O seară specială, la Teatrul Bulandra
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-seara-speciala-la-teatrul-bulandra/

Luni, 9 decembrie, începând cu orele 19.00, în foaierul Sălii Liviu Ciulei (Izvor) a avut loc vernisajul expoziţiei permanente de portrete ale actorilor din trupa Teatrului L.S. Bulandra, realizate de fotograful (şi actorul) Andrei Runcanu.

Un articol de Andrei Crăciun|10 decembrie 2019

Totodată, a avut loc și dezvelirea bustului regretatului regizor Alexandru (Ducu) Darie, lucrare creată de sculptorul Radu Drăgușin. Regizorul Ducu Darie a fost directorul teatrului până la prematura sa dispariție, la începutul acestei toamne.

Toți cei 37 de actori ai trupei de la Bulandra au fost trași în poză de Andrei Runcanu (cu o singură excepție – Vlad Zamfirescu, care n-a ajuns la ședința foto). Sunt fotografii înrămate frumos, în dulcele stil clasic, iar ele vor putea fi admirate de acum înainte în foaierul teatrului Bulandra, sala Izvor.

Luni seara și-au dat întâlnire actorii de la Bulandra (prezenți în număr foarte mare), dar și spectatori care vedeau din stradă sărbătoarea și i se adăugau spontan. Au fost prezenți inclusiv actori acum retrași, precum doamna Coca Bloos.

S-au închinat pahare cu prosecco și s-au ținut discursuri. Fotograful Andrei Runcanu a declarat: „E o seară emoționantă pentru că aici, pe scena teatrului Bulandra, chiar la Izvor am debutat, am jucat pentru prima dată într-un teatru profesionist. Trupa teatrului Bulandra îmi e foarte aproape și întotdeauna m-am bucurat să vin și să joc aici alături de ei. Și a fost o mare plăcere să ne jucăm și din perspectiva asta cu mine fotograf, și ei fiind ei. Și vreau să mulțumesc echipei tehnice, care m-a ajutat foarte mult cu tot. Tot ce e frumos li se datorează”.

Catinca Maria Nistor, manager interimar în ultimele două luni, a precizat: „Poate nu întâmplător astăzi se împlinesc două luni de la interimatul meu și în aceste două luni am făcut împreună o mulțime de lucruri”.

Catinca Maria Nistor a evocat printre realizări turneul realizat de trupă la Sankt Petersburg, unde a reputat succes aparte spectacolul Car(o)usel, în regia lui Andrei Șerban.

Totodată, managerul interimar a anunțat și planurile pentru anul viitor: „Suntem într-un proces de reconfigurare și pentru asta am creat o întâlnire cu reputatul arhitect Dorin Ștefan, recent decorat de președintele României, pentru că o sală gândită de domnul Liviu Ciulei merită o restructurare pe măsură, iar Dorin Ștefan e și el un brand în sine, și cu sprijinul doamnei primar general și al primăriei capitalei anul viitor vom demara lucrările de renovare a sălii Toma Caragiu și a ce a fost sala Space, care va avea o structură cu totul nouă, destinată tinerilor actori și regizori, o sală pentru experimente, sală care va purta numele lui Ducu Darie, și ultima, dar nu cea din urmă, o nouă fațadă și aici, la Sala Izvor. Dar vom începe cu Icoanei, iar acesta e un proiect foarte important și o reușită a noastră”.

Actrița care conduce acum Bulandra a încheiat cu acest îndemn adresat tuturor: Make Bulandra great again!

Teatrul Bulandra a fost considerat întotdeauna un teatru de artă al Bucureștiului și al României, un teatru de elită pentru elite și un teatru unde știai că sigur vei găsi cei mai buni actori ai momentului. Știm cine suntem, de unde venim și cine putem fi din nou. Vă mulțumesc și vă doresc să vă bucurați de noi. (Catinca Maria Nistor, manager interimar al Teatrului Bulandra)

Fotografii: Dragoș Ivan



11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.