Opera Naţionalã Bucureşti sãrbãtoreşte 160 de ani de la premiera absolută a operei La Traviata
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-bucuresti-sarbatoreste-160-de-ani-de-la-premiera-absoluta-a-operei-la-traviata/

Opera Naţională Bucureşti sărbătoreşte miercuri, 6 martie (ora 19.00 ) împlinirea a 160 de ani de la premiera absolută a operei La Traviata.

Un articol de Andrada Văsii|5 martie 2013

Opera Naţională Bucureşti (ONB) sărbătoreşte miercuri, 6 martie (ora 19.00), alături de iubitorii genului liric, împlinirea a 160 de ani de la premiera absolută a operei La Traviata de Giuseppe Verdi, una dintre cele mai populare opere din lume.

Rolul frumoasei curtezane Violetta Valéry va fi interpretat de soprana Irina Iordăchescu, una dintre cele mai apreciate soliste ale ONB, în vreme ce tenorul Cristian Mogoşan, invitat special, va da viaţă personajului Alfredo Germont.

Cea mai cunoscută operă verdiană, La Traviata, este inspirată dintr-o poveste reală, pe care scriitorul Alexandre Dumas-fiul a folosit-o în romanul său de succes Dama cu camelii, publicat în anul 1848.

La Traviata (aceeaşi poveste care a generat un roman, o piesă de teatru, filme) este Violetta, o persoană care a existat. Există un monument funerar al acestei legende care a bântuit saloanele vieţii uşoare a sfârşitului de secol al XIX-lea„, a declarat scenografa producţiei bucureştene, Viorica Petrovici.

Tenorul Cristian Mogoşan, absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Wolfgang Brendel, Mariana Nicolesco, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea şi Viorica Cortez. În prezent, artistul este angajat al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi profesor asociat al Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

La Traviata
Miercuri, 6 martie, ora 19.00 – ONB
operă în patru acte de Giuseppe Verdi
libretul de Francesco Maria Piave

Dirijor: Vlad Conta
Regia: Cristian Mihăilescu
Scenografia: Viorica Petrovici
Maestru de cor: Stelian Olariu
Coregrafia: Ioan Tugearu

Distribuţia:

Violetta Valery – Irina Iordăchescu
Flora Bervoix – Sidonia Nica
Annina – Cristina Eremia
Alfredo Germont – Cristian Mogoşan (invitat)
Giorgio Germont – Iordache Basalic

Cu participarea balerinilor ONB: David Mannara (debut),
Alina Ştefănescu, Florentina Răducu, Bianca Ungureanu, Beatrice Şerbănescu

 

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.