Pianistul spaniol Josu de Solaun a câștigat Secțiunea Pian a Concursului Enescu 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianistul-spaniol-josu-de-solaun-a-castigat-sectiunea-pian-a-concursului-enescu-2014/

Josu de Solaun (Spania) a câştigat Premiul I al Secţiunii de Pian a Concursului Enescu sâmbătă, într-o seară de gală în cadrul căreia pianiştii finalişti au susţinut concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Premiul II i-a revenit tânărului pianist Ilya Rashkovskiy (Rusia), în timp ce Premiul III a fost câştigat de Vassilis Varvaresos din Grecia.

Un articol de Liliana Matei|28 septembrie 2014

Pianiștii finaliști Josu de Solaun (Spania), Ilya Rashkovskiy (Rusia) și Vassilis Varvaresos (Grecia) au încheiat sâmbătă, 27 septembrie, cea de-a XIV-a ediție a Concursului Enescu interpretând alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta renumitului Justus Frantz, Concertul Nr.1 de Ceaikovski și Concertul Nr. 3 de Rahmaninov într-o sală a Ateneului Român arhiplină, în care s-a stat și în picioare. Publicul a putut urmări Finala de Pian în transmisie live și pe ecranul amplasat în fața Ateneului Român – o premieră tehnologică a acestei ediții a Concursului Enescu.

“Este o mare bucurie să mă aflu în România în aceste circumstanțe. Am avut șansa ca mulți artiști români să vină să trăiască și să interpreteze în Franța și, datorită lor, viața noastră culturală este astăzi mai bogată”, și-a început discursul pianistul francez de renume internațional Jean-Claude Pennetier, președintele juriului Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2014.

Premiul I i-a revenit pianistului spaniol Josu de Solaun, care datorită Concursului Enescu are de asemenea oportunitatea de a interpreta anul viitor în cadrul prestigiosului Festival de la Ravello (Italia). Premiul II a fost câștigat de Ilya Rashkovskiy (Rusia), iar cel de-al treilea i-a revenit lui Vassilis Varvaresos (Grecia).
Juriul secțiunii de pian a fost format din Jean Claude Pennetier (preşedintele juriului), Rolf Dieter Arens, Dana Borșan, Philippe Dinkel, Wolfgang Manz, Andrey Pisarev și Alan Weiss.

Pe scena Ateneului Român a urcat și pianista Adela Liculescu (România), semifinalistă, care a fost distinsă cu Premiul pentru cel mai bine clasat concurent român, acordat de Fundaţia Culturală Erbiceanu. Tot sâmbătă seară au fost acordate și premiile Secțiunii Compoziție, unde au intrat în concurs 31 de lucrări. Sebastian Androne a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare simfonică – Tektonum, iar Alexandru Stefan Murariu a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare camerală – El Niño.

Mă simt de parcă Enescu m-ar veghea.

(Josu de Solaun)

Născut la 27 octombrie 1981, câștigătorul Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2014, pianistul Josu de Solaun (Spania) a concertat în calitate de solist alături de orchestre internaţionale renumite precum Mariinsky Theatre Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, New York Sinfonietta, Leos Janacek Symphony Orchestra. La București, pe durata Concursului Enescu, pianistul a locuit într-un apartament închiriat, chiar pe strada George Enescu. „Ştiam că este aproape de Ateneu, dar am fost surprins să văd că locuiesc chiar pe strada George Enescu, exact în blocul în care a locuit timp de 6 ani. Surpriza cea mai mare a fost că sunt cazat exact în apartamentul situat sub apartamentul în care a locuit Enescu. Mă simt de parcă m-ar veghea. Sunt fan Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român .”, a povestit Josu de Solaun. De Solaun a interpretat în Semifinala Concursului Sonata op. 24 nr. 1 în fa diez minor, de George Enescu, în timp ce în finala a cântat Concertul Nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 de Ceaikovski.

Secțiunea de Vioară a Concursului Enescu 2014 a fost câștigată de violonistul de origine română stabilit în Germania Ștefan Tarara, iar Secțiunea Violoncel de Sun-Eun Hong (Coreea de Sud).
240 de tineri atiști din 36 de țări de pe 5 continente s-au înscris la Concursul Enescu, ediția 2014. Premiile Concursului au fost în valoare de peste 100.000 de euro.

NOUTĂȚILE EDIȚIEI
În premieră, două dintre cele mai prestigioase insituții de muzică ale momentului, Academia din Viena și Kronberg Academy au susținut Concursul Enescu și au oferit laureaților acestei ediții posibilitatea de a studia cu importanți muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria și Germania. Laureații au și oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș).

Alături de Institutul Cultural Român, prin rețeaua internațională, trei televiziuni de top la nivel mondial au promovat Concursul Enescu 2014: France 24, Mezzo și Euronews, care au inclus concertele și recitalurile din cadrul Concursului în agenda lor culturală internațională.

Finala de Pian a Concursului Enescu a fost sprijintă de Fundația Caspar Ludwig Opländer din Germania, în calitate de Partener Cultural Principal al evenimentului, în cadrul unei colaborări pe doi ani, menite să sprijine oportunitățile pentru promovarea tinerelor talente din muzica clasică.

Foto: Cătălina Filip

30
/08
/23

Cel mai așteptat spectacol din perioada sărbătorilor se întoarce cu cea mai grandioasă ediție de până acum: instrumentiști de top și soliști de calibru de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma sau Teatrul Scala din Milano vor lua parte la turneul REGAL VIENEZ 2023, ce se va derula în perioada 5 decembrie – 29 decembrie și se va opri în 25 de orașe.

30
/08
/23

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

30
/08
/23

Asociația FRUI VITA te invită să te alături unei experiențe muzicale și culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină", care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din București; ocazie care va marca și lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.

24
/08
/23

După primele 11 zile la Brașov, Codlea, Feldioara, Bran și Râșnov, Festivalul de Film și Istorii (13 – 27 august 2023) continuă încă 4 zile la Râșnov cu un program de calitate cu multe proiecţii de film, dezbateri pornind de la tema „Radicalizare”, concerte, ateliere interactive și momente speciale.

24
/08
/23

Două zile de muzică energică, concerte și activări i-au electrizat pe spectatorii care au participat la festivalul Summer in the City care a avut loc în incinta Romexpo. Zeci de mii de fani ai muzicii de calitate au venit într-un număr mare în cele două zile ale festivalului să îl revadă la București, pe Robbie Williams, unul dintre cei mai mari entertaineri ai momentului, pe showman-ul Jason Derulo, dar și artiști tineri și talentați: Abby Roberts, Calum Scott, Editors, Nicole Cherry, Mario Fresh, DJ Orkun și DJ Riche.

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

22
/08
/23

Gala Salbek Opera Festival va avea loc duminică, 27 august, de la ora 20:00, în Piața Primăriei din Arad, cu Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi, soliştii Ruxandra Donose, Ramón Vargas, Leontina Văduva şi o parte dintre cursanţii Salbek Opera Masterclass 2023.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.