Orchestrele Radio România interpretează imnul Euroviziunii, alături de colegii din marile ansambluri europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestrele-radio-romania-interpreteaza-imnul-euroviziunii-alaturi-de-colegii-din-marile-ansambluri-europene/

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta şi dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstiţiului de vară. Iniţiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – şi a compozitorului şi muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internaţională a muzicii, marcată în peste 120 de ţări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

Un articol de Petre Ivan|22 iunie 2020

Ideea evenimentului a pornit în Franța de la descoperirea (printr-un studiu de populație) a faptului că unul din doi tineri cânta la un instrument muzical, ceea ce a stârnit imaginația lui Maurice Fleuret de a-i reuni pe toți iubitorii muzicii într-o mare sărbătoare stradală.

Pentru a aniversa în acest an dificil sărbătoarea muzicii, European Broadcasting Corporation (EBU – Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) – organizație din care face parte și Radio România – a ales să realizeze un spot video ce reunește 188 de muzicieni din 25 de orchestre din Europa! Sub sugestivul generic ”Uniți prin muzică” (”United in Music”), proiectul aduce împreună, în vremuri de izolare și pandemie, muzicieni din câteva dintre cele mai valoroase orchestre europene ce interpretează celebrul imn al Euroviziunii. 

Printre prestigioasele ansambluri ce iau parte la această inițiativă se numără BBC Philharmonic, Vienna Radio Symphony Orchestra, L’Orchestre National de France, Orchestra Sinfonica Nazionale RAI, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Frankfurt Radio Symphony ș.a. 

Orchestrele și Corurile Radio România participă la acest inspirat proiect internațional virtual prin 6 muzicieni ce interpretează, alături de colegii lor din celălalte ansambluri europene, Te Deum – imn religios semnat de compozitorul francez Marc-Antoine Charpentier (1643 – 1704). Lucrarea a devenit extrem de cunoscută în întreaga Europă ca semnal audio utilizat de toate transmisiunile audio și video ale Euroviziunii, cum ar fi Concertul de Anul Nou de la Viena sau Concursul Eurovision. 

În spotul video realizat de EBU au interpretat Grațian Papară – flaut, Oleg Răileanu – trompetă, Octavian Ralea – contrabas (membri ai Orchestrei Naționale Radio), Ștefan Barbu și Cristina Dobrescu Bâzgan – vioară, Horațiu Ludușan – violoncel (membri ai Orchestrei de Cameră Radio).

Spotul poate fi urmărit online pe paginile de Facebook: Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical, începând din data de 22 iunie 2020.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Luciana Gingărașu

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.