Peste 90 de producții în competiția pentru nominalizări la Premiile Gopo 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-90-de-productii-in-competitia-pentru-nominalizari-la-premiile-gopo-2020/

91 de filme româneşti, lansate în cinematografe sau festivaluri naţionale şi internaţionale în 2019, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 14-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează şi celebrează realizările anuale ale cinematografiei româneşti.

Un articol de Liliana Matei|22 ianuarie 2020

22 de titluri de lungmetraj se regăsesc pe lista propusă pentru nominalizări, printre acestea numărându-se filme de debut, cum sunt Monștri. (r. Marius Olteanu), Mo (r. Radu Dragomir), Touch Me Not (r. Adina Pintilie), Maria, Regina României (r. Alexis Sweet Cahil), Să nu ucizi (r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga), pelicule semnate de regizori aflați la al doilea film, ca Arest (r. Andrei Cohn), Cap și Pajură (r. Nicolae Constantin Tănase), filme ale unor ale unor regizori consacrați, precum La Gomera (r. Corneliu Porumboiu), Parking (r. Tudor Giurgiu), Heidi (r. Cătălin Mitulescu), Călătoria fantastică a Maronei (r. Anca Damian) și Cardinalul (r. Nicolae Mărgineanu), dar titluri cu un răsunător succes la box-office, ca 5Gang – Un altfel de Crăciun (r. Matei Dima) și Oh, Ramona (r. Cristina Jacob).

Creativ (r. Ioana Grigore), Distanța dintre mine și mine (r. Dana Bunescu și Mona Nicoară), Emigrant Blues: un roadmovie în 2 ½ capitole (r. Mihai Mincan și Claudiu Mitcu), Guvernul copiilor (r. Ioana Mischie),  Jurnalul familiei-Escu (r. Șerban Georgescu) sau Timebox (r. Nora Agapi) sunt doar o parte dintre cele 14 producții înscrise la categoria documentar.

La categoria de scurtmetraj au fost înscrise 55 de filme, dintre care menționăm: Afganistanii (r. Adrian Silișteanu), Bilet de iertare (r. Alina Șerban), Celed (r. Anghel Damian), Extrasezon (r. Ioachim Stroe), Havana Cuba (r. Andrei Huțuleac), Joc! (r. Andreea Vălean), Opinci (r. Anton și Damian Groves), Patul lui Procust (r. Andrian Împărățel), Romanian Tradition (r. Pavel Bartoș), Te distrezi? (r. Flavia Negoescu și Cătălin Moise), Trofeul Tinereții (r. Răzvan Oprescu) sau Washington (r. Gabriel Achim).

Juriul de preselecție, care va stabili nominalizările pentru toate categoriile, a fost desemnat de către board-ul consultativ al Gopo și este alcătuit din 11 profesioniști din domeniul cinematografic: Bogdan Mustață (regizor), Cristina Ionescu (monteur), Cristina Hoffman (co-fondator Aristoteles Workshop), Dan Chișu (regizor și producător), Diana Cavallioti (actriță), George Dăscălescu (director de imagine), alături de criticii și jurnaliștii de film Alin Ludu Dumbravă, Andra Petrescu, Cristi Luca, Flavia Dima și Manuela Cernat.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo vor fi stabilite în luna februarie. După anunţul nominalizărilor, peste 600 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2020, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.