„Os de pește”, de vineri în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/os-de-peste-de-vineri-in-cinematografe/

Lungmetrajul „Os de peşte”/ „Fishbone”, regizat de Dragomir Sholev, producţie Bulgaria – România, ajunge pe marile ecrane la sfârşitul acestei săptămâni.

Un articol de Liliana Matei|25 martie 2022

Pelicula, distribuită de microMULTILATERAL, va rula în București (Happy Cinema, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, POINT), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Cluj-Napoca (Cinema Arta, Cinema Victoria), Făgăraș (Casa de Cultură), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa de Cultură), Pitești (Cinema Trivale), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta), Slobozia (Casa de Cultură).

Joi, 24 martie, de la ora 20:00, filmul rulează la Cinema Muzeul Țăranului urmat de o discuție cu echipa română a filmuluiAda Solomon (producător) și Cătălin Cristuțiu (monteur).

„Os de pește/ Fishbone” va fi proiectat și la Pitești, la Cinema București, duminică 3 aprilie, ora 18:00, iar la Focșani – Sala Balada, duminică, 9 aprilie, ora 19:30.

Filmul spune povestea lui Ivo, manager al unui camping de la malul mării, care refuză să îngroape un alt delfin eșuat în zonă. De data aceasta vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă deoarece corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

Povestea a fost scrisă de Dragomir Sholev împreună cu Emanuela Dimitrova și Georgi Merdzhanov pe parcursul a aproximativ 7 ani. Consultantul regizorului a fost Răzvan Rădulescu.

„Filmul este inspirat din faptele reale prezentate de un blogger care se ocupa de o plajă din Bulgaria și a scos la lumină o mulțime de absurdități în articolul său. M-am gândit că dacă mă voi focusa foarte mult pe problemele febrile, filmul va deveni prea local, ori eu căutam un impact universal, drept urmare am ales ca miezul poveștii să fie subiectul ecologist. Dar ce mă atrage cel mai mult este paradoxul existenței într-o societate în care oamenii nu pot găsi o cale amiabilă de funcționare”, spune regizorul într-un interviu acordat Cineuropa.

Dragomir Sholev adaugă: „Ideea mea inițială a fost să evit pe cât posibil corpul delfinului, însă, pe măsură ce se conturau personajele secundare, s-a simțit nevoia să fie văzut, drept urmare am ajuns să expun în cadru bucățele de corp. Astfel, punctul de vedere al delfinului a devenit personaj în sine în film”.

Structura narativă elaborată „seamănă foarte mult cu o coloană vertebrală de care sunt prinse oasele mici și care conturează poveștile din film. Fiecare scoate la iveală probleme diferite, fiecare os se împotmolește în gâtul unui alt personaj”, mai explică cineastul.

Din distribuție fac parte Deyan Donkov (Ivo), Suzy Radichkova (Katya), Valentin Andreev – Rafe (bunicul Chavo).

Pentru a avea cât mai multă autenticitate în film, regizorul a lucrat cu mulți neprofesioniști, dar și cu actori fără prea multă experiență, chipuri noi cu care publicul nu era familiarizat.

„Os de pește/ Fishbone” este o producție KLAS Film și Hi Film Productions, în co-producție cu Televiziunea Bulgară, în colaborare cu Avanpost și TVR. Susținut de Bulgarian National Film Center și Centrul Național al Cinematografiei.

Imaginea este semnată de Nenad Boroevic, scenografia – de Severina Stoyanova, montajul – de Cătălin Cristuțiu, muzica de Nikola Gruev – Kottarashky, sound design-ul și muzica adițională poartă semnătura lui Marius Leftărache. Producători sunt Rossitsa Valkanova și Ada Solomon.

Dragomir Sholev a absolvit regia la Academia Națională de Teatru și Film din Bulgaria în 2007.

Scurtmetrajele realizate în timpul studenției, „Family” (2002), „Habanera” (2003), „Before Life, After Death” (2005), „The Go-Between” (2008), au fost selecționate și premiate în numeroase festivaluri internaționale.

Sholev a lucrat ca asistent de regie pentru numeroase producții. Debutul său în lungmetraj, „Shelter” (2010), scris împreună cu Răzvan Rădulescu, a avut premiera mondială în secțiunea New Directors a Festivalului de la San Sebastián și a avut un traseu festivalier impresionant, cu numeroase distincții.

Dragomir Sholev a regizat peste 300 de spoturi publicitare și videoclipuri, produse în Bulgaria, dar și în Grecia, Ucraina, Belarus, Kazahstan și China.

„Os de pește/ Fishbone” este cel de-al treilea lungmetraj al său. A avut premiera la Golden Rose Film Festival din Varna (Bulgaria), unde a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună imagine (Nenad Boroevic) și cu premiul Uniunii Cineaștilor din Bulgaria pentru cel mai bun film.

Parteneri media: Music Channel, Radio Romania Cultural, FILM, Ziarul Metropolis, Cineghid.ro, MovieNews.ro, All About Romanian Cinema, Cinefan, Rollercoaster PR

01
/01
/14

La grande bellezza, The Congress și Upstream Color sunt câteva dintre filmele lui 2013 pe care Cinesseur - pseudonimul unuia dintre cei mai populari și mai apreciați critici de film din mediul online -, le-a inclus în “Creme de la creme”, obișnuita sa cine-retrospectivă din final de an.

01
/01
/14

Cocul purtat de Audrey Hepburn în "Breakfast at Tiffany's", "moţul" cântăreţului Elvis Presley şi tunsoarea actriţei Jennifer Aniston în rolul Rachel din serialul TV "Friends" se numără printre cele mai emblematice coafuri din istorie.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).