Peter O’Toole – despre actorie, faimă și sport
https://www.ziarulmetropolis.ro/peter-otoole-despre-actorie-faima-si-sport/

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viaţă excentric – condimentat cu alcool şi cu jocuri de noroc – şi pentru francheţea cu care le răspundea jurnaliştilor. Peter O’Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2013

A rămas celebru pentru filmele sale (a fost nominalizat de opt ori la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal), pentru stilul de viață excentric, condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc și pentru franchețea cu care le răspundea interlocutorilor. Mai jos sunt câteva dintre răspunsurile pe care Peter O’Toole le-a dat jurnaliștilor, de-a lungul anilor:

Despre actorie

● „Nu știu nimic despre școala lui Stanislavski. Mă întreb cum a apărut. Oamenii de genul meu cred că noi aparținem modului tradițional de a spune povești. Nu prea văd cum se potrivește tipul acela de introspecție cu treaba publică de a spune o poveste. Mi se pare prezumțios. Autorul a făcut deja asta.”

● „Sunt un actor foarte fizic. Folosesc totul – degetele de la picioare, dinții, urechile, totul. Nu mă refer la fizic doar în sensul de mișcare și de vigoare. Mi se întâmplă să îmi amintesc forma unei scene după felul în care stau, după ceea ce fac.”

● „Dragostea pentru ea este imensă și va fi cu mine pentru totdeauna. M-a transformat din nimic în ceva, nu în mare lucru, dar în ceva. Dacă faci ceva bine și cu plăcere, ce poți să ceri mai mult?”

● „Orice actor respectabil știe ce înseamnă competiția. Mai demult, pe la 1800, teatrul era la egalitate cu boxul.”

● „Îmi câștig pâinea ca actor. Din asta trăiesc. Cu cât trăiesc mai mult, cu atât e mai scump. Așa că muncesc. Și nu pot fi enorm de selectiv. Câte scenarii frumoase îți vin într-o viață? Practic, eu am avut mai multe decât oricine. Acum pot să spun, după cum arată plicul, dacă e vorba de un scenariu bun sau nu.”

Despre regizori

● „Amatori! Dacă vrei să fii regizor de teatru, care sunt cerințele? Mă pot gândi la trei: nu poți să scrii, nu poți să joci, nu poți să faci jonglerii. Atunci ce naiba cauți în teatru? Mediocritate.”

Despre filmul „Lawrence of Arabia”

● „Nu-mi imaginez pe cineva mai diferit de mine decât T.E. Lawrence” (n.red. – personajul principal din film, interpretat de O’Toole)

● „A durat nouă luni, în deșertul Iordaniei. Trăiam în corturi; de câteva ori am avut o rulotă. Filmam 10-12 zile, apoi aveam două-trei zile libere și mergeam la Ierusalim sau la Beirut cu Omar (Sharif – n. red.), unde ne risipeam banii la poker.”

Peter_O'Toole_--_LOA_trailer

Peter O’Toole (1932 – 2013)

● „Am iubit deșertul, chiar l-am iubit. Am ajuns acolo cu trei luni înainte să înceapă filmările în ideea că voi învăța să călăresc o cămilă. Imposibil. Ceea ce vezi e un european cocoțat incomod, pe o brută uriașă, care fornăie și galopează. După un timp, fundul îmi sângera de la balansul în sus și în jos pe acest mare dragon fornăitor.”

Despre faimă

● „M-am trezit într-o dimineață ca să descopăr că sunt faimos. Am cumpărat un Rolls-Royce alb și am condus pe Sunset Boulevard, purtând ochelari de soare, un costum alb și făcând cu mâna ca Regina Mamă.”

● „Celebritatea e insidioasă. Ți se urcă în corp prin degetele de la picioare. Nu-ți dai seama ce ți se întâmplă până nu îți ajunge la cap. Și atunci devine periculoasă.”

Despre sport

● „Singurul sport pe care îl fac este mersul în spatele sicrielor prietenilor care au făcut sport.”

Despre fumat

● „Nu suport lumina. Urăsc vremea. Ideea mea de Paradis este plimbatul dintr-o cameră plină cu fum într-alta.”

Despre Dumnezeu

● „Când am realizat că eu sunt Dumnezeu? Ei bine, mă rugam și dintr-o dată mi-am dat seama că vorbesc cu mine însumi.”

Citatele din Peter O’Toole: www.slate.com, usatoday.com, npr.org, voices.suntimes.com, bbc.co.uk, movies.yahoo.com

03
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Al doilea sezon al seriei originale românești „Umbre” va începe la 12 noiembrie pe HBO. Ziarul Metropolis vă spune, fără spoilere, cum este primul episod și ce propune scenaristul și regizorul Bogdan Mirică.

03
/11
/17

Protagonist al multor povești și animații, legendarul personaj Bigfoot este pus în faţa unei noi provocări, aceea de a învăța să fie tată și a ține pasul cu simpaticul și curiosul să fiu, Adam. O animație distribuită de Vertical Entertainment, „Bigfoot Junior” are premiera pe marile ecrane din țară din 3 noiembrie, în varianta dublată în limba română.

02
/11
/17

Primele două lungmetraje ale lui Katell Quillévéré, „O otravă puternică” și „Suzanne”, au ajutat-o să pună bazele carierei sale de regizor de film ce trateaza orice subiect cu delicatețe și dăruire. Acest al treilea lungmetraj, „Reparându-i pe cei vii”, se bazează pe povestea romanului cu același nume al lui Maylis de Kerangal, și este adaptat de Quillévéré alături de scenaristul veteran Giles Taurand.

01
/11
/17

Duminică, 29 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, a avut loc proiecția filmului „Polina”, în cadrul Festivalului Național de Teatru. Co-regizat de Angelin Preljocaj și de Valérie Müller, filmul spune povestea unei fete care își trăiește viața prin dans.

01
/11
/17

Producţia celui de-al şaselea sezon al „House of Cards”, care va fi şi ultimul al acestui serial, a fost suspendată până la „noi ordine”, după ce, în urmă cu trei zile, Kevin Spacey, care joacă rolul principal, a fost acuzat de actorul Anthony Rapp că l-a hărţuit sexual în urmă cu 30 de ani.

01
/11
/17

Cineama.ro vă invită vineri, 3 noiembrie 2017, orele 18:00, la sala Atrium a Institutului Francez, la o întâlnire cu regizorul Péter Forgács, care va introduce publicul român în practica sa artistică ce constă în folosirea filmărilor cineamatorilor ca material brut în instalații media și filme documentare de reorchestrare postmodernă a istoriei.

30
/10
/17

Kevin Spacey a recunoscut că este homosexual, după ce Anthony Rapp, actorul din ”Star Trek” şi ”Rent”, l-a acuzat că i-ar fi făcut avansuri sexuale pe vremea când Rapp avea doar 14 ani. Actorul distins cu două premii Oscar spune că această poveste i-a dat curajul să mărturisească alte lucruri despre viaţa lui personală...

27
/10
/17

ActiveWatch a prezentat la București, în avanpremieră, filmul SĂ NU MOR ÎN VIS, o călătorie documentară care recuperează istoria romă despre sănătate din perspectiva subiectivă a peste douăzeci de povestitori veritabili.

27
/10
/17

“Capace” intră pe marile ecrane din România începând de astazi, 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative.

25
/10
/17

Apropierea, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, produs de Libra Film și co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), a câștigat o finanțare în valoare de 250.000 de euro din partea Eurimages, fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinirea coproducțiilor cinematografice europene. Bugetul total al filmului este de 1,4 milioane de euro.

23
/10
/17

CRONICĂ DE FILM Conceput ca un film antispectacular, dedramatizat şi nonsenzaţional, dar asumat polemic, „Soldaţii. Poveste de Ferentari”, debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizoarei Ivana Mladenovic, poate rămâne, prin curajul său formal şi tematic, un reper în cinema-ul românesc.

23
/10
/17

Scurtmetrajul Offstage, scris și regizat de actorul Andrei Huțuleac, a câștigat sâmbătă seara Trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune în cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia.