Petre Bokor, In memoriam-vineri, la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/petre-bokor-in-memoriam-vineri-la-tvr-2/

Telespectatorii TVR 2 vor putea urmări vineri, 2 mai, o piesă din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, în amintirea regizorului Peter Bokor, care a încetat din viaţă la vârsta de 73 de ani

Un articol de Petre Ivan|30 aprilie 2014

În memoria regizorului Petre Bokor, TVR 2 difuzează vineri, 2 mai, de la ora 11.00, piesa “Leul în iarnă” de James Goldman, a cărei regie artistică poartă semnătura regretatului om de teatru.

Spectacolul a fost preluat de la Teatrul Naţional I.L.Caragiale şi filmat în studiourile TVR în anul 2005. În distribuţia lui se regăsesc nume mari ale scenei româneşti, precum Carmen Stănescu, Damian Crâşmaru, Medeea Marinescu, Vlad Ivanov, Dragoş Ionescu, Marius Rizea, Gavril Pătru.

Traducerea şi adaptarea: Peter Bokor. Scenografia: Irina Solomon şi Ion Olaru. Director imagine: Laurenţiu Popescu. Producţia: Cezarina Hărăbor. Regia de montaj: Judith Georgescu. Regia TV: Silvia Ionescu.

Petre Bokor (n. 24 mai 1940 – d. 26 aprilie 2014)

Petre Bokor Regizorul, autorul şi traducătorul Petre Bokor a încetat din viaţă sâmbătă, 26 aprilie 2014, în Canada (conform unui comunicat al Teatrului Nottara). Printre montările memorabile pe care le-a realizat se numără şi Scandal la operă! de Ken Ludwig, Ultimul Don Juan de Neil Simon, 39 de trepte (după un film de Alfred Hitchcock), Blues de Arthur Miller, Război şi pace (adaptare după romanul lui Lev Tolstoi). De asemenea, piese precum Cumetrele de Michel Tremblay (1997, Teatrul Giuleşti-Odeon) şi Doi pe cal, unul pe măgar de Oldrich Danek (1973, Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov), care au fost preluate şi înregistrate de TVR, poartă semnătura regizorală a lui Petre Bokor.

Foto: Petre Bokor – Teatrul Nottara

17
/08
/17

Zilnic, până în data de 2 septembrie, organizatorii Galei HOP 2017 vă invită să-i cunoaşteţi pe concurenții din acest an, urmărindu-le clipurile de prezentare, fişa profesională şi galeria foto realizată de Adi Bulboacă.

17
/08
/17

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, împreună cu Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Passau – Germania prezintă proiectul pilot „Întâlniri Teatrale la Sulina”, care se va desfășura în perioada 31 august – 4 septembrie 2017.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

15
/08
/17

Într-o zi de 15 august (1769) se năştea, la Ajaccio, în Corsica, Napoleon Bonaparte, lider politic si militar al Franţei, unul dintre cei mai buni conducători militari din istorie. 55 de ani mai devreme, la Constantinopol, în ziua în care creştinii sărbătoreau “Adormirea Maicii Domnului”, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii şi ginerele său, Enache Văcărescu, erau decapitaţi. Trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele, înfipte în prăjini, au stat trei zile la poarta Seraiului.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.