Orchestrele Radio România interpretează imnul Euroviziunii, alături de colegii din marile ansambluri europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestrele-radio-romania-interpreteaza-imnul-euroviziunii-alaturi-de-colegii-din-marile-ansambluri-europene/

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta şi dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstiţiului de vară. Iniţiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – şi a compozitorului şi muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internaţională a muzicii, marcată în peste 120 de ţări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

Un articol de Petre Ivan|22 iunie 2020

Ideea evenimentului a pornit în Franța de la descoperirea (printr-un studiu de populație) a faptului că unul din doi tineri cânta la un instrument muzical, ceea ce a stârnit imaginația lui Maurice Fleuret de a-i reuni pe toți iubitorii muzicii într-o mare sărbătoare stradală.

Pentru a aniversa în acest an dificil sărbătoarea muzicii, European Broadcasting Corporation (EBU – Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) – organizație din care face parte și Radio România – a ales să realizeze un spot video ce reunește 188 de muzicieni din 25 de orchestre din Europa! Sub sugestivul generic ”Uniți prin muzică” (”United in Music”), proiectul aduce împreună, în vremuri de izolare și pandemie, muzicieni din câteva dintre cele mai valoroase orchestre europene ce interpretează celebrul imn al Euroviziunii. 

Printre prestigioasele ansambluri ce iau parte la această inițiativă se numără BBC Philharmonic, Vienna Radio Symphony Orchestra, L’Orchestre National de France, Orchestra Sinfonica Nazionale RAI, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Frankfurt Radio Symphony ș.a. 

Orchestrele și Corurile Radio România participă la acest inspirat proiect internațional virtual prin 6 muzicieni ce interpretează, alături de colegii lor din celălalte ansambluri europene, Te Deum – imn religios semnat de compozitorul francez Marc-Antoine Charpentier (1643 – 1704). Lucrarea a devenit extrem de cunoscută în întreaga Europă ca semnal audio utilizat de toate transmisiunile audio și video ale Euroviziunii, cum ar fi Concertul de Anul Nou de la Viena sau Concursul Eurovision. 

În spotul video realizat de EBU au interpretat Grațian Papară – flaut, Oleg Răileanu – trompetă, Octavian Ralea – contrabas (membri ai Orchestrei Naționale Radio), Ștefan Barbu și Cristina Dobrescu Bâzgan – vioară, Horațiu Ludușan – violoncel (membri ai Orchestrei de Cameră Radio).

Spotul poate fi urmărit online pe paginile de Facebook: Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical, începând din data de 22 iunie 2020.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Luciana Gingărașu

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.