„Persona” la unteatru – premiera lunii septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/persona-la-unteatru-premiera-lunii-septembrie/

UNTEATRU anunţă premierele spectacolului „Persona” în regia lui Peter Kerek, după filmul omonim de Ingmar Bergman. Din distribuţie fac parte Emilia Bebu şi Alina Berzunţeanu. Premierele sunt programate pe 7 septembrie de la ora 19:00 şi 13 septembrie de la ora 20:00. Spectacolul are durata de o oră şi 15 minute.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2018

„Persona” este povestea unei actriței care se refugiază într-un spital, copleșită de multitudinea de roluri, pentru a se regăsi în tăcere. Aici este îngrijită de o asistentă, care îi preia treptat rolul și îl joacă până când tăcerea actriței se rupe, aducând vindecarea. Este un spectacol de cinema pe scenă, o reinterpretare-omagiu a creației lui Ingmar Bergman.

Peter Kerek explică: „Spectacolul s-a născut din prietenia dintre Emilia Bebu și Alina Berzunțeanu, din asemănarea a două corpuri diferite, din contrastul a două vieți asemănătoare. Și din recunoștința pentru Ingmar Bergman care a fost mai puțin interesat de povești și mai mult interesat de misterele lumii interioare”.

Kerek adaugă: „Pentru mine „Persona” este un mod de viață: dedublarea și transferul de identitate fac parte din orice relație de familie, din orice relație de prietenie, din orice relație între oameni. Chiar și din relația om-mașină sau om-câine, pisică etc. Intrăm în viața celuilalt și celălalt intră în viața noastră. Și de cele mai multe ori transferul ne scapă. Pentru mine orice film, orice spectacol de teatru, orice carte începe să existe de abia atunci când mă face să mă pierd. Cu cât mă pierd mai mult, cu atât îmi place mai mult. Spectacolul vine cu un alt timp, cu un alt spațiu, cu o altă lume. Adică cu toate datele care să te facă să te pierzi.” încheie regizorul.

Despre Peter Kerek

Peter Kerek s-a născut în 1975 la Timișoara. A studiat filozofie și teatru la München și a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ din București. A lucrat alături regizori renumiți, precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Peter Zadek și Silviu Purcărete.

Foto: Persona – Adi Bulboacă

25
/06
/14

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca, se pregătește intens pentru ediția a doua. Între 4 și 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului sunt așteptați „să acapareze” Parcul Central.

25
/06
/14

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a șase luni de proiecții, elevii învață să aprecieze filmele de artă și, mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare.

25
/06
/14

Managerul Operei Naţionale din Iaşi, Beatrice Rancea, îl acuză pe directorul Teatrului Naţional ieşean, Cristian Hadji-Culea, de lipsă de colaborare şi afirmă că acesta i-a spus că personalul operei "incomodează" şi că trebuie să părăsească clădirea, Hadji-Culea negând în schimb orice neînţelegeri.

25
/06
/14

De la Bruckner la Tina Turner…ar putea fi o cale lungă – şi totuşi nu e chiar aşa. Pentru că în mod poate ciudat, într-o singură săptămână se lansează în cadrul aceleiaşi mari case de discuri – Deutsche Grammophon – discuri care conţin şi muzica lui Bruckner, dar şi a Tinei Turner.

25
/06
/14

Lungmetrajul "Kira Kiralina", regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie. Pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu.

24
/06
/14

În cadrul serialului „Iubiri care au făcut istorie”, Ziarul Metropolis vă prezintă poveștile de dragoste ale Reginei Maria (1875-1938), despre care se spunea că e una dintre cele mai frumoase și mai senzuale femei din Europa.

24
/06
/14

Soprana Bianca Ionescu, prim solistă a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“ din Bucureşti, a reuşit să fascineze atât publicul din România, cât şi publicul din străinătate.

24
/06
/14

Forma corectă a acestor cuvinte depinde de statutul de adverb sau de adjectiv pe care îl au în propoziții sau fraze. Dacă apar lângă un substantiv, deci sunt adjective, au forme variabile – minim, minimă, minimi, minime (valoare minimă, punctaj minim) și maxim, maximă, maximi, maxime (nivel maxim, dimensiune maximă).

24
/06
/14

Un alt laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a intrat în portofoliul Polirom. Este vorba despre Kenzaburō Ōe (n. 1935), unul dintre marii prozatori japonezi ai secolului XX, din opera căruia Editura Polirom a publicat romanele Stîrpiţi răul de la rădăcină, împuşcaţi copiii şi 17.

24
/06
/14

Sâmbătă aceasta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureșteni între 21:00 și 5 dimineaţa.

23
/06
/14

Acum doi ani, sub acoperișul Teatrului Bulandra (de la Izvor) lua naștere un spectacol-interogație, energic și emoționant, care a inaugurat un spațiu dedicat căutărilor teatrale: Sala Liviu Ciulei LABORATOR. Sâmbătă, 28 iunie, de la ora 20.00, „Arlechino moare?” sărbătorește doi ani de existență și vă așteaptă să-l (re)descoperiți.