VIDEO Operele de artă au înlocuit panourile publicitare, în cea mai mare expoziţie din lume
https://www.ziarulmetropolis.ro/operele-de-arta-au-inlocuit-panourile-publicitare-in-cea-mai-mare-expozitie-din-lume/

Un număr de 57 de opere de artă au fost reproduse pe 22.000 de panouri publicitare în Marea Britanie, în cea mai mare expoziţie de artă din lume, în care un autoportret de Lucian Freud este expus pe un refugiu dintr-o staţie de autobuz.

Un articol de Andrada Văsii|13 august 2013

Un număr de 57 de opere de artă au fost reproduse pe 22.000 de panouri publicitare în Marea Britanie, în cea mai mare expoziţie de artă din lume, în care un autoportret de Lucian Freud este expus pe un refugiu dintr-o staţie de autobuz, iar un peisaj de John Constable decorează un centru comercial.

Pentru această expoziţie unică în felul ei, publicul a jucat rolul de conservator: el a ales, pe baza unei liste predefinite, cele 57 de opere ale unor artişti britanici care vor fi reproduse şi expuse pe străzile din Marea Britanie.

Rezultatul: „The Lady of Shalott”, o pictură romantică în ulei a pictorului prerafaelit John William Waterhouse, a ocupat primul loc în preferinţele publicului.

Pe locul al doilea s-a clasat „Ophelia”, de John Everett Millais, reprezentând moartea tragică a Ofeliei, personajul shakesperian din „Hamlet”, iar poziţia a treia a revenit tabloului „Head VI”, de Francis Bacon, un portret al papei Inocenţiu al IX-lea.

2.000 de autobuze și 1.000 de taxiuri

Printre ceilalţi artişti aleşi figurează inconturnabilii pictori clasici John Constable şi Thomas Gainsborough, dar şi artişti contemporani precum David Hockney, Tracey Emin şi Damien Hirst.

Reproducerile după cele 57 de capodopere sunt expuse pe faţade de cinematografe, centre comerciale, pe zidurile unor gări, parcări, baruri şi săli de sport, dar şi pe 2.000 de autobuze şi 1.000 de taxiuri, până pe 25 august, în întreaga ţară.

„Este vorba de a transforma spaţiile publicitare în opere de artă magnifice” pentru „a celebra arta britanică”, a explicat un reprezentant al Art Everywhere. „Este un proiect fantastic şi îmi realizez o fantasmă, văzându-mi creaţiile reproduse pe afişe în toată Marea Britanie”, a declarat singura artistă în viaţă din Top 10, Cornelia Parker, aleasă cu instalaţia ei „Cold Dark Matter: An Exploded View”, alcătuită din rămăşiţele unui copac de grădină distrus la cererea ei de armata britanică, notează Mediafax.

Acest veritabil muzeu în aer liber este finanţat de donatori privaţi şi de industria britanică din domeniul afişajului stradal. Expoziţia are loc în perioada 12-25 august.

Foto credit: Art Everywhere

 

20
/01
/20

Joi, 23 ianuarie, de la ora 18.00, la Galeria Estopia București va avea loc vernisajul expoziției „Blurred Is the New ID”, cu prilejul aniversării unui an de la deschiderea galeriei într-o eveniment care aduce în atenție neofigurativul contemporan, în viziunea a 8 artiști: Lucian Brumă, Otilia Cadar & Liviu Coman, Marius Fodor, Ada Muntean, Alexandru Nicoară, Sergiu Laslo și Szabó András.

24
/12
/19

Un grup de tineri artiști timișoreni din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara au demarat un proiect unic, menit să aducă împreună creatorii și iubitorii de artă. Proiectul Artă și Artiști Români are o motivație pur educațională.

23
/12
/19

Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO - a organizat în data de 17 decembrie cea de-a IV-a ediție a Galei anuale de sfârșit de an, care a reunit partenerii instituționali, respectiv reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile, mediului privat, precum și alți colaboratori, personalități din domeniile de interes ale UNESCO - educație, științe, cultură, comunicare și informare.

14
/12
/19

Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, vă invită începând cu data de 14 decembrie 2019 să vizitaţi expoziţia permanentă a colecţiei „Dan şi Liana Nasta”, intrată în patrimoniul muzeului anul acesta, prin generozitatea donatorilor, soții Mihai şi Elena Nasta, nepoții colecționarilor.

10
/12
/19

Luni, 9 decembrie, începând cu orele 19.00, în foaierul Sălii Liviu Ciulei (Izvor) a avut loc vernisajul expoziției permanente de portrete ale actorilor din trupa Teatrului L.S. Bulandra, realizate de fotograful (și actorul) Andrei Runcanu.