OSCAR 2015 – And The Oscar Goes To… BIRDMAN
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2015-and-the-oscar-goes-to-birdman/

“Birdman”, de Alejandro Gonzalez Iñárritu, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 87-a gală de decernare a acestor distincţii, care a avut loc la Los Angeles. Filmul a avut nouă nominalizări şi a mai fost premiat pentru “cea mai bună imagine”, “cel mai bun scenariu original” şi “cea mai bună regie”.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2015

OSCAR 2015 / La aceeaşi categorie (“Cel mai bun film”) au mai fost nominalizate: “American Sniper”, de Clint Eastwood, “Boyhood”, de Richard Linklater, “The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, “The Imitation Game”, de Morten Tyldum, “Selma”, de Ava DuVernay, “The Theory of Everything”, de James Marsh, “Whiplash”, de Damien Chazelle.

Filmul regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu prezintă portretul unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcă să revină în actualitate şi să aibă din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. Din distribuţia peliculei mai fac parte Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts şi Zach Galifianakis.

Lungmetrajul a avut nouă nominalizări la premiile Oscar 2015 şi s-a mai impus la categoriile “cea mai bună imagine”, “cel mai bun scenariu original” şi “cea mai bună regie”.

Citiţi şi Birdman. Jocuri metacinematografice

Anul trecut, premiul pentru cel mai bun film a revenit lungmetrajului “12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, de Steve McQueen.

LISTA CÂŞTIGĂTORILOR GALEI OSCAR 2015:

Cel mai bun film străin – “Ida”, de Pawel Pawlikowski (Polonia)

Au mai fost nominalizate la această categorie “Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev (Rusia), “Tangerines”, de Zaza Urushadze (Estonia), “Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako (Mauritania) şi “Wild Tales”, de Damián Szifrón (Argentina)

Cea mai bună actriţă în rol principal – Julianne Moore pentru “Still Alice”

Julianne Moore, Oscar la categoria Cea mai bună actriţă

Julianne Moore, Oscar la categoria Cea mai bună actriţă

Celelalte nominalizate au fost: Marion Cotillard pentru rolul din “Deux jours, une nuit”, Felicity Jones pentru “The theory of everything”, Rosamund Pike pentru “Gone Girl”, Reese Witherspoon pentru “Wild”.

Cea mai bună actriţă în rol secundar – Patricia Arquette (“Boyhood”)

Au mai fost nominalizate Laura Dern (“Wild”), Keira Knightley (“The Imitation Game”), Emma Stone (“Birdman”), Meryl Street (“Into the Woods”)

Cel mai bun actor în rol principal – Eddie Redmayne pentru ”The Theory of Everything”

Ceilalţi nominalizaţi au fost: Steve Carell pentru rolul din “Foxcatcher”, Bradley Cooper, pentru interpretarea din “American Sniper”, Benedict Cumberbatch, pentru “The Imitation Game”, Michael Keaton, pentru “Birdman”.

Cel mai bun actor în rol secundar – J.K Simmons (“Whiplash”)

Au mai fost nominalizaţi Robert Duvall (“The Judge”), Ethan Hawke (“Boyhood”), Edward Norton (“Birdman”), Mark Ruffalo (“Foxcatcher”)

J.K Simmons, Oscar pentru "Cel mai bun actor în rol secundar"

J.K Simmons, Oscar pentru “Cel mai bun actor în rol secundar”

Cel mai bun regizor – Alejandro Gonzalez Iñárritu pentru “Birdman”

Ceilalţi nominalizaţi au fost: Richard Linklater, pentru “Boyhood”, Bennett Miller, pentru “Foxcatcher”, Wes Anderson, pentru “The Grand Budapest Hotel”, iar Morten Tyldum, pentru “The Imitation Game”

Cea mai bună regie artistică – “The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun lungmetraj documentar – “CitizenFour”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie – “Big Hero 6”

Au mai fost nominalizate “The Boxtrolls”, “How to Train Your Dragon 2”, “Song of the Sea”, “The Tale of the Princess Kaguya”.

Cel mai bun scurtmetraj animat – “Feast”

Cel mai bun scurtmetraj documentar – “Crisis Hotline: Veterans Press 1

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune – “The Phone Call”

Cel mai bun scenariu adaptat – Graham Moore pentru “The Imitation Game”.

Cel mai bun scenariu original – ”Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu.

Cea mai bună coloană sonoră – Alexandre Desplat pentru  ”The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun cântec – “Glory” (“Selma”)

Au mai fost nominalizate: “Everything Is Awesome” din “The Lego Movie”, “Grateful” din “Beyond the Lights”, “I’m Not Gonna Miss You” din “Glen Campbell…I’ll Be Me”, “Lost Stars” din “Begin Again”

Cel mai bun montaj – “Whiplash”

Cea mai bună imagine – “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”

Cele mai bune efecte vizuale  – “Interstellar”

Au mai fost nominalizate: “Captain America: The Winter Soldier”, “Dawn of the Planet of the Apes”, “Guardians of the Galaxy”, “X-Men: Days of Future Past”.

Cel mai bun mixaj de sunet – “Whiplash”

Cel mai bun montaj de sunet – “American Sniper”

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură – “The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon)

Cele mai bune costume –  “The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero).

Foto: OSCAR 2015  – cinemagia

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.