OSCAR 2015 – And The Oscar Goes To… BIRDMAN
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2015-and-the-oscar-goes-to-birdman/

„Birdman”, de Alejandro Gonzalez Iñárritu, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 87-a gală de decernare a acestor distincţii, care a avut loc la Los Angeles. Filmul a avut nouă nominalizări şi a mai fost premiat pentru „cea mai bună imagine”, „cel mai bun scenariu original” şi „cea mai bună regie”.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2015

OSCAR 2015 / La aceeaşi categorie („Cel mai bun film”) au mai fost nominalizate: „American Sniper”, de Clint Eastwood, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, „Whiplash”, de Damien Chazelle.

Filmul regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu prezintă portretul unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcă să revină în actualitate şi să aibă din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. Din distribuţia peliculei mai fac parte Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts şi Zach Galifianakis.

Lungmetrajul a avut nouă nominalizări la premiile Oscar 2015 şi s-a mai impus la categoriile „cea mai bună imagine”, „cel mai bun scenariu original” şi „cea mai bună regie”.

Citiţi şi Birdman. Jocuri metacinematografice

Anul trecut, premiul pentru cel mai bun film a revenit lungmetrajului „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, de Steve McQueen.

LISTA CÂŞTIGĂTORILOR GALEI OSCAR 2015:

Cel mai bun film străin – „Ida”, de Pawel Pawlikowski (Polonia)

Au mai fost nominalizate la această categorie „Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev (Rusia), „Tangerines”, de Zaza Urushadze (Estonia), „Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako (Mauritania) şi „Wild Tales”, de Damián Szifrón (Argentina)

Cea mai bună actriţă în rol principal – Julianne Moore pentru „Still Alice”

Julianne Moore, Oscar la categoria Cea mai bună actriţă

Julianne Moore, Oscar la categoria Cea mai bună actriţă

Celelalte nominalizate au fost: Marion Cotillard pentru rolul din „Deux jours, une nuit”, Felicity Jones pentru „The theory of everything”, Rosamund Pike pentru „Gone Girl”, Reese Witherspoon pentru „Wild”.

Cea mai bună actriţă în rol secundar – Patricia Arquette („Boyhood”)

Au mai fost nominalizate Laura Dern („Wild”), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”), Meryl Street („Into the Woods”)

Cel mai bun actor în rol principal – Eddie Redmayne pentru ”The Theory of Everything”

Ceilalţi nominalizaţi au fost: Steve Carell pentru rolul din „Foxcatcher”, Bradley Cooper, pentru interpretarea din „American Sniper”, Benedict Cumberbatch, pentru „The Imitation Game”, Michael Keaton, pentru „Birdman”.

Cel mai bun actor în rol secundar – J.K Simmons („Whiplash”)

Au mai fost nominalizaţi Robert Duvall („The Judge”), Ethan Hawke („Boyhood”), Edward Norton („Birdman”), Mark Ruffalo („Foxcatcher”)

J.K Simmons, Oscar pentru "Cel mai bun actor în rol secundar"

J.K Simmons, Oscar pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”

Cel mai bun regizor – Alejandro Gonzalez Iñárritu pentru „Birdman”

Ceilalţi nominalizaţi au fost: Richard Linklater, pentru „Boyhood”, Bennett Miller, pentru „Foxcatcher”, Wes Anderson, pentru „The Grand Budapest Hotel”, iar Morten Tyldum, pentru „The Imitation Game”

Cea mai bună regie artistică – „The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun lungmetraj documentar – „CitizenFour”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie – „Big Hero 6”

Au mai fost nominalizate „The Boxtrolls”, „How to Train Your Dragon 2”, „Song of the Sea”, „The Tale of the Princess Kaguya”.

Cel mai bun scurtmetraj animat – „Feast”

Cel mai bun scurtmetraj documentar – „Crisis Hotline: Veterans Press 1

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune – „The Phone Call”

Cel mai bun scenariu adaptat – Graham Moore pentru „The Imitation Game”.

Cel mai bun scenariu original – ”Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu.

Cea mai bună coloană sonoră – Alexandre Desplat pentru  ”The Grand Budapest Hotel”

Cel mai bun cântec – „Glory” („Selma”)

Au mai fost nominalizate: „Everything Is Awesome” din „The Lego Movie”, „Grateful” din „Beyond the Lights”, „I’m Not Gonna Miss You” din „Glen Campbell…I’ll Be Me”, „Lost Stars” din „Begin Again”

Cel mai bun montaj – „Whiplash”

Cea mai bună imagine – „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”

Cele mai bune efecte vizuale  – „Interstellar”

Au mai fost nominalizate: „Captain America: The Winter Soldier”, „Dawn of the Planet of the Apes”, „Guardians of the Galaxy”, „X-Men: Days of Future Past”.

Cel mai bun mixaj de sunet – „Whiplash”

Cel mai bun montaj de sunet – „American Sniper”

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură – „The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon)

Cele mai bune costume –  „The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero).

Foto: OSCAR 2015  – cinemagia

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.