PARAZIT – filmul câștigător al Palme d’Or în 2019, în cinematografe din 8 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/parazit-filmul-c%c3%a2%c8%99tig%c4%83tor-al-palme-d%e2%80%99or-%c3%aen-2019-%c3%aen-cinematografe-din-8-noiembrie/

Parazit/ Parasite, filmul regizorului fenomen Bong Joon-Ho, câştigător al Palme d’Or la Cannes 2019, ajunge pe marile ecrane din România din 8 noiembrie. Parazit este o versiune modernă şi violentă a luptei de clasă din Coreea de Sud.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2019

Scris și regizat de Bong Joon-Ho, reprezentant al noului val sud-coreean, consacrat pentru originalitatea filmelor sale, care se adresează deopotrivă cinefililor, dar și marelui public, Parazit este o excelentă satiră, plină de suspans, ce abordează într-o manieră surprinzătoare un subiect universal valabil: inechitățile sociale.

Filmul spune povestea familiei Ki-taek, ai cărei membri șomeri sunt foarte interesați de viața extrem de bogatei familii Park. Într-o zi, fiul lor, Ki-woo, este recomandat de către prietenul său, student la o universitate de prestigiu, pentru a preda cursuri individuale de engleză acasă la familia Park. Ajuns acolo, o întâlnește pe Yeon-kyo, frumoasa moștenitoare a acestui imperiu. În urma acestei prime întâlniri între două familii și două lumi total opuse, membrii lor se trezesc în mijlocul unor situații imposibil de controlat, în urma cărora nimeni nu va rămâne nepătat.

Câștigător al trofeului Palme d’Or în 2019 la Festivalului de Film de la Cannes, Parazit a întrunit atât ovațiile juriului, cât și ale criticilor și publicului, fiind totodată și primul film sud-coreean care primește această distincție.

Variety scrie că “autorul coreean este într-o formă devastatoare cu această tragicomedie neagră ca smoala despre inegalităţile sociale din Coreea modernă”, Time Magazine a fost de părere că pelicula este un “exemplu superb despre cum o poveste bine spusă, cu personaje vii, poate tăia până la os şi te poate lăsa pe gânduri zile în şir”, iar Times concluzionează: “Parazit este capodoperă spre care autorul şi-a îndreptat întreaga sa carieră”.

Distribuit de Independența Film, Parazit va rula în cinematografele din România din 8 noiembrie.

Despre Bong Joon-ho

Bong Joon-ho a studiat sociologia şi filmul la Academia de Arte Frumoase din Coreea. În 2006, filmul său The Host a fost proiectat la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs. A revenit în 2009, în secțiunea Un Certain Regard cu Mother, iar în 2017 a prezentat Okja în competiția oficială. Printre filmele lui Bong Joon-ho se regăsește și Snowpiercer, din a cărui distribuție face parte actorul român Vlad Ivanov.

Independența Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase aduce pe marile ecrane din România în lunile următoare titluri ca: Le Jeune Ahmed (r. Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne), Les misérables (r. Ladj Ly), It Must Be Heaven (r. Elia Suleiman), Beanpole (r. Kantemir Balagov), Sorry We Missed You (r. Ken Loach) și Il traditore (r. Marco Bellocchio).

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.