Pianistul american Dave Brubeck, o legenda a jazzului, a murit la varsta de 91 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianistul-american-dave-brubeck-o-legenda-a-jazzului-a-murit-la-varsta-de-91-de-ani/

Pianistul şi compozitorul american de muzică de jazz David „Dave” Brubeck a murit miercuri, la vârsta de 91 de ani, cu o zi înainte de cea de-a 92-a aniversare a sa, a anunţat managerul artistului, Russell Gloyd.   „A murit în această dimineaţă în urma unui stop cardiac”, a precizat Gloyd. „S-a întâmplat pe neaşteptate, […]

Un articol de Andrada Văsii|6 decembrie 2012

Pianistul şi compozitorul american de muzică de jazz David „Dave” Brubeck a murit miercuri, la vârsta de 91 de ani, cu o zi înainte de cea de-a 92-a aniversare a sa, a anunţat managerul artistului, Russell Gloyd.

 

„A murit în această dimineaţă în urma unui stop cardiac”, a precizat Gloyd.

„S-a întâmplat pe neaşteptate, ne pregăteam să îi organizăm o petrecere mare duminică, pentru că urma să împlinească 92 de ani, mâine”, a adăugat managerul artistului american.

Muzicianul a decedat la spitalul Norwalk din statul Connecticut.

Dave Brubeck, născut în California, era cunoscut mai ales pentru grupul său de jazz Dave Brubeck Quartet, care l-a făcut celebru în 1951, din care făcea parte şi saxofonistul Paul Desmond.

Albumul său „Time Out”, care a inclus în special piesele „Blue Rondo a la Turk”, „Take Five” şi „Three to Get Ready”, s-a bucurat de un succes uriaş în 1959.

Dave Brubeck – care a susţinut concerte până în 2011 – a sfidat pe parcursul întregii sale cariere convenţiile şi clasificările impuse muzicienilor de jazz.

El a compus alte două piese celebre – „Your own sweet Way” şi „The Duke”.

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Dave Brubeck a înfiinţat mai multe cvartete şi a compus muzica pentru două spectacole de balet, un musical, un oratoriu şi numeroase compoziţii pentru trupe de jazz şi orchestre.

Dave Brubeck a fost căsătorit cu Iola Marie Whitlock, care îi era agent şi textier, cu care a avut şase copii. Patru dintre aceştia sunt muzicieni.

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Dave Brubeck a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii muzicale, precum Medalia Naţională pentru Arte, premiul Grammy pentru întreaga carieră şi Kennedy Centre Honour.

 

Sursa: Mediafax

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

A fost o vreme când ideea de a te cultiva, de a înţelege arta în accepţia ei cea mai diversă, apoi de a colecţiona opere de valoare şi a le expune îi cuprinsese şi pe români. Între aceştia, Anastisie Simu, de obârşie balcanică, cu proprietăţi bine gospodărite în judeţele Teleorman şi Brăila, decide, în 1910, să întemeieze un muzeu.

07
/12
/16

„La UNTEATRU, luna decembrie e o lună ca oricare altă. Tot cu cadouri, tot cu mult teatru, cu multă muzică, tot cu bucurie și amintiri minunate. Sperăm că ultima lună din an să fie plină de daruri din care să facem și noi parte. Fă-ți cadou o experiență!” - iată provocarea lansată de Andreea și Andrei Grosu, regizori și fondatori UNTEATRU.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

07
/12
/16

Anul 2099, toamna târziu, la o şcoală din Bucureşti (în continuare capitala României, cele mai apropiate capitale ale unor state vecine sunt Viena şi Moscova) mai mulţi adolescenți discută, la ora de istorie, despre eroii neamului din ultimele două secole.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

06
/12
/16

Asociația de părinți PRO MUSICA „Tudor Ciortea”, în colaborare cu Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, organizează vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala PATRIA din Brașov, concertul caritabil intitulat „Muzică de poveste”.

06
/12
/16

Un șir de premiere cu piese de notorietate, puse în scenă de regizori și scenografi de prima mână, cu o trupă de prestigiu, mult întinerită în ultima vreme, la care se adaugă o mulţime de manifestări culturale ”parateatrale”, fac din finalul acestui an la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti o perioadă efervescentă.