Orchestre National de France, în inchiderea Festivalului RadiRo
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestre-national-de-france-in-inchiderea-festivalului-radiro/

Sâmbătă, 27 septembrie, Festivalul RadiRo prezintă, în evenimentul de închidere al ediţiei, concertul extraordinar al Orchestre National de France, sub bagheta dirijorului Vassily Sinaisky, cu participarea violonistului Vadim Gluzman.

Un articol de |25 august 2014

O companie de excepție pentru ultima zi a Festivalului într-un program Strauss — Glazunov — Rachmaninov, un prilej unic pentru publicul din România de a asculta live, la Sala Radio, o orchestră care a făcut istorie în secolul XX.

Fiind prima orchestră simfonică fondată în capitala franceză în 1934, Orchestre National de France a realizat în cursul timpului, în premieră absolută, interpretări ale unor lucrări care au devenit legendare pentru istoria muzicală a ultimului secol, sub conducerea unor dirijori ca Sergiu Celibidache, Lorin Maazel, Kurt Masur sau Charles Dutoit.RadiRo

Orchestra, care a aniversat recent 80 de ani de existență, continuă să abordeze un vast repertoriu simfonic, de la marii compozitori francezi la muzică contemporană, și este una dintre cele mai active orchestre radio europene.

Vassily Sinaisky

La pupitrul Orchestre National de France, pentru concertul de închidere al RadiRo 2014, se va afla dirijorul Vassily Sinaisky, care a condus orchestra Teatrului Balșoi din Moscova până în 2013.

Vadim Gluzman

Violonistul Vadim Gluzman este solistul ultimei seri RadiRo 2014, un muzician despre care specialiștii spun că readuce la viață tradiția violonistică a secolelor XIX și XX.

Ediția a II-a a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, se desfășoară în perioada 20 — 27 septembrie și aduce în premieră în România 5 orchestre radio europene, soliști și dirijori de renume din Europa și SUA.

Cristian Mandeal / Richard Strauss

Directorul de onoare al Festivalului este dirijorul Cristian Mandeal.

Ediția din 2014 a Festivalului RadiRo este dedicată compozitorului german Richard Strauss, de la cărui naștere s-au împlinit recent 150 de ani.

Foto cu RadiRoOrchestre National de France – RadiRo

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

23
/01
/16

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven? Mi-am pus întrebarea înainte de a asculta două discuri apărute recent pe piață, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandeză Janine Jansen și dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Și am descoperit, nu neapărat cu surprindere, ci cu încântare, că Brahms și Beethoven au încă (foarte) multe de spus.

22
/01
/16

Super! Pet Shop Boys lansează un nou album, cel de-al 13-lea al grupului care a cunoscut gloria cu hituri ca "West end girls", "It's a sin", "Domino Dancing" sau "Go west". Noul album, ce urmează să apară pe piaţă pe 1 aprilie, se numeşte, desigur, "Super".

20
/01
/16

Vineri, 22 ianuarie (19.00), Orchestra Națională Radio îi invită pe iubitorii muzicii la un concert MOZART / BEETHOVEN, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui MĂDĂLIN VOICU - fiul marelui violonist Ion Voicu - și cu participarea apreciatului violonist ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat și Ion Voicu.

15
/01
/16

„Muzică, prin fond şi prin formă, poezia lui Eminescu nu mai are nevoie de nici o altă melodie”, spunea criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu, încercând să sublinieze ideea, adevăratră în fond, că muzicalitatea poeziei eminesciene, excepţională, îşi este suficientă sieşi. Cu toate acestea, nu puţini au fost artiştii români care, de-a lungul anilor, au pus pe muzică câteva dintre cele mai cunoscute poezii eminesciene.