Peste 2.500 de persoane au experimentat muzica jazz la Music Gallery Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-2-500-de-persoane-au-experimentat-muzica-jazz-la-music-gallery-iasi/

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacţiune cu muzica jazz, s-a bucurat de un real succes la Iaşi.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2023

Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 19 mai – 18 iunie, la Palatul Braunstein din Iași, și a fost vizitată de peste 2.500 de persoane de toate vârstele. Acestea au avut posibilitatea să se conecteze cu muzica jazz în moduri variate, experimentând și interacționând cu ea prin intermediul diferitelor activități organizate. Vizitatorii s-au putut delecta cu muzica marilor artiști ai jazz-ului, fie la pick-up sau în camera acustică special amenajată, fie sub un sound dome, și să testeze echipamente Hi-Fi. Mulți dintre ei au participat la lecții de muzică, cum ar fi cele de pian, chitară sau tobe, și au avut parte de concerte deosebite în cadrul evenimentelor speciale, susținute de artiști din Norvegia și România.

Alin Vaida, director Music Gallery: Iată că proiectul Music Gallery a ajuns la final. A fost o experiență deosebită, atât la Cluj, cât și la Iași. Formatul de eveniment descoperit, anume să redăm muzica sub forma unei expoziții de artă, a fost câștigător și ne-a inspirat spre multe alte idei. Cu siguranță Music Gallery va continua, atât sub forma unei expoziții călătoare, cât și, sperăm, sub forma unui spațiu permanent. Vrem să le mulțumim finanțatorilor, partenerilor, sponsorilor, furnizorilor și voluntarilor pentru tot sprijinul acordat și pentru încrederea avută în ideile noastre. Urmează pentru noi o vară agitată, cu un concurs de jazz, un festival și multe concerte, iar apoi, odată ce vine iarna, probabil vom mai expune Music Gallery și în alte orașe.”

Deschisă prima dată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în perioada 25 martie-23 aprilie, Music Gallery s-a mutat în 19 mai la Iași, și a făcut parte din programul festivalului Romanian Creative Week.

Irina Schrotter, organizatorul Romanian Creative Week: „Music Gallery, parte a RCW Hub, ambițiosul nostru proiect lansat la ediția din acest an, ne-a arătat cât de frumos se extinde universul Romanian Creative Week, prin evenimente artistice de calitate,  interactive și atractive pentru public. Una dintre dorințele noastre s-a împlinit, astfel, prin acest proiect splendid organizat de echipa clujeană Jazz in the Park, căreia îi mulțumim că ni s-a alăturat, și anume că RCW reușește deja, la doar doi ani de la lansare, să atragă la Iași proiecte creative din toată țara, să le integreze în calendarul mare al evenimentelor și să le sprijine la fel ca pe toate proiectele noastre tradiționale. Totul, din dorința de a încânta publicul RCW, eveniment care, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, este cel mai mare din Europa în ceea ce privește numărul de industrii creative pe care le adună la un loc, 11 în total.”

Statistici Music Gallery Iași (19 mai – 18 iunie 2023):

  • 500+ vizitatori;
  • 4 concerte speciale – artiști Norvegia: Liv Hauge Trio și Neon Ion / artiști România: 7th Sense și Adam’s Nest;
  • 2 masterclass-uri cu artiști norvegieni – Liv Hauge Trio, Neon Ion;
  • Peste 200 de tururi ghidate, printre care și Ora de Muzică, turul special gândit pentru elevi
  • 4 ateliere de percuție pentru copii;
  • 5 workshop-uri de Prima Lecție, organizate în parteneriat cu Dream Art Center;
  • 1 prezentare de pick-up-uri și echipamente Hi-Fi de ascultare viniluri, realizată de Audio Technica;

Music Gallery, o expoziție construită în jurul a 3 teme speciale:

  • Listen/Ascultă: publicul a putut asculta fie pe vinil, fie în format digital, cei mai importanți muzicieni de jazz, de la originile genului până în zilele noastre. De asemenea, redarea muzicii a fost făcută folosind tehnologii variate: de la căști audio speciale, la sound dome-uri care canalizează sunetul și camere acustice construite în cadrul galeriei; 
  • Learn/Învață: Jazz-ul a fost prezentat din multiple perspective publicului participant. Muzica e mai mult decât artă și are o influență puternică în istoria și cultura multor locuri din lume;
  • Explore/Încearcă: Nu în ultimul rând, publicul a putut testa instrumente, a avut acces la lecții de muzică și a putut servi o mică mostră din ceea ce înseamnă să fii muzician.

Planuri de viitor pentru Music Gallery

Music Gallery, proiectul inovator care prezintă muzica jazz sub forma unei expoziții, a fost vizitată în total, în cele două locații în care a fost deschisă – Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și Palatul Braunstein din Iași – de peste 7.500 de persoane. În urma succesului pe care l-a avut, organizatorii au decis să prezinte o versiune adaptată a Music Gallery la Jazz in the Park Competition (30 iunie – 1 iulie, Parcul Central din Cluj-Napoca), dar și în cadrul festivalului Jazz in the Park (1-3 septembrie, Parcul Etnografic din Cluj-Napoca), urmând ca apoi, expoziția să fie prezentată în alte orașe din România.

Music Gallery este un proiect gândit și implementat de Fapte, organizatorul Jazz in the Park. Scopul lui este promovarea muzicii în rândul publicului larg, folosind formatul unei expoziții de artă.

Mai multe detalii se găsesc pe site-ul musicgallery.ro.

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.