Photon – o lecție exhaustivă despre fenomenul vieții
https://www.ziarulmetropolis.ro/photon-o-lectie-exhaustiva-despre-fenomenul-vietii/

Ne apropiem cu paşi repezi de ultima proiecţie din cadrul acestei ediţii de primăvară Documentary Mondays şi vă invităm pe această cale la o nouă experienţă cinematografică năucitoare. Photon a fost descris de către critici ca fiind o însumare ultra ambiţioasă a cunoaşterii umane, care combină atât o perspectivă vizuală fantasmagorică, cât şi un voiceover presărat pe alocuri cu un fin umor negru.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2018

Luni, 11 iunie, de la ora 20:00, la Centrul Ceh, vedem Photon, al doilea lung-metraj al regizorului Norman Leto (ŁukaszBanach), narat de actorul Andrzej Chyra.

Photon explică crearea Universului – în primele 20 de minute se portretizează începuturile spațiului cosmic propriu-zis, ale stelelor și planetelor. Apoi, povestea trece printr-o fluentă tranziție în a doua parte, numită simplu, ”Life”, unde naratorul Andrzej Chyra oferă explicații asupra a ceea ce este cunoscut astăzi ca fiind originea vieții (și ceea ce rămâne încă în negura timpurilor, necunoscut de noi).

Documentarul avangardist științifico(-fantastic) al lui Normal Leto este de departe o călătorie ambițioasă și amețitoare prin istoria Universului, de la Big Bang la revoluția cuantică și mai departe.

Inspirat de lucrările celebrului autor David Deutsch (The Beginning of Infinity, The Fabric of Reality), Leto își înmărmurește publicul cu un eseu complex, dar fascinant despre misterele spațiului terestru și cosmic. Teoriile sale sunt transmise prin intermediul unui voice-over ușor amuzant și sunt acompaniate de o serie de animații CGI șocante cu valuri și particule, ilustrând concepte științifice abstracte precum câmpul Higgs, prin modele 3D impecabile.

A durat 5 ani până când Photon a fost finalizat, iar documentarul îmbină explicații asupra fenomenului vieții, văzut de știința modernă cu scene din viața propriilor părinți ai regizorului, în activitățile acestora cotidiene.

Leto este scenarist, regizor, editor și totodată directorul de animație pentru Photon și a reușit să compună o înșiruire amețitoare de elemente pentru a crea o adevărată bijuterie cinematografică.

Aşadar, vă aşteptăm pentru o nouă aventură cinematografică, ultimul film la Centrul Ceh din cadrul acestei serii Documentary Mondays. Ca de obicei, intrarea este liberă şi berea Budweiser Budvar din partea casei.

Foto: Photon o lecție exhaustivă despre fenomenul vieții – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.