„Penance”, „Paradise” şi „Outrage”, printre proiecţiile-maraton anunţate la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/penance-paradise-si-outrage-printre-proiectiile-maraton-anuntate-la-tiff-2013/

Filmele „Penance”, în regia lui Kiyoshi Kurosawa, „Paradise” de Ulrich Seidl şi „Outrage” al lui Takeshi Kitano sunt primele proiecţii-maraton anunţate pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF), care se va desfăşura între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.   Conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de organizatorii […]

Un articol de Andrada Văsii|1 februarie 2013

Filmele „Penance”, în regia lui Kiyoshi Kurosawa, „Paradise” de Ulrich Seidl şi „Outrage” al lui Takeshi Kitano sunt primele proiecţii-maraton anunţate pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF), care se va desfăşura între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.

 

Conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de organizatorii Festivalului Internaţional de Film „Transilvania”, TIFF 2013 va aduce proiecţii-eveniment şi filme în premieră, printre acestea fiind „Penance”, în regia lui Kiyoshi Kurosawa, „Paradise” de Ulrich Seidl şi „Outrage” al lui Takeshi Kitano. 

Cea de-a douăsprezecea ediţie a TIFF va avea loc, între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca, iar între 19 şi 23 iunie se va desfăşura ediţia de la Sibiu.

„Cel mai mare festival de film din România promite să cucerească publicul şi în 2013. Organizatorii plănuiesc un nou festin cultural, din care nu vor lipsi proiecţiile-maraton, retrospectivele, secţiunile noi şi neconvenţionale, masterclass-uri, paneluri, expoziţii, concerte şi multe alte evenimente”, se arată în comunicat.

EducaTIFF, proiectul educaţional conceput pentru elevii din clasele primare şi gimnaziu, Let’s Go Digital, dedicat liceenilor pasionaţi de film, şi Transilvania Talent Lab, platforma de training pentru tinerii profesionişti şi amatori din domeniu lansată anul trecut, continuă la TIFF 2013. „10 pentru Film”, programul menit să promoveze figuri noi în filmul românesc, va aduce în faţa publicului şi cineaştilor prezenţi la festival 10 actori care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc.

La TIFF 2013, spectatorii vor avea parte de proiecţii-maraton, în premieră în România.

Filmul maestrului japonez al suspansului Kiyoshi Kurosawa – mini-seria „Penance/ Shokuzai” va fi proiectat la TIFF 2013. Mama unei fetiţe omorâte cu 15 ani în urmă porneşte în căutarea criminalului şi le vizitează pe cele patru prietene care au fost martore la uciderea ei. Filmul a fost proiectat anul trecut, în afara competiţiei, la Festivalul de la Veneţia.

„Paradise” de Ulrich Seidl, o trilogie care a bifat competiţiile a trei mari festivaluri, va putea fi urmărită în întregime la TIFF. Protagoniste sunt trei femei, povestea fiecăreia fiind un prilej pentru Seidl de a explora lumi diferite. În „Paradise: Love”, o femeie călătoreşte în Kenya pentru turism sexual, în „Paradise: Faith” (Premiul special al juriului, Veneţia 2012), o alta porneşte să predice catolicismul, iar în „Paradise: Hope”, cea de-a treia se înscrie într-o tabără de slăbit. TIFF va fi primul festival, după cel de la Berlin, care va proiecta în întregime trilogia.

Fanii filmelor despre yakuza ale lui Takeshi Kitano vor putea urmări maratonul de 270 de minute „Outrage” (2010) şi „Outrage Beyond”, sequel-ul său din 2012. Prima parte, o incursiune violentă în lumea mafiei japoneze, în care Kitano joacă unul dintre rolurile principale, a rulat în competiţia Festivalului de la Cannes şi a avut încasări consistente în Japonia. Continuarea lui a fost proiectată anul trecut, la Festivalul de la Veneţia, ambele thrillere având parte de cronici entuziaste.

O altă noutate va fi prilejuită de Ziua Francofoniei la TIFF. În 1 şi 2 iunie, publicul, dar şi un juriu alcătuit din 5 tineri cinefili clujeni, va viziona şase dintre filmele francofone incluse în programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizată împreună cu Institutele Franceze din Cluj şi Bucureşti şi TV5 şi se va încheia cu cine-concertul „Bagdad Fantaisie”, orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic „The Thief of Bagdad” (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.

Secţiunea Supernova, dedicată filmelor care s-au bucurat de succes pe plan internaţional, aduce titluri precum „Après mai”, filmul autobiografic al lui Olivier Assayas despre efervescenţii ani ’60-’70, premiat pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, „Laurence Anyways” de Xavier Dolan, o tulburătoare şi stilizată poveste de dragoste, pentru care actriţa Suzanne Clément a câştigat premiul de interpretare Un Certain Regard la Cannes, „Like Someone in Love” – straniul triunghi amoros imaginat de Abbas Kiarostami şi „Foxfire”, ecranizarea lui Laurent Cantet (Palme d’Or pentru „Entre les murs”, 2008) după romanul lui Joyce Carol Oates, proiectată la San Sebastian.

 

Sursa: Mediafax

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

O cărticică scrisă în 1943 de Antoine de Saint-Exupery, pasionat aviator, autor de cărţi de aventuri şi amintiri, reporter de război, avea să devină cea mai celebră operă literară de limbă franceză din secolul XX şi să creeze un simbol cu valoare de cult. După succesul înregistrat la Cluj Napoca si Brașov, unde s-au jucat cate doua reprezentații cu casa închisă, "Micul Print" pornește mai departe în călătorie, oprindu-se si la Alba Iulia și Sibiu.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

16
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2017 s-au pus în vânzare în această dimineață (16 februarie), de la ora 10.00, în rețeaua EVENTIM, atât online, cât și în rețeaua magazinelor EVENTIM din întreaga țară la birourile EVENTIM din București și din țară, precum și pe site-urile EVENTIM din străinatate şi în reţelele EVENTIM internaţionale. Între 2 și 24 septembrie, Festivalul Enescu aduce la București și în alte șapte orașe din peste 3.000 de artiști din întreaga lume în cadrul a 80 de evenimente.

15
/02
/17

“Fac multă comedie – în proporţie de 75-80%, dar o fac cumva împotriva firii mele. Eu sunt un tip romantic, melancolic, reflexiv, am exaltări doar pe scenă.” – George Ivașcu. În copilărie a jucat fotbal pe maidan, în cartierul Militari. A stat în poartă şi a apărat până şi-a rupt mâna. Mai târziu, şi-a apărat visurile, jucând nu între blocuri, ci pe marea scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti. Apoi a construit un teatru, Teatrul Metropolis. George Ivașcu, actorul și directorul Teatrului Metropolis, împlinește astăzi 49 de ani.