fost numit consultant în cadrul Ministerului Culturii pentru lucrările de reconstrucție ale teatrelor de Operă din România.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online.

Foto: „Otello”,Opera Națională București  – facebook

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.