OSCAR 2015 – And The Oscar Goes To… BIRDMAN
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2015-and-the-oscar-goes-to-birdman/

„Birdman”, de Alejandro Gonzalez Iñárritu, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 87-a gală de decernare a acestor distincţii, care a avut loc la Los Angeles. Filmul a avut nouă nominalizări şi a mai fost premiat pentru „cea mai bună imagine”, „cel mai bun scenariu original” şi „cea mai bună regie”.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2015

OSCAR 2015 / La aceeaşi categorie („Cel mai bun film”) au mai fost nominalizate: „American Sniper”, de Clint Eastwood, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, „Whiplash”, de Damien Chazelle.

Filmul regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu prezintă portretul unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcă să revină în actualitate şi să aibă din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. Din distribuţia peliculei mai fac parte Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts şi Zach Galifianakis.

Lungmetrajul a avut nouă nominalizări la premiile Oscar 2015 şi s-a mai impus la categoriile „cea mai bună imagine”, „cel mai bun scenariu original” şi „cea mai bună regie”.

Citiţi şi Birdman. Jocuri metacinematografice

Anul trecut, premiul pentru cel mai bun film a revenit lungmetrajului „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, de Steve McQueen.

LISTA CÂŞTIGĂTORILOR GALEI OSCAR 2015:

Cel mai bun film străin – „Ida”, de Pawel Pawlikowski (Polonia)

Au mai fost nominalizate la această categorie „Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev (Rusia), „Tangerines”, de Zaza Urushadze (Estonia), „Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako (Mauritania) şi „Wild Tales”, de Damián Szifrón (Argentina)

Cea mai bună actriţă în rol principal – Julianne Moore pentru „Still Alice”

Julianne Moore, Oscar la categoria Cea mai bună actriţă

Julianne Moore, Oscar la categoria Cea mai bună actriţă

Celelalte nominalizate au fost: Marion Cotillard pentru rolul din „Deux jours, une nuit”, Felicity Jones pentru „The theory of everything”, Rosamund Pike pentru „Gone Girl”, Reese Witherspoon pentru „Wild”.

Cea mai bună actriţă în rol secundar – Patricia Arquette („Boyhood”)

Au mai fost nominalizate Laura Dern („Wild”), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”), Meryl Street („Into the Woods”)

Cel mai bun actor în rol principal – Eddie Redmayne pentru ”The Theory of Everything”

Ceilalţi nominalizaţi au fost: Steve Carell pentru rolul din „Foxcatcher”, Bradley Cooper, pentru interpretarea din „American Sniper”, Benedict Cumberbatch, pentru „The Imitation Game”, Michael Keaton, pentru „Birdman”.

Cel mai bun actor în rol secundar – J.K Simmons („Whiplash”)

Au mai fost nominalizaţi Robert Duvall („The Judge”), Ethan Hawke („Boyhood”), Edward Norton („Birdman”), Mark Ruffalo („Foxcatcher”)

J.K Simmons, Oscar pentru "Cel mai bun actor în rol secundar"

J.K Simmons, Oscar pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”

Cel mai bun regizor – Alejandro Gonzalez Iñárritu pentru „Birdman”

Ceilalţi nominalizaţi au fost: Richard Linklater, pentru „Boyhood”, Bennett Miller, pentru „Foxcatcher”, Wes Anderson, pentru „The Grand Budapest Hotel”, iar Morten Tyldum, pentru „The Imitation Game”

Cea mai bună regie artistică – „The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun lungmetraj documentar – „CitizenFour”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie – „Big Hero 6”

Au mai fost nominalizate „The Boxtrolls”, „How to Train Your Dragon 2”, „Song of the Sea”, „The Tale of the Princess Kaguya”.

Cel mai bun scurtmetraj animat – „Feast”

Cel mai bun scurtmetraj documentar – „Crisis Hotline: Veterans Press 1

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune – „The Phone Call”

Cel mai bun scenariu adaptat – Graham Moore pentru „The Imitation Game”.

Cel mai bun scenariu original – ”Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu.

Cea mai bună coloană sonoră – Alexandre Desplat pentru  ”The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun cântec – „Glory” („Selma”)

Au mai fost nominalizate: „Everything Is Awesome” din „The Lego Movie”, „Grateful” din „Beyond the Lights”, „I’m Not Gonna Miss You” din „Glen Campbell…I’ll Be Me”, „Lost Stars” din „Begin Again”

Cel mai bun montaj – „Whiplash”

Cea mai bună imagine – „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”

Cele mai bune efecte vizuale  – „Interstellar”

Au mai fost nominalizate: „Captain America: The Winter Soldier”, „Dawn of the Planet of the Apes”, „Guardians of the Galaxy”, „X-Men: Days of Future Past”.

Cel mai bun mixaj de sunet – „Whiplash”

Cel mai bun montaj de sunet – „American Sniper”

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură – „The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon)

Cele mai bune costume –  „The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero).

Foto: OSCAR 2015  – cinemagia

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.