Opt piese scurte, în lectură la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/opt-piese-scurte-in-lectura-la-teatrul-foarte-mic/

INEDIT Lectură în premieră, a opt piese scurte de 10 minute (patru româneşti şi patru americane) scrise la solicitarea unei bursiere Fulbright la Bucureşti, în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2014

Azi 13 Mai 2014, de la ora 19.30 la Teatrul Foarte Mic (Bulevardul Carl nr. 21) are loc prezentarea proiectului „Noii mei blugi de la H&M“, un proiect transfrontalier de susținere și promovare a dramaturgiei contemporane și a metodelor de lucru transfrontaliere.

Opt tineri dramaturgi, patru români și patru americani, au fost comisionați pentru a explora procedeele scrierii transfrontaliere și metodele de promovare a procesului dramaturgic. Cei opt au primit acelaşi brief – „Noii mei blugi de la H şi M“ si au fost lăsați mai departe sa scrie orice le-a dictat inspirația.

Organizatorii vă invită să vedeți spectacolele pe care cei opt le-au generat în urma briefului și al unui efort internațional de lucru în ateliere și de traducere.

Proiectul este coordonat de Hannah Wolf, regizor și dramaturg american, aflată în România cu o bursă Fulbright de aproape 9 luni, timp în care a dezvoltat mai multe proiecte de artele spectacolului, axate în principal pe relevarea importanței lecturării de texte noi în mediul teatral, a popularizării ideii de «commissioned work / piese comisionate» și a pieselor de 10 minute.

Lectura va fi în limba română urmând să fie prezentată în engleză în New York în toamna lui 2014.

Echipele de lucru formate pentru prezentarea de miercuri de la Teatrul Foarte Mic includ un regizor român și doi dramaturgi (unul român și unul american), piesele americane fiind traduse pentru lectura în romănă de Oana Arsenoi și Vlad Arghir. În toamna lui 2014, proiectul va fi prezentat la New York în oglinda, cu un regizor american de data aceasta responsabil de două texte (unul român și unul american), textele românești fiind atunci traduse în limba engleză.

Dramaturgii americani implicați în proiect sunt: Caroline V. McGraw, Cory Hinkle, Alice Pencavel și Andrew Kramer, iar cei români sunt: Mihaela Michailov, Bogdan Georgescu, Eugen Jebeleanu și Maria Manolescu.
Regizorii români sunt: Horia Suru, Ioana Paun și Alexandru Berceanu.

Proiect curatoriat de Hannah Wolf.

Intrarea este liberă.

18
/11
/15

Paramount Channel anunță lansarea în România a Academiei de Film, un proiect care are scopul de a încuraja pasiunea pentru cinema. Obiectivul Paramount - Film Academy este de a răspândi iubirea pentru filme în rândul unui public larg, de a crește interesul pentru procesele și etapele de realizare ale unui film, de a oferi o perspectivă completă a experienței cinematografice.

18
/11
/15

Studiorile Pepsi lansează scurtmetrajul Black Knight Decoded, un scurtmetraj, a cărui bogată naraţiune se învârte în jurul a ceea ce mulţi consideră o entitate misterioasă, satelitul Black Knight. Filmul are în distribuţie vedete de cinema, o piesă originală, “Miracles”, interpretată de Usher, dar şi consumatori din peste 11 ţări.

18
/11
/15

Imaginați-vă o cină cât un spectacol de teatru, imaginați-vă o seară în care, așezați la patru mese lungi, oamenii intră într-o poveste despre care până atunci nu știuseră nimic. Acela e un joc și e, în același timp, o istorie, iar aceasta nu este cronica unui spectacol, ci cronica unei întâmplări nu tocmai obișnuite.

18
/11
/15

Astăzi, de la ora 12.00, s-a deschis oficial cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură 2015, cel mai important eveniment de tip expoziţional şi momentul de vârf al anului editorial şi cultural din România. Gaudeamus 2015 se desfăşoară în perioada 18 - 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

18
/11
/15

Într-o zi de 18 noiembrie (1922) se stingea din viaţă unul dintre ctitorii romanului modern. O înregistrare de arhivă ni-l prezintă pe Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut, vorbind despre autorul lui Á la recherche du temps perdu.

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Am primit cu entuziasm vestea că Svetlana Aleksandrovna Aleksievici a fost laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2015. Era un entuziasm inocent, deci plin de speranță.

17
/11
/15

La aniversarea a 5 ani de... Teatrul Unteatru, echipa acestei instituţii a pregătit un spectacol special, Livada de vișini , de A.P. Cehov, a cărui premieră va avea oc marţi, 24 și miercuri 25 noiembrie, de la orele 19.00.

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.