„Otello” și „Frumoasa din Pădurea Adormită”,  în lacest weekend, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/otello-si-frumoasa-din-padurea-adormita-in-lacest-weekend-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti prezintă în acest weekend spectacolele„Otello” de Giuseppe Verdi (22 februarie) şi “Frumoasa din Pădurea Adormită” (sâmbătă, 23 februarie)

Un articol de Petre Ivan|22 februarie 2019

ONB prezintă astăzi, 22 februarie, începând cu ora 18:30, spectacolul „Otello” de Giuseppe Verdi.

Regia artistică, decorul și luminile poartă semnătura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Maestru de cor, Daniel Jinga.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Națională București)

Creația verdiană a reprezentat prin excelență o împletire perfectă a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, „Otello” s-a dovedit a fi o capodoperă care s-a evidențiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci și prin trăirile tulburătoare și puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

„Eu fac o cercetare minimalistă scenografică, în sensul că spaţiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezintă Ciprul, care poate reprezenta Veneţia şi tot ceea ce este ; e o cercetare care vrea să se sublimeze şi să se înalţe în inima personajelor, lucru mult mai important decât faptul de a nara *o poveste. Este necesar să povestim situaţii umane, situaţii foarte dificile, Complicate, ca gelozia, rasismul, răul, binele… Spre exemplu, răul şi binele se confruntăîn această operă între Desdemona şi Iago, de acord ? Otello este o victimă, o victimă a răului ; chiar şi Desdemona este o victimă a răului,dar confruntarea dintre bineşi rău este reprezentată de Iago- Desdemona. În această confruntare, eu vreau să centrez atenţia publicului pe acţiunea scenică şi pe dramă, mai mult, pe psiho-drama acestei poveşti.” – Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Naționale București

Biletele se găsesc pe tickets.operanb.ro și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 – 13:00 și 14:00 – 19:00).

Frumoasa din Pădurea Adormită

„Frumoasa din Pădurea Adormită”, spectacol de balet pe scena Operei Naționale București Opera Națională București prezintă sâmbătă, 23 februarie 2019, începând cu ora 18:30, spectacolul de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Piotr Ilici Ceaikovski.

Regia și coregrafia poartă semnătura lui Vasily Medvedev și Stanislav Fečo, decorul, costumele și light design-ul sunt realizate de Pavol Juráš. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.

(Imagine și montaj: Sebastian Bucur/ Opera Națională București)

Coregrafii Vasily Medvedev și Stanislav Fečo promit publicului o experiență unică precum înșiși declară:

„Este o onoare să montăm spectacolul Frumoasa din Pădurea Adormită alături de corpul de balet al Operei Naționale București, un tribut adus marelui coregraf Marius Petipa cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea artistului. Geniul muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski redă cu finețe celebrul basm bazat pe contrastele dintre bine și rău. După traversarea a trei secole, acest spectacol de balet încă stârnește curiozitatea audienței de toate vârstele. Întrucât am crescut cu acest titlu legendar și am evoluat într-un număr considerabil de producții ale spectacolului Frumoasa din Pădurea Adormită, am încercat să conservăm cele mai semnificative tradiții din patrimoniul baletului clasic și, alături de un scenariu inedit și costume de poveste, să oferim o emoție de neuitat audienței.”

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 – 13:00 și 14:00 – 19:00).

Următoarea reprezentație va avea loc duminică, 17 martie 2019, începând cu ora 18:30.

Foto: Otello și Frumoasa din Pădurea Adormită – facebook

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.