Pablo Neruda – moartea poetului laureat cu premiul Nobel anchetată din nou în Chile
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-neruda-moartea-poetului-laureat-cu-premiul-nobel-anchetata-din-nou-in-chile/

Chile va redeschide ancheta privind moartea poetului laureat cu premiul Nobel pentru literatură Pablo Neruda, pentru a stabili dacă a fost otrăvit în urmă cu 40 de ani, de regimul dictatorial militar, după ce testele efectuate pe rămăşiţele exhumate în 2013 nu au descoperit dovezi în acest sens.

Un articol de |22 ianuarie 2015

Pablo Neruda, faimos pentru poemele sale de dragoste şi apropierea de ideologia comunistă, ar fi murit din cauza unui cancer la prostată la doar câteva zile după lovitura de stat, din 11 septembrie 1973, prin care puterea a fost preluată, în Chile, de regimul dictatorial al lui Augusto Pinochet, potrivit Reuters.

„Există dovezi iniţiale că (Pablo Neruda, n.r.) a fost otrăvit, iar, din acest punct de vedere, indiciile duc către anumiţi agenţi… Acest lucru ar putea fi o crimă la adresa umanităţii”, a declarat, miercuri, Francisco Ugas, şeful departamentului pentru drepturile omului din cadrul Guvernului chilian.

Şoferul poetului a declarat că agenţii lui Pinochet au profitat de starea de sănătate a lui Neruda pentru a-i injecta acestuia otravă în stomac, în timp ce scriitorul zăcea în pat în spitalul Santa Maria din Santiago de Chile.

Una dintre teoriile privind motivaţia din spatele presupusei otrăviri se referă la faptul că era un comunist convins şi loial preşedintelui Salvador Allende, îndepărtat de la putere prin lovitură de stat de Pinochet, care l-ar fi considerat pe poet o ameninţare, având şanse să devină un lider al opoziţiei în acea perioadă.

Noi teste medicale

Noile teste medico-legale vor căuta urme de substanţe anorganice şi metale grele în rămăşiţele pământeşti ale lui Neruda, pentru a se încerca să se stabilească o cauză directă sau indirectă a morţii.

Testele vor fi concentrate pe detectarea posibilelor daune provocate proteinelor şi celulelor de agenţi chimici, spre deosebire de analizele anterioare, care au căutat în mod special urme de otravă.

Pablo Neruda, unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi chilieni, a obţinut aprecierea criticilor literari odată cu publicarea, în 1924, a volumului „Douăzeci de poeme de dragoste şi un cântec de deznădejde”, la vârsta de 19 ani.

A fost un scriitor prolific de-a lungul întregii vieţi şi a devenit, de asemenea, activist politic, candidând la preşedinţie la un moment dat, înainte de a renunţa, pentru a îl susţine pe Salvador Allende.

Neruda s-a ocupat de aducerea în Chile a unui vapor cu 2.000 de refugiaţi la bord, care fugeau din Spania din cauza războiului civil care a afectat acest stat european în perioada 1936 – 1939. Scriitorul a fost ambasador în Franţa în timpul mandatului de preşedinte al lui Allende.

Pablo Neruda a primit premiul Nobel pentru literatură în 1971, pentru „pentru opera lui, care, cu sufletul unei forţe elementare, dă viaţă destinului şi viselor unui întreg continent”.

Foto: Pablo Neruda – wikipedia

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.