,,Paganini nu mai locuiește aici” – cea mai bună piesă a anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/paganini-nu-mai-locuieste-aici-cea-mai-buna-piesa-a-anului/

,,Paganini nu mai locuieşte aici”, de Carmen Dominte, a câştigat Concursul Naţional de Dramaturgie.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2014

Poate că Paganini nu mai locuiește aici, dar este marele câștigător al ediției curente a Concursului Național de Dramaturgie. Juriul, format din teatrologul conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC) – președintele juriului, teatrologul Oana Borș, scriitorul Ion Cocora, teatrologul Dan-Marius Zarafescu și secretarul literar al Teatrului Național, Codruța Popov, a considerat că ,,Paganini nu mai locuiește aici”, de Carmen Dominte, este textul cel mai îndreptățit la distincția de Cea mai bună piesă a anului.

Premiul asociat acestui important titlu constă în montarea piesei câștigătoare pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, în stagiunea 2014-2015.

Juriul a deliberat asupra textului câștigător după audierea, în cadrul Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești 2014, a trei spectacole lectură având la bază cele trei texte finaliste: Tango in the dark de Edith Negulici (regia Mihaela Lichiardopol), Paganini nu mai locuieşte aici (regia Ion-Ardeal Ieremia) de Carmen Dominte și Joc secund de Gheorghe Truță (regia Sabin Popescu). Actorii Romeo Ioan și Nicolae Pârvulescu au dat viață în lectură celor două personaje din Paganini nu mai locuiește aici.

Potrivit președintelui juriului, Nicolae Mandea, principalele atuuri ale textului câștigător sunt legate de „modul interesant și empatic în care transpune într-o poveste dramatică imaginativă un conflict specific vremurilor noastre, conflictul pentru proprietate. Două personaje din generații diferite se raportează prin situații teatrale active, gândite cu gravitate și umor, la un principiu pe care viața te face să îl înțelegi cu onestitate și mai multă înțelepciune. Textul Paganini nu mai locuiește aici are calități teatrale ce îl recomandă pentru a fi pus în scenă și a intra în repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara”.

O fericită coincidență face ca dramaturgul Carmen Dominte să se afle la cea de-a doua colaborare cu Teatrul Național din Timișoara. Textul semnat de scriitoare, Bye Bye America, a fost desemnat câștigător al Concursului Național de Dramaturgie ediția 2008, și a stat la baza spectacolului cu același titlu produs de Naționalul timișorean în 2009.

05
/01
/16

Sâmbătă, 9 ianuarie, de la ora 17:30, maestrul Andrei Șerban va susține la Opera Națională Română Iași o conferință de presă la care va avea are acces și publicul. Împreună cu Mihaela Marin, Andrei Şerban va lansa albumul bilingv „Regia de operă. Gânduri și imagini”, urmând ca de la ora 18.30 să aibă loc spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului.

05
/01
/16

Ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor va avea loc pe 21 mai şi va fi marcată de o premieră - publicul va avea acces la un ghidaj audio-video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru instituţiile muzeale din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară.

05
/01
/16

În weekend-ul dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 88-a ediție a premiilor Oscar, șase dintre producțiile propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate la Cinema Union din București.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.

05
/01
/16

Într-o zi de 5 ianuarie (1932) se năştea Umberto Eco, unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani. Eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale.

04
/01
/16

Pe  5, 6 și 7 ianuarie, la Sala Mică de la Teatrul Excelsior, are loc ÎnScenarii, un festival de spectacole și filme făcute de adolescenţi. Pentru că "sfârşitul încununează opera", ultima seară se va încheia cu spectacolul ”O femeie singură”, ce o va avea ca protagonistă pe actriţa Maia Morgenstern.

04
/01
/16

În România, anul 1989 s-a încheiat cu o revoluţie, nimeni nu a uitat, iar revoluţia aceasta a devenit o graniţă între viaţa de dinainte şi cea de după. Spectacolul „Anul dispărut. 1989”, care tocmai a avut premiera la Teatrul Mic, este despre viaţa de dinainte.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

02
/01
/16

George Alexandru s-a stins din viață vineri, 1 ianuarie, la ora 23.30 la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații severe ale unei infecții abdominale grave, nu în timpul unei operaţii, a precizat Institutul Clinic Fundeni într-un comunicat. Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Nottara. El va fi înmormântat tot luni, la cimitirul Ghencea.