Redescoperă doina în cadrul evenimentului organizat de către Asociația FRUI VITA din data de 30 septembrie, alături de Argatu’ și alți invitați
https://www.ziarulmetropolis.ro/redescopera-doina-in-cadrul-evenimentului-organizat-de-catre-asociatia-frui-vita-din-data-de-30-septembrie-alaturi-de-argatu-si-alti-invitati/

Asociaţia FRUI VITA te invită să te alături unei experienţe muzicale şi culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină”, care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din Bucureşti; ocazie care va marca şi lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.

Un articol de Petre Ivan|30 august 2023

Agenda evenimentului va cuprinde o sesiune de discursuri din partea organizatorilor și specialiștilor etnomuzicologi, materiale audio-video despre doină, prezentate exclusiv în ziua evenimentului, și va continua cu un concert susținut de către Argatu’ și interpretarea doinei folclorice de către un artist contemporan. Participarea la eveniment este gratuită. Pentru înscrieri, vă rugăm să accesați acest formular.

Andrei Argatu, cunoscut sub numele de scenă Argatu’, este un artist ce poartă cu el o lungă istorie pe scenele muzicale „underground” și comerciale din România. Din anii 2012, Argatu’ a adus în peisajul muzical românesc o sonoritate revigorantă, într-o perioadă în care stiluri muzicale precum rasta sau „drum and bass” începeau timid să își facă simțită prezența pe scena muzicală a țării. Unul dintre aspectele cele mai importante ale contribuției sale constă în promovarea și revigorarea autenticului folclor românesc. Argatu’ a devenit un artist recunoscut pentru curajul de a explora genuri muzicale diverse, îmbinând în mod neașteptat folclorul cu hip-hop-ul sau electro-house-ul. Pe scenă, Argatu’ dezlănțuie o energie unică, reușind să mobilizeze întreaga audiență. Cei care au avut ocazia să participe la măcar unul dintre concertele sale înțeleg exact despre ce este vorba. Prin prestația sa, creează o atmosferă de neuitat, iar această vibrație te însoțește acasă, după finalul spectacolului. De asemenea, datorită abordării sale eclectice și aducerii folclorului în prim-plan, Argatu’ joacă un rol esențial în conservarea și popularizarea moștenirii muzicale autentice românești.

„Mă bucur să fiu prezent la evenimentul „Dor de Doină” din 30 septembrie, de la Grădina Monteoru, unde vă aștept cu un show care sunt convins că va fi pe placul vostru. Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și sper să ne vedem în număr cât mai mare”, a declarat Argatu’.

Proiectul „Dor de Doină” își propune să creeze o punte vibrantă între trecut și prezent, pentru a redescoperi și a celebra moștenirea muzicală a României – doina folclorică. Special conceput pentru elevi, studenți și tineri profesioniști, acest proiect cuprinde mai multe etape esențiale, desfășurate cu pasiune și meticulozitate în perioada august – septembrie 2023.

Proiectul „Dor de Doină” este realizat cu sprijinul:

  • Partenerilor: CEC Bank, Grădina Monteoru și Pop-Cola;
  • Partenerilor instituționali: Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”;
  • Partenerilor media: Radio Guerrilla – partener media exclusiv radio, ro – partener media online, Zile și Nopți, IqAds, SMARK, LiterNet, blogul lui Cristian China-Birta și alții.

Pentru mai multe informații despre proiectul „Dor de Doina”, vă invităm să vizitați acest link.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.