Oscar Weekend. Filmele nominalizate la Oscar, proiectate la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-weekend-filmele-nominalizate-la-oscar-proiectate-la-bucuresti/

Filme propuse la premiul Oscar la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” vor fi proiectate, de vineri până duminică, la Cinema „Elvira Popescu”. Evenimentul, numit „Oscar Weekend”, are loc la o săptămână de la deschiderea primei sesiuni de votare la premiile Oscar.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2017

În 24 ianuarie se vor anunța nominalizările iar în 26 februarie va avea loc ceremonia de decernare a premiilor. Ca în fiecare din ultimii trei ani, „Oscar Weekend” invită publicul să urmărească o parte din filmele străine care și-au reprezentat țările în competiție.

Programul include „Paradise (Ray)” de Andrei Koncealovski, premiat cu Leul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Veneția de anul trecut, propunerea Rusiei la această categorie, canadianul „Juste la fin du monde” în regia lui Xavier Dolan, recompensat cu Marele Premiu la Cannes (2016) și „The Salesman (Forushande)” în regia lui Asghar Farhadi (Iran) câștigător al premiilor pentru cel mai bun actor și cel mai bun scenariu la Cannes 2016.

Tot în cadrul festivalului vor putea fi văzute și propunerile Australiei, Germaniei, Danemarcei sau Elveției. „Tanna” (Australia) este o poveste de dragoste filmată în Vanuatu, în insula Tanna din Pacificul de Sud, și recompensată la Veneția cu premiul publicului și premiul pentru cea mai bună imagine, în cadrul secțiunii Settimana Internazionale della Critica.

Comedia „Toni Erdmann” regizată de Maren Aden, reprezintă Germania în cursa pentru Oscar. Filmat aproape integral în România, „Toni Erdmann” a fost desemnat „cel mai bun film al anului” de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) și „cel mai bun film european” de către Academia Europeană de Film (EFA).

Danemarca propune „Land of Mine (Under Sundet)” în regia lui Martin Zandvliet, câștigătorul premiului publicului de la Rotterdam iar filmul elvețian de animație „Ma vie de courgette” („Viața mea de dovlecel)”, de Claude Barras, se află pe lista celor nouă titluri cu șanse la Oscar.

Propunerea României, „Sieranevada„, în regia lui Cristi Puiu, va deschide „Oscar Weekend”, vineri, iar Franța, Italia și Finlanda completează programul festivalului cu proiecțiile filmelor „Elle„, de Paul Verhoeven, „Fire at Sea (Fuocoammare)” în regia lui Gianfranco Rosi, documentar premiat cu Ursul de Aur la Berlin și „The Happiest Day in the Life of Olli Maki” al regizorului finlandez Juho Kuosmanen, marele câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes.

Foto: Oscar Weekend – facebook

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.

24
/11
/14

Regizorul Ioan Cărmăzan a mărturisit că filmează un lungmetraj poliţist, după un scenariu original scris de Titi Popescu, în care Mihai Mălaimare deţine rolul principal, pelicula urmând să se intituleze "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim".

24
/11
/14

InterComFilm, distribuitorul filmului Paddington în România, alături de Grand Cinema & More sprijină accesul la educație al copiilor din medii defavorizate. Astfel, 5 lei din prețul fiecărui bilet la Paddington, cumpărat pe 6 decembrie, va fi donat în acest scop către Organizația Salvați Copiii.

21
/11
/14

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

21
/11
/14

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza "Ultimatumul lui Bourne", va regiza o adaptare cinematografică a romanului "1984", de George Orwell, informează bbc.com.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.