Pianul călător al lui Horia Mihail a rămas la Tulcea
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianul-calator-a-ramas-la-tulcea/

După ce a străb[tut mai mult de 4000 de km, a atins 15 oraşe din România şi Republica Moldova, cel de-al treilea pian călător a ajuns la destinaţia sa finală, Tulcea.

Un articol de Andrada Văsii|28 aprilie 2013

După ce a străbatut mai mult de 4000 de km, a atins 15 oraşe din România şi Republica Moldova, a adunat circa 8 500 de spectatori şi milioane de ascultători virtuali prin radio, televiziune sau internet dar şi nenumărate minute de aplauze, cel de-al treilea pian călător a ajuns la destinaţia sa finală, Tulcea.

După recitalul de pe 27 aprilie 2013, pianul a rămas la Teatrul Jean Bart pentru trei ani, fiind pus la dispoziţia comunităţii locale de Radio România.

Sunt aproape convins că acest al treilea Pian Călător va fi folosit de către comunitatea de aici, atât prin invitarea artiştilor locali – tinerii care studiază la Liceul de Muzică – artiştilor din România sau internaţionali şi asta spre binele oamenilor în general şi al tulcenilor în mod special. M-am simţit bine în toate oraşele în care am fost, am întâlnit oameni avizi de muzică şi m-am bucurat că eu am dus-o la ei acasă. Una peste alta, a fost un turneu reuşit şi mă bucur că am ajuns în oraşe în care nu mai fusesem până acum, aşa cum este, de exemplu, oraşul Tulcea, în care prietenul meu, Pianul Călător, va rămâne.

Horia Mihail,
pianist

Reîntâlnirea cu celelalte două piane

Turneul „Pianul călător“ s-a dovedit, pentru a treia oară, o poveste de succes. Horia Mihail a străbătut toate zonele istorice ale ţării, s-a reîntâlnit cu primele două piane călătoare la Sânnicolau Mare şi la Mediaş, a călătorit cu cel de-al treilea pian (un Steinway recondiţionat şi pus la dispoziţie de Radio România) prin parcurile bucureştene şi apoi prin trei oraşe din Moldova în care nu se găsesc piane de concert, respectiv Bârlad, Tecuci, Roman.

Drumul nu a fost uşor deoarece pianul, care cântăreşte 700 de kg, a fost coborât, montat şi acordat în fiecare oraş. Efortul însă a meritat din plin, pentru că peste tot sălile au fost neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori veniţi la recitaluri.

Repertoriul ales – ,,Patetica, ,,Sonata Lunii” şi ,,Appassionata” de Beethoven ,,Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian şi orchestră” de Beethoven – a fost pe placul tuturor, atât al cunoscătorilor ce au apreciat la superlativ interpretarea lui Horia Mihail, cât şi a celor ce pentru prima dată, în parcuri de exemplu, au auzit această muzică şi au ales să vină apoi în sala de concert.

Mă bucur foarte mult că acest al treilea pian a ajuns la Tulcea, în această sală în care mai demult exista un cinematograf. Am fost aici la film în anii `80, dar sunt încântată să revăd sala în această formă nouă, elegantă, extrem de potrivită pentru spectacol, indiferent de genul acestuia şi mă bucur să văd că în Tulcea există public pentru muzică clasică. De altfel, ştiam că există un Liceu de Artă foarte puternic, ştiam că există mulţi tineri muzicieni care au pornit de aici şi au făcut performanţă.

Radioul public are în misiunea lui şi educaţia prin cultură, iar aceste turnee, fie că se numesc Pianul Călător, Vioara lui Enescu la sate, Duelul Viorilor sau Flautul de Aur,  încearcă să susţină o dezvoltare la scară cât mai mare a culturii şi, în particular, să facă muzica clasică accesibilă cât mai multor oameni.

Oltea Şerban-Pârâu,
redactor şef Radio România Cultural 

Foto credit: Virgil Oprina

26
/02
/15

Madonna a căzut de pe scenă în timp ce cânta la ceremonia Brit Awards 2015, desfăşurată miercuri seară în Londra. Cântăreaţa a aterizat dur, dar s-a ridicat rapid şi a continuat spectacolul.

25
/02
/15

În luna martie, două recitaluri cu acces liber (în limita locurilor disponibile), se vor derula în Studioul Alfred Alessandrescu, spaţiu mai intim dedicat muzicii şi situat tot în clădirea Radio România (ca şi Sala Radio). Cele două evenimente vă propun întâlnirea cu partituri semnate de doi „titani” ai muzicii clasice – Mozart şi Beethoven.

24
/02
/15

În continuarea tradiţiei muzicale iniţiate de marele violonist Ion Voicu, fiul său, Mădălin Voicu – în ipostază de dirijor – şi nepotul său, Mădălin Voicu jr. - la pian – vor urca pe scena Salii Radio, la concertul pe care îl vor susţine vineri, 27 februarie, de la ora 19.00, alături de Orchestra Naţională Radio.

21
/02
/15

Sâmbătă, 28 februarie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul ,,We must believe in spring”, susținut de Mircea Tiberian Ensemble, împreună cu Nadia Trohin, o tânǎrǎ artistă cu o evoluţie spectaculoasă pe scena românească a jazzului din ultimii ani, și experimentatul saxofonist Cristian Soleanu.

18
/02
/15

O călătorie către cea mai elegantă şi mai opulentă curte regală a barocului european – Curtea lui Ludovic al XIV-lea, legendarul Rege Soare - într-o perioadă de înflorire pentru toate artele, este ceea ce vă propune Orchestra de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 25 februarie (19.00), la Sala Radio.

17
/02
/15

Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu "Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română", "Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România" şi "Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici" din Chişinău (Republica Moldova) prezintă spectacolul Ansamblului "Archaeus", cu opera de cameră în şapte tablouri pentru soprană, tenor şi septet instrumental "UNU PLUS MINUS UNU" op.148-154 de Liviu Dănceanu, în Festivalul Internaţional de Muzică "MĂRŢIŞOR 2015". Spectacolul va avea loc la Sala Mare a Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici din Chişinău, marţi 4 martie, ora 18.00.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.

16
/02
/15

Biletele pentru 10 concerte din seria celor Camerale (Ateneul Român) s-au epuizat și 4 din seria Mari Orchestre (Sala Palatului) sunt în curs de epuizare, potrivit cifrelor furnizate de Eventim. Cele 25.000 de bilete pentru Festivalul Enescu 2015 vândute până la ora 12.30 PM reprezintă în jur de 55% din totalul celor 46.500 de bilete puse în vânzare luni dimineață, la ora 10.00 AM

16
/02
/15

Doi compozitori al căror destin artistic este legat prin relaţia conflictuală descrisă (în formă ficţionalizată) în celebra piesă de teatru „Amadeus” (şi în pelicula cinematografică omonimă) - MOZART şi SALIERI – şi doi muzicieni români de mare valoare - dirijorul CRISTIAN MĂCELARU şi violonistul ALEXANDRU TOMESCU - se întâlnesc pe scena Sălii Radio!

13
/02
/15

Danny McCulloch, basistul trupei The Animals, a murit la vârsta de 69 de ani, în urma unui infarct pe care l-a suferit pe 29 ianuarie. Copiii rockerului britanic - Natasha, Nina, Tara şi Alistair - au anunţat această veste cu ocazia unui concert tribut organizat în memoria tatălui lor.