Panica – alertă de gradul trei
https://www.ziarulmetropolis.ro/panica-alerta-de-gradul-trei/

CRONICA DE TEATRU Inspiraţi, expiraţi… şi intraţi în „Panica.“ Pătrundeţi dincolo de uşile închise, în culisele psihicului masculin, în plină criză existenţială. Ce se întâmplă acolo? Trei bărbaţi complet diferiţi se întâlnesc pe un teritoriu comun, în momente de răscruce. Theodor-Cristian Popescu pune în scenă piesa cunoscutului dramaturg finlandez Mika Myllyaho, scrisă în 2005 şi […]

Un articol de Teodora Gheorghe|3 februarie 2014

CRONICA DE TEATRU Inspirați, expirați… și intrați ȋn „Panica.“ Pătrundeți dincolo de ușile ȋnchise, ȋn culisele psihicului masculin, ȋn plină criză existențială. Ce se ȋntȃmplă acolo? Trei bărbați complet diferiți se ȋntȃlnesc pe un teritoriu comun, ȋn momente de răscruce.

Theodor-Cristian Popescu pune ȋn scenă piesa cunoscutului dramaturg finlandez Mika Myllyaho, scrisă ȋn 2005 și tradusă ȋn mai multe limbi. Spectacolul a avut premiera joi, 30 ianuarie, la Teatrul Nottara din București.

Să fie viața protagoniștilor zugrăvită ȋn alb și negru, după cum sugerează decorul (Cosmin Florea) și veșmintele prizonierilor din temnița fricii? Uneori dramatici, alteori penibili, ei forează ȋn carnea problemelor apăsătoare care ȋi aruncă ȋn mocirla disperării. De pe marginea prăpastiei, cei trei prieteni ȋși contemplă alegerile greșite, ȋncercȃnd să se joace pe ei ȋnșiși ȋn speranța că se vor găsi cȃnd se trage cortina.

Leo (Alexandru Jitea) se autoinvită ȋn casa ipohondrului Max (Gabriel Răuță) , devastat de incertitudini amoroase și dorind cu ardoare ajutorul celui din urmă. Curȃnd, ajunge acasă și Joni (Vlad Zamfirescu), fratele lui Max, un prezentator tv egocentric și afemeiat.

Lipsa de empatie de la ȋnceput se transformă treptat ȋn grijă și ȋnțelegere, condimentate cu angoase care se cer exorcizate. Paradoxal, suferința este cel mai bun antidot. Fiecare este, pe rȃnd, mentor și pacient. Max colecționează boli și consideră că la baza tuturor relelor se află mamele. Totuși, Leo ȋi ȋncredințează relația sa ca pe o rană care trebuie oblojită. Max ȋși ia rolul ȋn serios.

Panica

Scenă din spectacolul „Panica“, de la Teatrul Nottara

Imaginați-vă un psiholog irascibil pe care l-ai pierdut dacă nu-ți plac filmele lui Almodóvar. Leo devine dintr-un panicard patetic un bun sfătuitor, pe măsură ce dezbaterile ȋncinse ȋl determină să-și dreseze demonii interiori. Alexandru Jitea glisează acrobatic de-a lungul tragicomediei, conturȃnd, cu mult haz, un personaj neașteptat de complex.

Umorul lui este complet, de la clovnerii gestuale la poante și ironii ce marchează momentele-cheie ale poveștii. Vlad Zamfirescu ȋntruchipează, cu eleganța detașată a vȃnzătorului de vise, „anti-eroul” emoțional, materialistul gata să cedeze nervos cȃnd trebuie să smulgă secretul fericirii de pe buzele unui buddhist invitat ȋn emisiunea sa.

Pentru că arta este adesea cea mai bună formă de terapie, vă invit la o porție delicioasă de autocunoaștere și amuzament, pregătită și servită la cald de un trio de excepție.

Programul include exerciții de respirație, aranjamente feng-shui, psihodrame și fragmente video realizate prin amabilitatea TVR2. Spectacolul a fost montat ȋntr-un timp record.

„Am avut șansa ca pȃnă acum să nu intru ȋn panică. Ȋn sensul de atacuri. Am intrat ȋn spectacolul Panică. Și l-am cunoscut pe Cristi Popescu. M-am panicat. Trebuia să scoatem premiera ȋn doar patru săptămȃni!!! Nu vă panicați. Am reușit”, mărturisește Vlad Zamfirescu.

Foto din spectacolul Panica – Teatrul Nottara



11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.