Playback, filmul documentar dedicat discotecilor din perioada optezicsta ajunge pe marile ecrane
https://www.ziarulmetropolis.ro/playback-filmul-documentar-dedicat-discotecilor-din-perioada-optezicsta-ajunge-pe-marile-ecrane/

Iulia Rugină, regizoarea filmelor Breaking News şi Love Building, revine în atenţia publicului cu primul său documentar, Playback, ce va fi proiectat în avanpremieră pe data de 12 august, în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Iaşi. Filmul e produs de Parada Film, în co-producţie cu Televiziunea Română şi realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Un articol de Liliana Matei|9 august 2023

Playback redeschide fereastra către discotecile României optzeciste, pornind de la expoziția multumedia Disco BTT – Discotecile perioadei comuniste, organizată în 2017 la București și la Cluj de către Asociația Culturală Control N. Expoziția-instalație, recompensată cu Premiul AFCN pentru activarea patrimoniului cultural imaterial, își propunea să documenteze și să recupereze senzorial o parte a istoriei noastre recente, care altfel mai persistă doar în memoria celor ce au trăit-o.

La fel de imersiv, Playback se joacă abil cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria către paradisul pierdut al discotecii Ring din Costinești.

Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conține o coloană sonoră formată din hiturile anilor ‘80, românești și internaționale, țintind către o nostalgie colectivă și invitând la un proces de analiză emoțională a evoluției societății românești, din anii ‘80 și până astăzi.

Mi se pare că istoria emoțională a unei țări, văzută prin ochii locuitorilor ei, se topește de multe ori în prezent. Lucrurile evoluează atât de fin, încât uneori e greu de delimitat unde s-a sfârșit ceva și unde a început altceva. Filmul scoate la iveală o perioadă pe care istoria a plasat-o între paranteze, o perioadă prea puțin cunoscută și centralizată în documente. Scopul meu a fost să înțeleg prezentul prin felul în care se relevă trecutul, prin oameni și muzica ce le-a însoțit existența. M-am adresat întotdeauna publicului prin filmele mele. Muzica a jucat un rol foarte important în toate. E prima dată când un film de-ale mele conține atât de multă muzică, e prima dată când vorbesc direct despre ea și mi-aș dori să vorbesc cât mai multor oameni.” – afirmă Iulia Rugină.

Filmul va putea fi vizionat pe parcursul verii în cadrul unor proiecții eveniment, urmând ca din octombrie să fie distribuit în cinematografele din toata țara de compania de distribuție Zbang Film. Prima proiecție publică a filmului va avea loc pe 12 august, de la ora 21:45 la Brizo pe malul lacului Aroneanu din Iași, urmată fiind de un program artistic susținut de personajul central din film, DJ Sorin Lupașcu.

Playback este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română. Imaginea filmului este semnată de Andrei Oană și Mișu Ionescu, montajul e realizat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul de Alin Zăbrăuțeanu, Dumitru Alexandru și Dragoș Cătărău. Afișul filmului a fost realizat de Glitch.

Iulia Rugină e regizoare și scenaristă, cunoscută publicului pentru filmele Love Building (2013), Alt Love Building (2014), Breaking News (2017), serialul Ruxx (2021), produs de HBO Max și scurt metrajele multi-premiate Captivi de Crăciun (2010) și Să mori de dragoste rănită (2014).

Zbang Film este o companie de producție și distribuție de film înființată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist, regizor) și Iulia Rugină (scenarist, regizor) și are în portofoliu proiecte de film independent de scurt și lung metraj, pe care le-a co-produs (Love Building, Alt Love Building, Să mori de dragoste rănită, Alb 20240, Zombie), spectacole multimedia de teatru (Neverland) și coregrafie (Interior/Exterior), precum și expoziția imersivă DISCO BTT – Discotecile perioadei comuniste, ce servește ca punct de plecare în povestea documentarului Playback.

Mai multe detalii despre film se pot găsi pe pagina de imdb a filmului (https://www.imdb.com/title/tt28378312) , la adresa de mail [email protected] sau la numărul de telefon 0726 822 716 (Ilinca Mănescu).

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.