Peste 8000 de bilete vândute la Festivalul Enescu în primele 45 de minute
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-8000-de-bilete-vandute-la-festivalul-enescu-in-primele-45-de-minute/

Cu o medie de cumpărare care a atins până la 182 de bilete pe minut, ediţia 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu” marchează un record: cel mai mare număr de concerte sold out în ziua punerii în vânzare de până acum. Biletele la 18 concerte din seria „Recitaluri şi Concerte Camerale”, de la Ateneul Român şi opt din cadrul seriei „Mari Orchestre ale lumii” de la Sala Palatului sunt complet epuizate.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2019

Biletele pentru ediția 2019 a Festivalului Internațional „George Enescu” au fost puse în vânzare miercuri, 6 martie, de la ora 12.00. După un prim val de solicitări, pe parcursul zilei, cererile au ajuns la un nivel de 27 pe minut, în jurul orei 17.00.

Recorduri de vânzare, cu epuizarea biletelor în doar câteva minute, a înregistrat concertul de deschidere al ediției 2019 a Festivalului Internațional „George Enescu”, susținut de celebra Orchestră a Filarmonicii din Berlin – în cadrul seriei „Mari Orchestre ale Lumii” (Sala Palatului). Acestuia i-au urmat concertele Orchestrei din Monte Carlo, sub bagheta lui Maxim Vengerov, și cel alături de bas-baritonul Sir Bryn Terfel ca solist, și al Mahler Chamber Orchestra, având-o ca solistă pe legendara pianistă Mitsuko Uchida – din seria„Recitaluri și ConcerteCamerale” (AteneulRomân).

În următoarele 30 de minute, potrivit informațiilor furnizate de Eventim, au fost epuizate biletele pentru concertele susținute de London Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra și Staatskapelle Dresden, și cele aleOrchestrei din Lille, Orchestrei din Basel, Cameratei Salzburg, precum și pentru concertul Vienna Radio Symphony Orchestra, cu Elisabeth Leonskaja.

Astfel, numărul total al biletelor vândute în primele 45 de minute s-a ridicat la 8.197 de bilete. În intervalul primelor 60 de minute, au mai fost la mare căutare și vândute integral concertele susținute de câteva dintre cele mai importante nume ale muzicii clasice de azi, prezente în premieră în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” 2019: violonista Julia Fischer, sopranele Diana Damrau și Joyce DiDonato și tenorul Rolando Villazón.

În ora care a urmat s-au vândut încă 1.603 de bilete,până la 9.800 de bilete. În momentul respectiv, biletele pentru 12 concerte din seria „Recitaluri și Concerte Camerale”erau epuizate.

Până la ora 19.00,cifra totală a biletelor vândute s-a ridicat la 11.431 bilete, 18 concerte din seria „Recitaluri și Concerte Camerale” erau sold out, la fel și concertul susținut de cei 12 violonceliști ai Berlin Philarmonic Orchestra în seria „By Midnight”, precum o treime dintre concertele din seria „Mari Orchestre ale Lumii”de la Sala Palatului.

Cifrele indicate reprezintă biletele vândute și achitate. Biletele care au fost rezervate și nu sunt achitate în intervalul stabilit vor fi repuse în vânzare.

1870 de abonamente la spectacolele din această ediție au fost vândute în cadrul loteriei organizate la sfârșitul anului trecut. 20% din totalul de bilete a fost pus în vânzare ca parte a pachetelor agențiilor de turism, iar 10% din bilete sunt alocate pentru artiști, protocol de stat, sponsori și parteneri.

Vânzarea continuă și în zilele următoare, melomanii având posibilitatea să selecteze bilete la spectacole de mare calibru cum sunt cele susținute de: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, cu Sergei Krylov la vioară interpretând Ceaikovski, și Simfonia a III-a de George Enescu – o premieră pentru această orchestră,Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov” din Rusia, Orchestra Filarmonică din Oslo, înseria „Mari Orchestre ale Lumii”.

Au rămas câteva bilete disponibile și la evenimentele speciale Mozart Week, la Corul și Orchestra Barocă din Freiburg, interpretând opera Leonora și formidabila Missa Solemnis, de Ludwig van Beethoven, la Grand Chapelle Madrid, cu o propunere de reconstituire a muzicii sărbătorilor pascale și o călătorie muzicală prin lucrările mai multor compozitori în seria concertelor „ByMidnight”, precum și la concertele din cadrul seriei „Muzica Secolului XXI”, care reunește lucrări ale unor mari compozitori contemporani, în interpretări internaționale și românești pe scena Sălii Radio.

Foto: Festivalul Enescu – facebook

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.

12
/01
/22

Iași, 11 ianuarie 2022 - Cea de-a treia ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 13 - 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași.