Pasiuni ucigătoare în spectacolele din Undercloud, ziua 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/pasiuni-ucigatoare-in-spectacolele-din-undercloud-ziua-2/

În cea de-a doua zi a festivalului Undercloud, ediţia 2014, au avut loc spectacolele „Cel mai frumos roman din lume”, „Voyeur” şi „Fidelitate”.

Un articol de Judy Florescu|3 septembrie 2014

Pe alese sau nu, spectacolele din ziua a doua a festivalului Undercloud au avut ca temă relația de cuplu în mai multe ipostaze ale sale – întâlnire, cunoaștere, mister, interes, atracție, fugă, învăluire, pasiune, deteriorare, înşelare, iertare, revenire, distrugere.

A început cu „Cel mai frumos roman din lume”, un spectacol de teatru al groazei și demenței provocate de izolarea de suferințele trecutului. Cum poate o fetiță să aibă un trecut? Trecutul începe odată cu conștientizarea suferinței. Ea își îneacă în caiete toată suferința provocată de părinții săi, de fratele său, de prietena ei cea mai bună și de doctorul său. Doctorul încearcă s-o vindece de suferință, dar ea nu dorește să fie vindecată pentru că știe că odată cu purificarea îi va pieri și creativitatea literară. Gabi se află într-un război cu propriile personaje, care i-au devenit părți ale personalității sale. Cine va învinge vom afla fiind prezenți trup și suflet la spectacolul produs de unteatru.

Al doilea spectacol desfășurat tot în Sala Mică a Clubului Țăranului a fost atât de imprevizibl încât s-a aplaudat la final de două ori înaintea finalului adevărat. „Voyeur”, un thriller despre un experiment uman deloc consimțit. Oboseala de după consultații îi dispare doctoriței psihiatru imediat ce întâlnește o provocare mai puternică exact în propria locuință – un tânăr care îi repară mașina are mare potențial de a-i deveni amantul său experiment, iar spre suprinderea sa și el își dorea același lucru. Rămâne de descoperit care dintre aceștia își injectează mai repede substanța letală, după ce jocul atracției fizice ia sfârșit.

Cu fiecare spectacol, energia crește și fluxul de idei se îmbogățește. Oare cum simt actorii aceste reprezentații unice din săli neconvenționale precum cele ale MȚR-ului? Este de menționat că toate spectacolele prezente în Undercloud se joacă pentru prima și singura dată în spațiile acestea un pic atipice pentru teatru.

Mergem spre sala de cinema Studio Horia Bernea unde pe scena mare ne așteaptă un decor de interior de apartament, ce aparține spectacolului „Fidelitate”. O doamnă este răpită și adusă la ea acasă de un criminal în serie. Îl mușcă de mână. Criminalul țipă ca din gură de șarpe, deși purta mănuși groase de piele, apoi începe să i povestească doamnei proaspăt răpite despre meseria de asasin plătit. Curajoasă dincolo de moarte, doamna îl face să mărturisească motivul crimei pe care avea s-o săvârșească, ba, mai mult, îi dă o nouă misiune: „Omoară-l pe soțul meu!”

foto/video: Judy Florescu

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.

28
/11
/21

Arta autentică începe dincolo de convenții și dincolo de granițe. Dincolo de teze, ipoteze și antiteze, ea se întrezărește uneori limpede, alteori vag, ca printr-una dintre multele ferestre de la privești, în decursul unei vieții, lumea din jur.

13
/09
/21

„OrfEU şi EUridice”, spectacol din proiectul Trei Apropouri pe Bulevard, creat de Obor Productions şi finanţat de ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021, vă așteaptă joi, 16 septembrie, de la ora 18.00, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara.

25
/11
/17

Țin minte exact ziua în care mi-am dat seama că nu am văzut-o niciodată pe Stela Popescu. M-a surprins foarte tare această constatare, fiindcă trăiam convins că o știu dintotdeauna. Poți cunoaște un om pe care nu l-ai văzut niciodată?

18
/04
/17

Reuniunea generală de primăvară a Rețelei internaționale pentru arte performative contemporane (IETM) la București se desfășoară între 20 și 23 aprilie 2017.

14
/10
/16

Premiul Nobel pentru Literatură ar trebui să deschidă o discuție îndelung ocolită: are literatura granițe - de ce ar avea? Judecând după furia cu care românii au și de această dată păreri, ai spune că trăim în mijlocul celui mai citit popor european. Să ne relaxăm: nu e chiar așa, ba chiar dimpotrivă.

02
/03
/16

“Eu am rimat întotdeauna cu Teatrul «L.S. Bulandra» din Bucureşti”, îi plăcea Rodicăi Tapalagă să spună adesea. A fost Zoe din “O scrisoare pierdută”, Didina Mazu din “D’ale Carnavalului”, Sophie din “Dimineaţa pierdută”, Elena Andreevna din “Unchiul Vanea”. Este actriţa care se simțea feminină, iubită, frumoasă, puternică, atunci când era pe scenă.

23
/04
/15

TV5MONDE difuzează, în această seară, de la ora 19.30, un interviu în exclusivitate acordat de Brigitte Bardot. Este prima apariție televizată din ultimii 12 ani a acestei controversate actriţe – “icoană absolută”, un interviu „fără tabuuri și concesii”, cum anunţă realizatorii francezi.