Peștele beat din lună, noul proiect al japonezului Kohki Hase. Mitulescu & Kusturica, producători
https://www.ziarulmetropolis.ro/pestele-beat-din-luna-noul-proiect-al-japonezului-kohki-hase-mitulescu-kusturica-producatori/

„Peştele beat din lună” este titlul provizoriu al filmului pe care regizorul japonez Kohki Hasei îl va realiza în această toamnă, avându-i drept producători pe Daniel Mitulescu şi Emir Kusturica, cel din urmă în calitate de producător executiv.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2018

Cei trei s-au întâlnit în cadrul acestui proiect care spune patru povești diferite, din patru țări care aparent nu au niciun element comun. Mai puțin peștele fantomă, care își face simțită prezența peste tot în lume, producând miracole.

„Sicriul-Pește” apare și ne arată povestea dintre un băiat din Ghana , Kofi și un DJ local de radio, Yao. „Mireasa Zburătoare” ne spune povestea de dragoste a unui muzicant român dintr-un sat de romi. „Cântecul Scoicii” ne înfățișează o noapte a unui bătrân muzician jamaican de reggae și a unui băiat somnambul pe care îl găsește. „Hoțul și bebelușul” descrie povestea unui băiat mexican, hoț de buzunare, care asistă la o naștere pe stradă. Finalul filmului reunește în România toate personajele din cele patru„fragmente”.

Daniel Mitulescu

Am avut prima discuție cu Kohki acum un an, după ce am văzut primul lui film de lungmetraj,Blanka, premiat la Veneția. M-a impresionat prin subiectul abordat și modul în care a fost realizat. Era puternic, într-un fel naiv dar foarte sincer și direct, genul de film care îți intrăîn suflet. L-am văzut în cadrul Festivalului de Film KINOdiseea, la București, unde a și luat premiul cel mare. În discursul lui de la festivitatea de premiere a spus că are un proiect pe care vrea să-l filmeze și în România. Desigur că i-am cerut scenariul. După prima citire l-am anunțat că mă interesează. De atunci am avut mai multe discuții și recent ne-am revăzut în România, unde a petrecut trei săptămâniîn Clejani, la faimosul lăutar Caliu din Taraful Haiducilor. A prospectat mai multe locuri si a văzut personaje care ar putea juca în filmul său. –  Daniel Mitulescu

Regizorul Kohki Hasei, al cărui film de debut prezentat la Festivalul de Film de la Veneția a luat două premii, mărturisește că este deosebit de încântat de experiența pe care a avut-o în România, după vizitele făcute aici.

În urma experienței personale de a locui într-o comunitate de romi și de a interacționa cu aceștia – muzica lor fiind unul din genurile mele preferatele – și în urma cercetărilor asemănătoare pe care le-am făcut în Ghana, Jamaica și Mexic, am încercat să aplic scenariului ceea ce am văzut. În filmul meu aș vrea să arăt viețile acelor oameni care nu sunt bogați din punct de vedere material dar trăiesc pozitiv, plini de energie prin muzică și umor. Cred că munca mea va deveni o sursă de energie vitală pentru ca toți să trăiască pozitiv în această lume modernă neliniștitoare. Munca mea va atinge inimile publicului din toată lumea și ceea ce vreau e să găsesc un concept pentru manifestarea puterii universale pe care un film o poate avea. – Kohki Hasei.

„Proiectul este încă în stadiul de finanțare, sprijinul CNC este foarte important în această fază, iar componenta românească artistică are cea mai mare pondere, chiar dacă regizorul este japonez. Echipa de producție va fi în principal românească, dar vor fi line produceri locali în fiecare din cele trei țări, Ghana, Mexic și Jamaica. Prognozăm să începem filmările în toamnă și filmul să fie gata în 2019”, a mai adăugat Daniel Mitulescu.

Emir Kusturica, actor, regizor și producător de talie mondială, cunoscut pentru filme precum „Vremea țiganilor”, „Underground”, „Arizona Dream” sau „Pisica albă, pisica neagră” va fi producător executiv al proiectului. Kusturica va superviza partea artistică, dar va ajuta și la comercializarea și finanțarea filmului.

Daniel Mitulescu (Metropolis Film) este producător și distribuitor al filmelor de lung metraj „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2005), regia Cătălin Mitulescu, premiat la Cannes în 2006, „Eu când vreau să fluier, fluier”, regia Florin Șerban, 2010, premiat cu Ursul de Argint la Berlinale 2010 și Premiul Alfred Bauer pentru inovație cinematografică și al filmului „Loverboy”, regia Cătălin Mitulescu, 2011, cu premiera la Cannes, distins la festivalurile de film de la Sarajevo și Stockholm.

Născut în Okayama, Japonia, Kohki Hasei a călătorit prin lume pentru a realiza scurtmetraje și fotografii. În 2015, a prezentat la ediţia cu numărul 72 a Festivalului de Film de la Veneţia „Blanka” (Italia, Filipine), un film despre copiii străzii din Filipine, realizat în asociere cu Bienala din Veneția și College Cinema. „Blanka” a primit două premii la Festivalul de Film de la Veneția și 17 distincții la alte festivaluri din lume.

Primele reacții din presa internațională au apărut deja, cel mai titrat site de cinematografie din Japonia, cinefil.tokyo fiind printre primele care au anunțat proiectul „Peștele beat din lună”.

Foto: Peștele beat din lună, Kohki Hasei – facebook

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).