Oraș mic, festival mare de film: Victoria
https://www.ziarulmetropolis.ro/oras-mic-festival-mare-de-film-victoria/

După ce anul trecut organizatorii festivalului au reuşit să readucă, după 16 ani de absenţă, filmul în oraşul Victoria (judeţul Braşov), la a doua ediţie (26 – 29 iunie), au pregătit o selecţie variată de lung-metraje.

Un articol de Liliana Matei|22 mai 2014

A doua ediție a Festivalului de Film Victoria se va deschide cu filmul ”Closer to the Moon” (foto sus), în regia lui Nae Caranfil, la Casa de Cultură. Vera Famiga și Mark Strong sunt actorii care dau viață protagoniștilor unui film ce o să vă captiveze de la minutul 1 până la 117. Ce se întâmplă când în România comunistă a anului 1959 are loc un jaf spectaculos asupra unei furgonete a Băncii Naționale? O să descoperiți joi, 26 iunie.

După terminarea proiecției ”Closer to the Moon” ne mutăm în aer liber, pentru a vedea cum Costache Moldu, un bătrân ce și-a pierdut soția, casa și toate economiile în urma unei inundații, trebuie să reînvețe să comunice cu băiatul său ce se reîntoarce din Japonia, alături de familia sa. ”Câinele Japonez”, în regia lui Tudor Jurgiu și cu Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu în rolurile principale, este un film delicat și plin de subtilitate, care vorbește despre reconcilierea familială.

Vineri seară, 27 iunie, sunteți invitați la o acțiune de team building în aer liber. ”Love Building”, dacă e să fim mai preciși. Filmul Iuliei Rugină (cu Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur și Dorian Boguță) este o comedie dramatică, a cărei acţiune are loc într-o tabără menită să „repare” relaţii de cuplu ajunse într-un moment critic.

Love Building

Scenă din ,,Love Building”, de Iulia Rugină

 

Cea de-a treia seară de Festival vă așteaptă la vizionarea dramei ”Carmen”, în regia lui Doru Nițescu. Ce se întâmplă când mama unei fetițe de 10 ani nu poate accepta verdictul medicilor: ”nu se mai poate face nimic”? Începe o luptă în care e foarte greu să decizi cine e câștigătorul și cine e învinsul. Pe 28 iunie fiți gata de un evantai de emoții! În rolurile principale: Rodica Lazăr, Adrian Titieni, Doru Ana, Iulia Lupaşcu, Mimi Brănescu.

Duminică, 29 iunie, mutăm proiecțiile de lung-metraj în locul unde a început totul, la Casa de Cultură. Ce este în program?

”Portretul luptătorului la tinerețe” (2010) – regia: Constantin Popescu Jr.
”Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (2010) – regia: Andrei Ujică
”Veronica” (1972) și ”Veronica se întoarce” (1973) – regia: Elisabeta Bostan

Tot la Casa de Cultură vor rula pe durata Festivalului filmele de scurt-metraj si documentarele intrate în
Competiția de anul acesta. Lista completă a acestora și componența oficială a juriului vor fi anunțate
curând.

Ce-ar mai fi de spus? 26 – 29 iunie 2014. Victoria. Oraș Mic. Festival Mare.

Festivalul de film Victoria este organizat de Asociația Victoria Art în colaborare cu Consiliul local și Primăria Orașului Victoria, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Consiliului județean Brașov.

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.