Ora veselă se aude la Festivalul Comediei Româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/ora-vesela-se-aude-la-festivalul-comediei-romanesti/

„Aici, Radio România. Radio Bucureşti. Ascultaţi astăzi, în premieră, emisiunea «Ora veselă»”. Aşa suna anunţul crainicei din 17 ianuarie 1929… D’ale lui Tănase 2 şi La microfon… Birlic! sunt cele mai noi audiobook-uri apărute în Colecţia „Ora veselă” şi conţin pagini antologice din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii române, avându-i protagonişti pe doi maeştri ai umorului şi satirei.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2016

Joi, 26 mai, de la ora 19.30, în foaierul Teatrului de Comedie (Strada Sf. Dumitru nr. 2), cu ocazia Festivalului Comediei Româneşti, Bucureşti, ediţia a XIV-a, va avea loc  o întâlnire cu marii creatori ai umorului românesc: Constantin Tănase şi Grigore Vasiliu-Birlic.Ora veselă

Constantin Tănase, creatorul teatrului românesc de revistă, era aplaudat nu numai pentru hazul său aparte, dar şi pentru curajul de care dădea dovadă, criticându-i fără nici un fel de ezitare pe potentaţii vremii.

Chiar şi atunci când nu face politică pe scenă, Constantin Tănase se dovedeşte a fi, cu fiecare moment interpretat, un mare pamfletar. Un umor uneori incomod, poate prea dur, prea cinic, prea frivol pe alocuri.

Pe D’ale lui Tănase 2 se regăsesc 17 scenete în interpretarea lui Constantin Tănase, înregistrări de pe discuri Odeon, realizate în perioada 1926-1934 şi recondiţionate în studiourile Radio România.

O figură admirată şi venerată a teatrului românesc, Grigore Vasiliu-Birlic e un actor al vremurilor lui – vremuri ale satirei, farsei şi comediei.

O voce de o incredibilă complexitate, în interpretări care pleacă de la Goldoni, Gogol, Cehov, până la Alecsandri, Caragiale ori Tudor Muşatescu.

La microfon… Birlic! conține atât fragmente din spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, din perioada 1951-1963, cât şi mai multe scenete umoristice, difuzate în emisiunea „Ora veselă” între 1967-1973, în regia artistică a lui Ion Vova.

Lansarea celor două audiobook-uri va avea loc în compania unor specialişti în teatru în toate formele sale, teatru radiofonic şi teatru de comedie: Silvia Cusursuz, Iulia Popovici, Attila Vizauer, Mircea Zăvoianu.

Foto: Ora veselă – www.festco.ro.

09
/03
/15

Ce rol au regulile într-o societate? Care este diferența dintre Est și Vest? Ce ar trebui să ne învețe școala? Sunt câteva dintre subiectele pe care Sandra Pralong le abordează în volumul „Cum schimbăm mentalitatea? 25 de ani de România”, apărut la Editura Polirom.

07
/03
/15

Cu mult timp înainte de a mă îngriji de „Citate adevărate”, îndrăgita rubrică a ziarului nostru cât se poate de cultural, am început să-mi citesc toate cărțile cu creionul în mână și cu un carnet cu coperți negre (întotdeauna negre) alături.

05
/03
/15

O lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu vor fi organizate pe 12 martie, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde autorului i se va înmâna, pe 11 martie, prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

05
/03
/15

CRONICĂ DE CARTE Apărută recent în limba română la editura UNATC Press, „Note despre cinematograf” a lui Robert Bresson este la fel ca stilul filmelor marelui şi neîncadrabilului cineast: suplă, austeră, fără ornamente inutile şi mereu în căutarea esenţei cinematografului.

05
/03
/15

Cea mai importantă rețea de librării fondată înainte de ’ 89, care a supraviețuit cu succes după Revoluție: în prezent, Compania de Librării București (CLB) numără 46 de spații comerciale, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei.

03
/03
/15

Astăzi, 3 martie 2015, debutează înscrierile la cea de a IV-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari sau specialiști în vînzări, marketing și comunicare – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale.

03
/03
/15

Editura Univers vă propune o nouă colecție, dedicată tuturor celor care vor să-şi recucerească micul lor moment special de la Ora 11. Este timpul vostru, nu uitaţi, şi merită apărat de invazia zgomotului, a scandalului cotidian, a stresului de peste zi.

03
/03
/15

O ediţie de coleţie a poeziilor lui Mihai Eminescu, lansată la editura Humanitas, precum şi un audiobook cu poeme selectate şi citite de Andrei Pleşu vor fi prezentate miercuri, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti.

26
/02
/15

Militanţii din organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) au devalizat bibliotecile din oraşul Mosul aflat în nordul Irakului şi au ars mii de cărţi rare şi manuscrise valoroase, potrivit unor informaţii care vorbesc despre distrugerea a peste 100.000 de documente.

25
/02
/15

Ridic o odă, neîncheiată nici ea, romanului „Halebarde, halebarde, archebuze, archebuze“, pe care marele José murind...

24
/02
/15

Artistul Grigore Leşe se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

17
/02
/15

Actorul american Kevin Spacey, care este pasionat de scrisori şi obiecte personale care au aparţinut unor celebrităţi, lucrează la o carte despre arta de a redacta o epistolă.