Patru dintre cele mai aclamate trupe de jazz din lume, la Gărâna Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/patru-dintre-cele-mai-aclamate-trupe-de-jazz-din-lume-la-garana-jazz-festival/

Yuri Honing Acoustic Quartet, Enrico Rava, Kari Ikonen Trio şi Magnus Öström Band completează lineup-ul Gărâna Jazz Festival XX, ce va avea loc între 7 şi 11 iulie în vârful munţilor Semenic din Caraş-Severin. 80 de artişti, 22 de trupe, 3 scene şi 5 zile de concerte conturează ediţia aniversară a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est.

Un articol de Petre Ivan|6 martie 2016

La fel ca muzica pe care o reprezintă deja de două decenii, a XX-a ediție Gărâna Jazz Festival își întâmpină publicul cu o experiență senzorială aparte, ghidată de muzicienii-reper ai jazz-ului nordic, oriental și occidental.

Olandezul Yuri Honing, unul dintre cei mai creativi și îndrăzneți saxofoniști ai momentului, ajunge la Gărâna alături de quartetul format din Wolfert Brederode (pian), Gulli Gudmundsson (bass) și Joost Lijbaart (tobe). Honing are la activ o discografie cu 40 de titluri, premiul Edison Jazz Award,

Magnus Ostrom Band

Magnus Ostrom Band

echivalentul Grammy-ului olandez, și colaborări de succes cu muzicieni ca Mischa Mengelberg, Pat Metheny sau Paul Blay.

Reprezentantul emblematic al jazz-ului italian, trompetistul și compozitorul Enrico Rava e fără îndoială prezența efervescentă a festivalului. Un performance care mixează lirismul cu stilul free-avantgarde și uptempo, alături de Enrico Morello (tobe), Gabriele Evangelista (bas) și Francesco Diodati (chitară).

Profunzimea muzicii nordice și farmecul oriental e adus pe scena Gărâna de trio-ul Kari Ikonen.

Grupul de origini finlandeze și armene a reușit să dea un suflu original clasicului trio pentru pian iar albumul lansat în 2015, Beauteous Tales and Offbeat Stories, a fost clasat în top 10 cele mai bune albume jazz ale ultimului an.

Printre numele confirmate pentru ediția Gărâna XX se numără și Magnus Öström BAND (Suedia), fost membru al grupului revoluționar E.S.T, care și-a dedicat ultimii ani din viață unui manifest sonor ce demonstrează că muzica poate vindeca rănile profunde. Albumul Parachute urmează să fie lansat în aprilie 2016 și adus în premieră în România.

Cele patru nume noi din lineup-ul Gărâna Jazz Festival vin în completarea artiștilor FOOD, Nils Petter Molvær și Louis Sclavis Trio. Ediţia 2016 a festivalului se va desfăşura în 3 locaţii cu încărcătură simbolică pentru istoricul Gărâna: Hanul La Răscruce – spaţiul în care a avut loc prima ediţie a evenimentului în anul 1997, Poiana Lupului – gazda celor mai recente ediţii şi Biserica Catolică din Satul Văliug. Pe lângă concerte, publicul va avea parte și de proiecții de film sub cerul liber și expoziții de fotografie.

Foto: Gărâna Jazz Festival – www.garana-jazz.ro

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).