„Pilafuri și parfum de măgar”, regia Silviu Purcărete, de Ziua Mondială a Teatrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/pilafuri-si-parfum-de-magar-regia-silviu-purcarete-de-ziua-mondiala-a-teatrului/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu difuzează în premieră absolută online, în această seară, de la ora 19:00, primul spectacol pus în scenă la Sibiu de regizorul Silviu Purcărete: „Pilafuri şi parfum de măgar”, spectacol ce are la bază texte alese de Silviu Purcărete şi Alain Garlan din „O mie şi una de nopţi”.

Un articol de Liliana Matei|27 martie 2020

Spectacolul este o producție din anul 2001 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și a naționalului sibian, pe muzica lui Vasile Șirli. Scenografia este realizată de Helmut Sturmer. Programul transmisiilor online va fi urmat sâmbătă, 28 martie 2020, de un alt spectacol semnat de Silviu Purcărete, „Cumnata lui Pantagruel”, iar duminică, 29 martie 2020, TNRS va difuza unul dintre cele mai noi spectacole din repertoriu, „Femei”, concept spectacol Raluca Iani.

Nume sonore ale scenei românești de teatru au făcut parte în anul 2001 din distribuția spectacolului „Pilafuri și parfum de măgar”: Diana Văcaru-Lazăr, Valer Dellakeza, Virgil Flonda (†), Ilie Gheorghe (†), Angel Rababoc, Ovidiu Moț (†), Cristian Stanca – actor cunoscut al TNRS, care a fost totodată și asistent de regie, Diana Fufezan, Delia Ghiță, Antonia Ilie, Michaela Mihai, Ofelia Popii, Mirona Iona Tatu, Florentina Țilea, Codruța Vasiu, Haricleea Bădescu, Liviu Cheloiu, Adrian Neacșu. Din distribuție au făcut parte și studenții de atunci ai școlii de teatru de la Sibiu, astăzi actori cunoscuți ai scenei românești: Denise Ababei, Oana Ceaușu, Nicoleta Fruman, Silvana Naghi, Veronica Popescu, Eleonora Poșircă, Cătălina Sima, Cristina Stoleriu, Miruna Vaju, Florin Coșuleț, Alin Olteanu, Eduard Pătrașcu, Cătălin Pătru

„Pilafuri și parfum de măgar a fost primul spectacol pus în scenă la Sibiu, de Silviu Purcărete! Marele regizor a fost prezent la FITS de la prima ediție cu „Decameronul”, de la Teatrul din Râmnicu Vâlcea, apoi cu marile spectacole ale Teatrului Național din Craiova, inclusiv „Danaidele”, jucat în sala de sport a Academiei Forțelor Terestre. Avem, din fericire, și un documentar al repetițiilor realizării acestui spectacol, pe care îl vom difuza în viitor! Dacă vă uitați pe distribuția spectacolului veti vedea tineri actori, prima promoție a școlii de teatru de la Sibiu precum și studenții de atunci, deveniți azi vedete ale scenelor de teatru si film. Îi veți descoperi deasemenea, pe inegalabilii Virgil Flonda, Ilie Gheorghe si Valer Dellakeza! Vom rosti împreuna cu Domnul Eminescu: «Vede-n capăt începutul. Cine știe să le învețe!» Vizionare plăcută!” Constantin Chiriac, director general TNRS

Programul complet al evenimentelor TNRS, online, de Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 2020:

Ora 17:00

Conferință specială FITS și TNRS

Constantin Chiriac în dialog cu Silviu Purcărete

Despre bucuria și înțelepciunea de a vorbi puțin

Ora 19:00

Pilafuri și parfum de măgar, regia Silviu Purcărete

Ora 20:30

Fotoliul cu povești și poezie – povești pentru copii și părinți în lectura actorilor Ofelia Popii, Ciprian Scurtea și a fetiței lor Sofia Luna

Ora 21:00

Seară de lectură cu actorii secției germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu

Evenimentele vor fi difuzate pe canalele oficiale de comunicare online ale TNRS: site, YouTube, Facebook. Transmisiile secției germane vor fi difuzate pe pagina oficială de Facebook a secției germane a TNRS. Vizionarea spectacolelor difuzate online este gratuită, TNRS nu percepe bilet pentru evenimentele difuzate pe internet.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.