Tugan Sokhiev, unul dintre cei mai apreciați dirijori ai lumii, din nou pe scena Festivalului Internațional George Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/tugan-sokhiev-unul-dintre-cei-mai-apreciati-dirijori-ai-lumii-din-nou-pe-scena-festivalului-international-george-enescu/

Renumitul dirijor Tugan Sokhiev este un alt oaspete de seamă al Festivalului Internaţional George Enescu. De data aceasta, maestrul Sokhiev va urca la pupitrul Orchestrei Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, cea mai veche instituţie de învăţământ superior muzical din lume, pentru două concerte din seria „Mari orchestre ale lumii”.

Un articol de Ziarul Metropolis|13 septembrie 2023

Cele două evenimente vor avea loc vineri, 15 septembrie, de la ora 19:30, și sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 20:00, iar programul primei seri va debuta cu Simfonia nr. 1 în mi bemol major op. 13 de George Enescu, prima simfonie din repertoriul marelui compozitor român.

„Cred că particularitatea muzicii lui Enescu este ceva ce ține de rădăcinile sale românești, ceva din care compozitorul a făcut o realizare artistică europeană. Enescu a reușit să îmbine tradiția muzicală românească și tradiția componistică a Europei, dar îmbogățind totul cu un strat, cu un nivel superior al universului sau interior, al imaginației sale, nivel ce se definește în mod complex, cu numeroase elemente – psihologice sau ținând de lumea melodiilor simple, dar expuse teatral; găsesc muzica lui Enescu foarte teatrală și foarte imaginativă. Este absolut interesant sa descoperi muzica lui Enescu!”, declara în 2009 Tugan Sokhiev, aflat pentru prima dată Festivalul Internațional George Enescu.

A doua compoziție prezentată în concert va fi Simfonia nr. 5 în mi minor op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski, interpretată pentru prima dată la Sankt Petersburg în anul 1888, sub conducerea compozitorului rus, o lucrare cu motive tragice, ce traversează episoade dramatice, elegiace şi funebre, dar ce triumfă spre final într-un marş solar, simbol al depăşirii tuturor obstacolelor.

Repertoriul prezentat sâmbătă, 16 septembrie, începând cu ora 20:00, va debuta cu o compoziție fantastică, plină de imaginaţie şi de culoare: Uvertura Le Carnaval romain de Hector Berlioz și va continua cu Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru pian și orchestră S. 124 de Franz Liszt, o lucrare începută în jurul anului 1830 și asupra căreia renumitul compozitor maghiar a revenit cu studii și schițe timp de 25 de ani, până la debutul ei pe scenă, în 1855, la Weimar, cu Liszt ca solist şi Hector Berlioz la pupitru.

Cea de a treia lucrare prezentată va fi Simfonia nr. 1 în re major de Gustav Mahler, un poem simfonic supranumit ”Titanul”, considerată a fi una dintre cele mai optimiste lucrări ale cunoscutului compozitor austriac.

Elev al marelui profesor rus Ilya Musin, Tugan Sokhiev are o biografie artistică remarcabilă în care alternează repertoriul simfonic cu cel de operă. Sokhiev conduce, în calitate de dirijor invitat, cele mai prestigioase orchestre din lume: Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestrele Filarmonicilor din Viena și Berlin, orchestrele simfonice din Boston, Chicago, New York, Philadelphia, Munchen, Orchestra Simfonică NHK și Orchestra Simfonică Germană din Berlin, al cărei dirijor principal a fost între 2012 și 2016, iar între 2008 și 2022 a fost director muzical al Orchestrei Teatrului Capitole din Toulouse, unde a dirijat numeroase prime audiții și a susținut multiple turnee internaționale.

Pasionat de repertoriul de operă, Tugan Sokhiev a fost în perioada 2014 – 2022 director muzical al Teatrului Bolșoi din Moscova, iar în stagiunile recente a fost invitat la Opera Metropolitană din New York, la Festivalul de la Aix-en-Provence și la Teatro Real din Madrid.

Orchestra Operei de Stat Bavareze, pe scena Sălii Palatului

Primul concert al zilei de miercuri se înscrie în Seria Concertelor de la Ateneu și începe la ora 17:00, când pe scena Ateneului Român revine violonista Patricia Kopatchinskaja, cu un recital ce include atât compoziții proprii cât și lucrări de Arnold Schönberg, Darius Milhaud, Béla Bartók și Maurice Ravel. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului. Biletele se găsesc aici.

Orchestra Operei de Stat Bavareze va susține tot azi primul său concert din această ediție, în Seria Mari Orchestre ale lumii, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Cu începere de la ora 20:00, concertul îl are ca solist pe Yefim Bronfman, la pian. În program vor fi lucrări de Richard Wagner, Robert Schumann și Simfonia nr. 4 în sol major de Gustav Mahler, lucrare la care va fi soprană Louise Alder. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului. Biletele se găsesc aici.

PROGRAMUL ZILEI: MIERCURI 13.09

17.00 CONCERTELE DE LA ATENEU

Ateneul Român

PATRICIA KOPATCHINSKAJA narator, vioară

C.P.E. Bach Presto (ar. de PatKop)

Schönberg Pierrot lunaire, Partea I

PatKop For Reto; Sonnerie

Milhaud Jeu pentru vioară și clarinet

Schönberg Pierrot lunaire, Partea a II-a

Bartók Cimpoiul – duo pentru două viori

Ravel Très vif din Sonata pentru vioară și violoncel

Schönberg Pierrot lunaire, Partea a III-a

 

20.00 MARI ORCHESTRE ALE LUMII

Sala Palatului

ORCHESTRA OPEREI DE STAT BAVAREZE

VLADIMIR JUROWSKI dirijor

YEFIM BRONFMAN pian

 

Wagner Preludiul operei Tristan și Isolda

Schumann Concertul în la minor pentru pian și orchestră op. 54

Mahler Simfonia nr. 4 în sol major

LOUISE ALDER soprană

EVENIMENTE CONEXE

BUCUREȘTI

27.08 – 24.09

Sala Palatului, Foaier etaj

WOLFGANG – O INSTALAȚIE PERFORMANCE FILMATĂ ÎN VR, DE GIGI CĂCIULEANU
Art Production Foundation with the support of JTI producători
Gigi Căciuleanu idee, regie, coregrafie
Wolfgang Amadeus Mozart muzica
Corina Boboc-Giorgescu design spațiu/costume
Sică Grădișteanu light designer
Les Ateliers NOMAD post-producție 360VR
Camera 360: 24ore7zile
Lelia Marcu-Vladu Regina Nopții
Lari Giorgescu Visătorul
Ana Iacob ArlecchinA
Bogdan Iacob ColombinO

Concept:

Patru personaje evoluează într-un spațiu mozartian atemporal:

  • Wolfgang – visătorul trăind printre năluciri și teatrale fantome…
  • ColombinO & ArlecchinA – o parafrază a celebrului cuplu de commedia dell’arte care se nutrește de certuri și împăcări amoroase…
  • Regina Nopții – eterna divă mozartiană…

Cine visează pe cine? Toate permutările sunt nu numai posibile, dar și dorite… Fără cuvinte… Numai muzica vorbește ca să înșire fiecăruia a sa poveste…

Un moment de deconectare coregrafică, poetică și imersivă.

27.08 – 24.09

Sala Palatului
MUZEUL ENESCU ÎN TIMPUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU
George Enescu în Franța
Expoziție foto-documentară ce valorifică documente din arhiva Muzeului Național George Enescu.

CRISTINA ANDREI, ADINA SIBIANU concepție și realizare
OANA CARIANOPOL grafică

1.09 – 24.09

UNMB

MUZEUL ENESCU ÎN TIMPUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU

George Enescu pe continentul american

Expoziție foto-documentară bazată pe reconstituirea prodigioasei activități muzicale ale lui George Enescu, desfășurată în multiple ipostaze (compozitor, violonist, dirijor, pianist) în perioada 1923-1950.

IRINA NIȚU concepție și realizare

HORIA NIȚU grafică

CLUJ-NAPOCA

MIERCURI 13.09

19.00

Sala Studio, ANMGD

CONCERTELE ANMGD ÎN CADRUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU

Compozitori clujeni în Festivalul Internațional George Enescu

Adrian Pop Tempi 2 pentru contrabas solo

RÓBERT-VILMOS GYÖRGY contrabas

Alexandru Ștefan Murariu Fragile pentru două viori

MELINDA BERES, RĂSVAN DUMITRU vioară

Tiberiu Herdlicska Surprins între două lumi II pentru pian solo (p.a.a.)

TIBERIU HERDLICSKA pian

Ciprian Gabriel Pop Planetarium pentru live electronics (p.a.a.)

CIPRIAN GABRIEL POP live electronics

Cristian Bence-Muk Les couleurs de la memoire pentru vioară, clarinet, violoncel și pian

MELINDA BERES vioară

AURELIAN BĂCAN clarinet

OCTAVIAN LUP violoncel

EVA BUTEAN pian

CRISTIAN BENCE-MUK dirijor

Ioan Pop Se bate miezul nopții pentru pian solo

IOAN POP pian

Aurelian Băcan Rățușca fermecată pentru saxofon sopran și pian

ZOLTÁN RÉMAN saxofon

CRISTINA TOADER pian

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile pe www.festivalenescu.ro.

Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim. Link direct.

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București

Sponsori principali: Rompetrol, BRD – Groupe Société Générale

Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR; ALTHAUS, BIGOTTI

Cu sprijinul: Yokko,  Paradigma Film, Crowdfavorite, RPG Security, Compania Națională Aeroporturi București; Ministerul Antreprenoriatului și Turismului
Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center

Partener de mobilitate: Blue
Partener de vizibilitate: Xiaomi România

Parteneri media principali: Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres

Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack

Parteneri media: Europa FM, ELLE, Alist Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Evenimentul istoric, evz.ro, IQads, Leviathan,  Ziarul Metropolis, The Institute, LiterNet.ro, Urban.ro, Catchy.ro, PRESShub.ro, Modernism.ro, Life.ro

Foto: Marco Borggreve, Andrada Pavel

 

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.