Peter O’Toole, Premiul de Excelență la Comedy Cluj 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/peter-otoole-premiul-de-excelenta-la-comedy-cluj-2015/

Legendarul actor englez de origine irlandeză Peter O’Toole va primi, in memoriam, Premiul de Excelenţă al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj. Este prima dată când acest trofeu este acordat unui actor străin, organizatorii întărind şi prin aceasta rangul de festival internaţional al Comedy Cluj.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2015

Premiul va fi decernat în 24 octombrie 2015, în cadrul Galei de închidere a festivalului, și va fi ridicat de fiica actorului, actrița Kate O’Toole. Kate O’Toole este anul acesta membră a juriului Comedy Cluj.

Spectatorii vor avea ocazia să-l vadă pe Peter O’Toole pe ecran în comedia neagră ‘’The Ruling Class’’ (‘’Clasa conducătoare’’, 1972), unde face unul dintre cele mai reprezentative roluri ale sale, pentru care a primit și o nominalizare la Oscar.

În film, O’Toole joacă rolul unui tânăr care se trezește brusc moștenitor al unei averei importante. Singura problemă e că acesta se crede Iisus Christos. Comedia va rula în data de 23 octombrie, ora 19.00, la Cinema City Iulius Mall.

Peter O’Toole

Fiul al unui agent de pariuri, Peter O’Toole s-a născut în 1932 în Irlanda și a crescut în Leeds, Anglia. După liceu, a lucrat o scurtă perioadă de timp ca reporter la un ziar local, ‘’Yorkshire Evening Post’’, iar apoi, timp de doi ani, a făcut armata la Marina Regală, la transmisiuni. Pasionat de teatru, după armată a urmat cursurile Academiei Regale de Arte Dramatice, unde i-a avut colegi pe mai apoi celebrii Albert Finney, Alan Bates și Richard Harris. O’Toole și-a făcut debutul pe scenă la 17 ani, la Londra, obținând recunoașterea ca actor al companiei teatrale Bristol Old Vic.

În 1962 a fost ales de către David Lean să interpreteze rolului lui T.E.Lawrence în celebrul film ‘’Lawrence of Arabia’’, după ce Marlon Brando și Albert Finney au renunțat la rol. Prestația sa l-a transformat în star internațional, revista Premiere clasându-l în ‘’Top 100 Cele mai bune roluri din istorie’’.

În anii ’70, problemele de sănătate cauzate de un cancer la stomac, și atribuite inițial alcoolismului, i-au ameninţat cariera şi viaţa, dar O’Toole a depăşit aceste obstacole, renunţând la alcool și urmând un tratament riguros.

peter o'toole S-a reîntors apoi la cinema și a făcut roluri memorabile în ‘’The Stunt Man’’ (‘’Cascadorul’’, 1980) și ‘’My Favorite Year’’ (‘’Anul meu preferat’’, 1982).

Opt nominalizări la premiile Oscar

Pe parcursul carierei sale, Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pentru interpretări de excepție precum cele din ‘’Caligula’’ (1979) sau ‘’The Last Emperor’’ (‘’Ultimul împărat’’, 1987), fiind unul dintre puținii actori care a fost nominalizat de două ori pentru același rol: întruchiparea regelui Henry al II-lea în ‘’Becket’’ (1964) și în ‘’Lion in the Winter (‘’Un leu în iarnă’’, 1968).

Nu a câștigat trofeul pentru niciuna dintre nominalizări, dar în 2003 a primit totuși un Oscar onorific din partea Academiei de Film americane.

A refuzat inițial acest premiu, cerând Academiei să îl amâne până când va împlini 80 de ani, motivând că „încă mai e în jocuri şi poate câştiga premiul cel mare“.

Pe lângă acest Oscar onorific, actorul irlandez a câștigat patru Globuri de Aur, un premiu Bafta și un premiu Emmy.

Ultimele filme

Ultimele filme în care a jucat au fost ‘’Decline of an Empire“ (2014) şi „The Whole World of Our Feet“ (2015), lansate după moartea actorului, care a avut loc în decembrie 2013. Peter O’Toole are două fiice, una dintre acestea, Kate O’Toole, urmând să se afle la Cluj pe toata perioada festivalului, în calitate de membră a juriului.

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj are loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015

Foto: Peter O’Toole – comedycluj.ro

12
/01
/14

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează luni, 13 ianuarie, de la ora 20.30, producţia „Zi ca-ti place!”, realizată după piesa omonimă a lui Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache. Din distribuţie fac parte Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru.

11
/01
/14

Actorul Constantin Chiriac va fi prezent la Londra pentru a marca Ziua Naţională a Culturii Române printr-un recital de poezie extraordinar, prezentat de ICR Londra. Evenimentul va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19:00, la sediul institutului din capitala Marii Britanii.

11
/01
/14

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre zecile de producţiile cinematografice ale marelui actor Mircea Albulescu. Este vorba de dramele: „Cursa” (de la ora 14.10) şi „Înghiţitorul de săbii” (de la ora 20.50).

10
/01
/14

Pierre Lescure, fostul director al grupului Canal+, va fi desemnat în mod oficial, marţi, noul preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes şi va prelua mandatul de la Gilles Jacob, a declarat joi celălalt candidat la această funcţie, Jérôme Clément, fostul director al postului TV european Arte.

10
/01
/14

Cineastul Andrei Ujica va participa la un simpozion internaţional despre film şi arte vizuale, organizat pe 15-16 ianuarie la Tel Aviv de Muzeul de Artă din Petach Tikva şi Academia de Artă şi Design Bezalel, regizorul fiind invitatul special al evenimentului.

09
/01
/14

Meryl Streep, care i-a înmânat Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii", l-a criticat vehement pe Walt Disney pentru vederile sale sexiste şi anti-semite.

09
/01
/14

Primul invitat de anul acesta al Asociației Scenariștilor Români (ASCER) și al lui Gareth Brookes - gazda şi trainer-ul Bucharest Script Lab (BSLab) - va fi, miercurea viitoare, 15 ianuarie, regizorul şi scenaristul Corneliu Porumboiu.

08
/01
/14

O nouă colaborare marca Martin Scorsese și Leonardo DiCaprio, cu două nominalizări la Globurile de Aur, va fi din 10 ianuarie, pe marile ecrane. „Lupul de pe Wall Street“ prezintă odiseea plină de adrenalină, cinism şi extravaganţă a unei perioade în care banii se câştigau extreme de ușor.