Peste 12.000 de participanți la ediția aniversară a Balkanik Festival – Home of World Music
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-12-000-de-participanti-la-editia-aniversara-a-balkanik-festival-home-of-world-music/

Între 8 şi 10 septembrie, s-a desfăşurat la Bucureşti, în Grădina Uranus şi pe Strada Uranus, cea de-a zecea ediţie a Balkanik Festival – Home of World Music.

Un articol de Ziarul Metropolis|13 septembrie 2023

Recunoscut la nivel internațional atât pentru artiștii inediți pe care publicul îi poate descoperi an de an, dar și pentru atmosfera unică, ediția aniversară, cea mai amplă de până acum, a adus la un loc peste 12.000 spectatori în cele trei zile în care s-a desfășurat, atât români, cât și străini care călătoresc în capitala României pentru a participa la festival.

Noutatea care a marcat cei zece ani de Balkanik Festival a fost Balkanik Street Fair, care a dat o nouă dimensiune a experienței de festival și care a închis strada Uranus pentru mașini, transformând-o pentru trei zile într-un spațiu menit experimentării culturii, creativității și tradițiilor din zona Balcanilor, printr-un târg de artizanat și meșteșuguri reinterpretate, delicii gastronomice și muzica asigurată de 9 DJ, la care accesul publicului a fost liber.

Balkanik Festival este proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Balkanik Festival este unul dintre cele mai apreciate festivaluri de world music din Europa și promovează un spirit incluziv, prin caracterul de melting pot cultural pentru comunitățile din București. Reunind Occidentul și Orientul, Grădina Uranus a găzduit 9 concerte live, cu artiști din 8 țări, iar selecția din 2023 a inclus atât artiști cunoscuți și îndrăgiți de public, dar și emergenți, cu toții explorând muzică tradițională reinterpretată și fuzionată.

Pe scenă au urcat vineri Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia), Paulina (România) și SMADJ Balkan Project (Franța-Tunisia); Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România), Taraf de Caliu (România) și Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România) au concertat sâmbătă, iar ultima zi de festival i-a adus în fața publicului pe Wernyhora (Polonia), Extraliscio (Italia) și Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franța). Duminică, în timpul zilei, muzica a fost asigurată în Grădină de Obeah.

Scena de pe strada Uranus a reunit 9 DJ din zona de world music și nostalgie: M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu, Ligia Keșișian & Lucas Molina, Irina Popescu, ABASC, Miko.

Grădina Uranus și Strada Uranus s-au transformat din nou într-un spațiu care era renumit odinioară pentru vitalitatea sa, aducând vizitatorilor peste 20 de designeri, artizani și meșteri și numeroase demonstrații și ateliere ale unor meșteșuguri vechi – țesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint și cupru. De asemenea, în douăzeci de zone gastronomice variate, gurmanzii au putut gusta delicii culinare, de la mâncare la ceaun la bunătăți vegane orientale, bucate din America Latină și cafea la nisip.

O altă noutate a ediției aniversare a fost zona de dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităților locale, dezbateri despre slow fashion și slow design, ecosistem cultural, re-sourcing de muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc. Și, în premieră în 2023, Sambodhi Yoga Studio a adus la festival peste 10 clase de yoga și mișcare.

Și micii vizitatori au putut participa la numeroase ateliere și spectacole destinate lor, de la pictură pe ceramică, modelaj în lut, colaje, steluțe origami și până la face painting, codițe cu ață, baloane uriașe de săpun, jonglerii și spectacole cu gheață carbonică.

Turnul de Apă proiectat de Anghel Saligny, faimosul monument istoric pe care bucureștenii îl pot vedea o dată pe an, la Balkanik Festival, a luat viață prin video mapping cu visuals oferite de Adistu, cu ajutorul unor videoproiectoare de ultimă generație, oferite de Epson România.

După ce a primit recunoaștere internațională ca fiind unul dintre cele mai vibrante și autentice festivaluri de world music din Europa, Balkanik Festival își continuă misiunea de a reuni la București Occidentul și Orientul, invitând o selecție de artiști cunoscuți și emergenți de muzică tradițională reinterpretată și fuzionată. Astfel, sunetele tradiționale ale diferitelor culturi reprezentate în cadrul festivalului își găsesc forme noi de manifestare, prin jazz, rock sau arhitecturi electronice.

Grădina Uranus, care găzduiește faimosul turn de apă proiectat de Anghel Saligny, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din București, este unul dintre puținele spații care au supraviețuit din vechiul cartier Uranus, demolat în vremea dictaturii comuniste pentru construirea Casei Poporului. Balkanik Festival s-a întors acasă în 2022, în această mare grădină din centrul Bucureștiului, un spațiu magic care a găzduit 8 ediții până acum.

Fueled by OSCAR: Balkanik Festival și OSCAR Downstream au colaborat la ediția aniversară pentru a însufleți scena evenimentului cu ajutorul carburantului OSCAR Downstream și pentru a aduce bucurie atât participanților la festival, cât și copiilor din comunități defavorizate. La barul din Grădina Uranus, festivalierii au putut comanda două cocktail-uri OSCAR Downstream, non-alcoolice, iar profitul obținut din vânzarea acestora va fi donat către DGASPC Sector 5, pentru achiziționarea de rechizite necesare copiilor din familii fără posibilități.

Iar în perioada evenimentului, participanții la festival s-au înscris la Tombola Balkanik Festival x OSCAR Downstream x Cocktail Holidays, postând fotografii din Grădina Uranus, pentru șansa de a câștiga un card de carburant în valoare de 500 lei și o vacanță de 6 nopți la Predeal. Detalii pe paginile de social media ale festivalului.

Website: Balkanikfestival.ro

Facebook: www.facebook.com/balkanikfestivalro

Instagram: www.instagram.com/balkanik_festival

Balkanik Festival este organizat de Asociația Culturală Metropolis și The Fresh, co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă 2023”, cu sprijinul OSCAR Downstream, al Uniunii Armenilor din România, Institutului Cultural Român, Institutului Francez, Institutului Polonez, Institutului Italian de Cultură București, Coca-Cola, Aperol, Epson

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Parteneri media: Pro TV, Radio Guerrilla, Vice, IQads, Zile și Nopți, Cărturești, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, life.ro, Revista Golan, Bookhub, Semne Bune, Capital Cultural, Happ.ro, Spotmedia, Infomusic, Best Music, Festivalism, mahmur.info, Trăiește Muzica, Nine O’Clock, Romania Journal, Utopia Balcanică, Munteanu.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.