Orchestrele şi Corurile Radio România participă la Festivalul „Enescu“ 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestrele-si-corurile-radio-romania-participa-la-festivalul-enescu-2013/

Orchestrele şi Corurile Radio România revin în faţa melomanilor punctând o participare la cea mai importantă manifestare culturală românească: Festivalul Internaţional „George Enescu“ – ediţia XXI.

Un articol de |20 august 2013

Orchestrele şi Corurile Radio România revin în faţa melomanilor punctând o participare la cea mai importantă manifestare culturală românească: Festivalul Internaţional „George Enescu“ – ediţia XXI.

În cadrul festivalului – derulat în această toamnă între 1 şi 28 septembrie – principalul moment prezentat de Orchestrele şi Corurile Radio România îl constituie concertul de la Sala Mare a Palatului desfăşurat exact peste o lună de zile – vineri, 20 septembrie 2013 (de la ora 19.30).

Patru dintre formaţiile instituţiei – Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio şi Corul de copii Radio vor fi reunite sub bagheta dirijorului britanic James Judd.

Muzicianul a fost director muzical al Orchestrei Filarmonice din Florida, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Lille – Franţa, ocupând în prezent aceeaşi poziţie pentru Orchestra Asiatică de Tineret şi a colaborat cu cele mai mari ansambluri de gen ale lumii ca Berlin Philharmonic, Orchestre National de France, Royal Philharmonic, London Symphony, BBC Symphony, Royal Concertgebouw Orchestra – Amsterdam, Orchestra Santa Cecilia – Roma ş.a.

Cele patru ansambluri reunite ale Orchestrelor şi Corurilor Radio România vor încânta publicul cu o lucrare de mare virtuozitate, care cere o pregătire îndelungată: „Recviemul de război“, creaţie a unuia dintre cei mai prolifici compozitori englezi din sec. XX: Benjamin Britten. Lucrarea a fost definitivată în 1962 şi a fost dedicată sfinţirii noii catedrale a oraşului Coventry, cea anterioară fiind distrusă de un raid aerian în timpul celui de-al doilea război mondial.

Evenimentul va avea loc cu participarea soliştilor vocali de talie internaţională: Michaela Kaune – soprană (Germania), Kim Begley – tenor (Marea Britanie), Adrian Erod – bariton (Austria).

Prima piesă de teatru radiofonic

Completând evenimentul extraordinar de la Sala Palatului, Orchestrele şi Corurile Radio România vor oferi melomanilor care aleg concertele în aer liber din Piaţa Festivalului (în lateralul Ateneului Român) trei seri consecutive de sărbătoare a muzicii.

Vineri, 20 septembrie, de la ora 20.00, spectatorii sunt aşteptaţi la Seara Radio România Muzical: Jazz, swing & more cu… grupul vocal Jazzappella. Dacă în Sala Palatului va răsuna muzica lui Britten, în aer liber se vor auzi standarde de jazz, şlagăre pop – rock, piese din coloane sonore de film – toate în aranjamente originale a capella.

Sâmbătă, 21 septembrie (de la ora 20.00) este rândul postului Radio România Cultural să invite ascultătorii la o seară specială: „Ce ştia satul“, scenariu de Mihai Lungeanu după piesa „Ce ştia satul“ de Ion Valjan. Titlul reprezintă prima piesă montată de Teatrul Naţional Radiofonic, jucată pentru prima oară pe scena Teatrului Modern de Compania Davilla, în anul 1912 şi reluată la Teatrul Naţional cu actorii Petre Sturza şi Maria Filotti.

Din distribuţie fac parte patru apreciaţi artişti români: George Mihăiţă, Virginia Mirea, Delia Nartea şi George Grigore. Cea de-a treia seară în Piaţa Festivalului – duminică, 22 septembrie, de la ora 20.00 – vă propune o întâlnire cu Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorului său, Ionel Tudor. Seara se va derula cu participarea Luizei Zan, câştigătoare a premiului I la Cerbul de Aur, în 2004 şi desemnată „Muzicianul anului 2011″ în cadrul Galei Premiilor de Jazz.

Citiţi şi: REPORTAj Teatrul cu ochii închişi

Sâmbătă, 14 septembrie (de la 19.30), la Sala Mare a Palatului, alături de una dintre cele mai prestigioase orchestre europene – London Symphony Orchestra – şi sub bagheta dirijorului rus Vladmiir Jurovsky, Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia va interpreta o lucrare enesciană: Simfonia cu cor nr. 3 în Do Major op. 21.

Sâmbătă, 28 septembrie (de la 19.30), Corul Academic Radio, de această dată însoţit şi de Corul de Copii Radio, condus de Voicu Popescu, va reveni la Sala Palatului chiar la evenimentul de închidere a Festivalului Enescu. De această dată, ansamblurile vor concerta alături de o altă celebră orchestră londoneză: Royal Philharmonic Orchestra.

Sub conducerea muzicală a dirijorului român Cristian Mandeal, publicul se va reîntâlni cu celebra Simfonie nr. 3 de Gustav Mahler. Solistă va fi mezzosoprana britanică Jennifer Johnston.

Ca la fiecare ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu“, Radio România Cultural şi Radio România Muzical vor transmite live evenimentele la nivel naţional on air şi online pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele pentru Festivalul Enescu pot fi achiziţionate online, prin eventim.ro, sau de la punctele de vânzare ale Eventim şi din librăriile Humanitas și Cărturești. La evenimentele în aer liber, din Piaţa Festivalului, accesul este liber.

Foto: Alexandru Dolea

18
/08
/21

Toate operele prezentate la Sala Palatului, la ediția din 2021 a Festivalul Internațional George Enescu, vor fi atât în premieră în România, cât și în format multimedia, cu participarea unor artiști și orchestre renumite, precum și a cunoscutelor regizoare Carmen Lidia Vidu și Nona Ciobanu. Una dintre opere, compusă de faimosul tenor, compozitor și dirijor Jose Cura – Te Deum –, este o premieră mondială și este dedicată aniversării celei de-a 25-a ediții a Festivalului Enescu.

18
/08
/21

Bucharest International Dance Film Festival 2021, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București, prezintă sub tema Potential Worlds, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

17
/08
/21

Opera comică “Elixirul Dragostei”, de Gaetano Donizetti, se va juca în cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care are loc, în perioada 20-22 august, la Târgu Mureș. Programat pe 22 august, de la ora 19.00, la Palatul Culturii, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a orchestrei și corului Operei din Brașov, soliști: tenorul Ștefan von Korch, soprana Katalin Kolcsár și baritonul Adrian Mărcan.

17
/08
/21

Festivalul Internațional George Enescu invită publicul și organizațiile de orice fel – publice sau private – să ia o pauză de 5 minute de la ritmurile cotidiene, pe 19 august, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, pentru a-l onora fără cuvinte mari, ci cu ceea ce Maestrul a iubit mai mult – muzica – și în felul în care el și-a trăit viața – cu modestie și cu generozitate pentru semeni.

16
/08
/21

Barcelona Flamenco Ballet va susține două reprezentații suplimentare ale spectacolului „Flacăra Nopții” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în condițiile în care Kibbutz Contemporary Dance Company nu va mai fi prezentă fizic la Sibiu, la cea de-a XXVIII-a ediție a FITS, ci cu un spectacol transmis online.

16
/08
/21

Lumea jazzului s-a îmbogățit cu încă o ediție Sibiu Jazz Festival. Timp de trei zile(13-15 august) publicul a putut experimenta un veritabil jazz happening, un amestec sui generis de stiluri consacrate acestui gen muzical. Formațiile cuprinse în line up au recompus pe scenă farmecul jazului profund legat de entuziasmul creației muzicale.

10
/08
/21

Continuând o tradiție a relațiilor de excelență, Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” devine, începând de anul acesta, partener în România al Filarmonicii de la Chișinău, colaborare care, pe lângă obiectivele artistice, vizează campania de strângere de fonduri pentru reconstrucția centrului cultural basarabean, parțial distrus de un incendiu în luna septembrie, 2020.

06
/08
/21

Duminică, 15 august 2021, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu invită publicul la Concertul Extrordinar „Ave Maria”. Evenimentul faimosului cor îi are ca invitați speciali pe copiii din Ansamblul de percuție Young Beats – Cantus Mundi, fondat și coordonat de Zoli TOTH și se va desfășura în aer liber la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” din București (Str. Arhitect Hârjeu nr. 61).

06
/08
/21

Începând de vineri, 6 august 2021, până duminică, Festivalul SoNoRo Musikland poposește în orașul Brașov, unde vor avea loc trei concerte, organizate în parteneriat cu Filarmonica Brașov. Concertele vor avea loc în Sala Patria (sâmbătă, 7 august), dar și în aer liber, în Piața Brassaï (vineri, 6 august) și Piața Sf. Ioan (duminică, 8 august).

04
/08
/21

Staruri internaționale feminine - precum Diana Damrau, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Sonya Yoncheva, Khatia Buniatishvili - și numeroase artiste recunoscute pentru talentul lor vin la Festivalul George Enescu.