Orfani – un spectacol de Dennis Kelly, se joacă la Teatrul ACT
https://www.ziarulmetropolis.ro/orfani-un-spectacol-de-dennis-kelly-se-joaca-la-teatrul-act/

Teatrul ACT şi Asociaţia ProDrama prezintă în premieră naţională spectacolul „Orfani“ de Dennis Kelly, în regia Elenei Morar.

Un articol de Andrada Văsii|13 octombrie 2013

Teatrul ACT și Asociația ProDrama prezintă în premieră națională spectacolul Orfani de Dennis Kelly, în regia Elenei Morar. Din distribuție fac parte Simona Cuciurianu, Ionuț Grama și Laurențiu Bănescu.

Marți 15 octombrie, la ora 19.00, spectatorii sunt așteptați la un thriller care explorează violența în mediul urban și felul în care aceasta influențează viața liniștită a unui cuplu de condiție medie.

Orfani. Un cuplu perfect. O cină perfectă. O ușă trântită, care schimbă tot: o seară ce promite să fie lungă și plină de surprize. Danny şi Helen împart fericirea calmă a „celulei societății” care şi-a găsit oaza de confort în mijlocul „lumii dezlănţuite” de afară.

Teatrul ACT adăposteşte Orfani cu probleme

Helen (Simona Cuciurianu) și Danny (Ionuț Grama) iau cina în apartamentul confortabil situat într-un cartier rău famat dintr-un oraș britanic. Dar seara le este dată peste cap de Liam (Laurențiu Bănescu), fratele lui Helen, care apare brusc la ușă într-o ipostază surprinzătoare, însoțită de explicații pe măsură. Urmează o noapte de dezvăluiri și decizii care destramă, încetul cu încetul, lumea liniștită a cuplului.

Citiţi şi: Teatrul ACT prezintă premiera spectacolului „Orfani”

Cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a-i proteja pe cei dragi? Unde se termină grija legitimă şi unde începe panica? Cu ce preţ supravieţuim violenţelor mici, cotidiene, şi cum putem închide ochii la ceea ce se întâmplă în jurul nostru?

Orfani

Spectacolul Orfani (de la stânga la dreapta) Laurențiu Bănescu, Ionuţ Grama şi Simona Cuciurianu

Teatrul ACT și Asociația ProDrama aduc în premieră în România piesa Orfani de Dennis Kelly într-un spectacol care promite să țină publicul cu sufletul la gură, ridicând simultan probleme morale și sociale relevante – loialitatea față de familie, responsabilitatea morală față de comunitate, răspunderea în fața legii, discriminarea și violența în mediul urban. Regia îi aparține Elenei Morar, iar scenografia lui Tudor Prodan.

Autorul Dennis Kelly este unul dintre cei mai interesanţi dramaturgi contemporani din Marea Britanie, cunoscut pentru piesele sale „Love and Money“, „DNA“, „Orphans“, dar mai ales pentru scenariul sitcomului „Pulling“ (BBC) care a câştigat British Comedy Award în 2008.

Info:

Durata: 105 min (fără pauză)

Foto credit: Ionut Comşa, Bogdan Bobocescu, spectacolul Orfani

 

27
/03
/17

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, "Academia Română", se năștea regizorul american Quentin Tarantino și se stingea din viață George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).

26
/03
/17

„S-a furat mireasa!”, după textul și în regia lui Radu Popescu, e o comedie despre o tânără corporatistă ruptă între logodna călduță cu Mihai, șeful ei, și iubirea cu aer de libertate a lui Andrei, fost iubit și alpinist.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.