Pe 7 iulie începe Gărâna Jazz Festival: 5 zile de muzică live în vârf de munte
https://www.ziarulmetropolis.ro/pe-7-iulie-incepe-garana-jazz-festival-5-zile-de-muzica-live-in-varf-de-munte/

A mai rămas o săptămâna până la ediţia 20 a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est. Gărâna Jazz Festival va prinde viaţă între 7 şi 11 iulie în satul de munte care a găzduit zeci de mii de iubitori de jazz şi sute de artişti de reputaţie internaţională.

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2016

Un line-up ce mixează dinamismul jazz-ului american și occidental cu profunzimea și lirismul artiștilor nordici sau est-europeni va răsuna din mijlocul naturii, pe cele trei scene ale festivalului: Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din satul Văliug. Olandezul Yuri Honing va împărți scena în prima zi a festivalului cu suedezul Magnus Öström și portughezul Carlos Bica. Pe parcursul a cinci zile, publicul va avea parte de concerte cu Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvaer, și mulți alții. Regalul de jazz va culmina cu ultima zi de festival cu prezența legendarului Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenți muzicieni al lumii. Programul complet poate fi consultat pe www.garana-jazz.ro.

9 proiecte muzicale românești pe scenele de la Gărâna

Pe lângă prezențele internaționale, programul Gărâna Jazz Festival va fi completat de 9 proiecte românești inedite, universuri sonore complexe și surprinzătoare, aduse la viață de artiștii consacrați sau aflați la început de drum. Quartet-ul condus de Liviu Butoi, Liviu Butoi & French Connection, avându-l ca invitat pe renumitul pianist Mircea Tiberian, va urca pe scena din Poiana Lupului în 10 iulie. Hanul La Răscurce, locul cu istorie în care s-a desfășurat prima ediție , va găzdui concertele Sebastian Spanache Trio, Emil Bîzgă Quartet, JazzyBit, Nicu Patoi & Platonic Band, Sorin Zlat Trio, si Bega Blues Band.

A treia scenă a festivalului, inaugurată la ediția 2014, pune pe harta concertelor frumoasa Biserică Catolică din satul Văliug, situată la 18 km distanță de Gărâna.  Vor cânta aici: Raul Kusak  și Trompetre, proiect românesc de avangardă, pornit de trompetistul român Petre Ionuțescu, cu participarea muzicienilor: Arthur Balogh – bas, Gabriel Almași – chitară, Sergiu Catana – percuție, Alin Constantin (K-lu) – electronics, Marian Ciuma – sound design,  Uțu Pascu – sunet.

Seri cu muzică, literatură și teatru sub cerul liber

Așa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani, Gărâna continuă să contribuie la creșterea scenei de jazz românești și la cultivarea educației muzicale printr-o serie de evenimente-satelit. Gărânezii vor participa la lansarea albumelor de jazz Corindeni, de Mircea Tiberian și Maria Răducanu (Soft Records), The Pale Dot, de Mircea Tiberian și Toma Dimitriu (Fiver Record) și White Dragon, de Mircea Tiberian și Liviu Butoi. Duminică, pe 10 iulie, saxofonistul, flautistul și compozitorul român Liviu Butoi va lansa la Gărâna albumul Three Times Seven, în colaborare cu grupul French Connection – David Patrois, Arnault Cuisinier și Edward Perraud.

Serile de jazz vor fi completate de o serie de lansări de carte, printre care Sunetul de referință, carte publicată de Mircea Tiberian la editura Nemira, și Vineri seară într-o vale cu lupi, cartea scriitorului timișorean Nicu Strambeanu. Câteva zeci de interviuri cu artiștii care au bătătorit potecile Gărânei au fost suprinse în volumul Jazz Stories, scris de jurnalista Adriana Cârcu, ce urmează să fie lansat la duminică, 10 iulie, la Hanul La Răscruce, cu participarea lui Nils Petter Molvaer.

Scriitorul Alex Potcoava, va lansa sâmbătă, 9 iulie, volumul Într-o zi nu ne vom mai recunoaște, apărut recent la editura Max Blecher. Tot la festival, Florian Lungu își va lansa cartea Moșu – Florian Lungu în Dialog cu Doru Ionescu și CD-ul sau de debut: Florian Moșu Lungu – SONOPORTRET iar Emil Bizga își va lansa al doilea album discografic, intitulat ”LIVE IN HANNOVER”.

Pentru a marca evoluția comunității crescute la Gărâna în ultimele 2 decenii de festival, Fundația Culturală Jazz Banat va lansa a doua parte a documentarului In the Middle of Nowhere, o retrospectivă a momentelor importante consumate între 2012 și 2015 pe scena festivalului.

Sâmbătă, pe 9 iulie, trupa de teatru AUĂLEU, cunoscută pentru reprezentațiile ”mobile” din sate, orașe și chiar de peste ocean, va aduce la Gărâna spectacolul CIRCUS MUNDI, o istorie a lumii de azi, cu bune și rele, care va stârni zâmbete și hohote de râs.

Bilete, abonamente și kit de festival

Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 mai pot fi fi cumpărate online, pe site-ul biletmaster.ro, în trei variante: bilet de 1 zi, la prețul de 90 de lei, festival pass pentru 4 zile, la prețul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la prețul de 400 de lei. Biletele și abonamentele pot fi cumpărate și la fața locului, din Poiana Lupului.

Pe lângă muzică, literatură și teatru, oaspeții de la Gărâna vor avea de explorat și peisajele spectaculoase din împrejurimile festivalului, printre care Parcul Național Semenic, un areal protejat ce cuprinde 36.124 hectare de păduri, dealuri, lacuri și răuri. Plimbările la pas sau traseele cu bicicleta pot fi integrate în programul pe timp de zi. Mai multe despre tursim la Gărâna.

Cei care și-au cumpărat deja bilete la festival sunt sfătuiți să fie pregătiți atât cu vestimantație și accesorii potrivite pentru 5 zile petrecute la 1000 de metri altitudine dar și pentru vremea capricioasă. KITUL de festival poate fi consultat pe site-ul Gărâna: www.garana-jazz.ro/festival-kit.

Festivalul International de Jazz Garana este organizat de Fundatia Culturala Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 150.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtașit experiența muzicii jazz , ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cantat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen si Nils Petter Molvaer si multi altii. Mai multe detalii despre line-up-ul Garana 2016 , pe www.garana-jazz.ro.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.