Opera Națională Română Timișoara sărbătorește 70 de ani cu ”Aida” de Verdi
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-romana-timisoara-sarbatoreste-70-de-ani-cu-aida-de-verdi/

Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) prezintă, astăzi, 27 aprilie, de la ora 18.00, un spectacol aniversar cu ”Aida” de Giuseppe Verdi, marcând astfel 70 de ani de la deschiderea primei stagiuni, care a avut loc în 1947, cu aceeaşi lucrare.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2017

Pentru a ”crea aceeași emoție în rândul publicului”, spectacolul va fi transmis în direct și în Piața Operei, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu șapte decenii.

Ne-am înființat pe 30 martie 1946, iar pe 27 aprilie 1947 a avut loc primul spectacol. La un an distanță. Atâta le-a trebuit să pună pe picioare un spectacol. În perioada Dictatului de la Viena (1940-1945), când Operei Române din Cluj i-a fost interzisă funcționarea, a fost în exil aici, a susținut o stagiune completă la noi sub denumirea Opera Română din Cluj Napoca la Timișoara. (…) La spectacolul inaugural cu Aida, pe 27 aprilie, atât de multă lume a fost, încât s-au montat megafoane în piață, a fost arhiplină și mii oamenii au stat pe loc patru ore să asculte opera – Emilian Brînzei, referent cultural al ONRT.

ONRT dedică spectacolul aniversar tuturor angajaților instituției, de la înființare până în prezent. Spectacolul de joi începe la ora 18.00 și este cântat în limba italiană, cu supratitrare în limba română.

Foto: Opera Națională Română din Timișoara – facebook

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.