Popas pe Valea Cernei – tabără de pictură la Băile Herculane
https://www.ziarulmetropolis.ro/popas-pe-valea-cernei-tabara-de-pictura-la-baile-herculane/

În perioada 12-21 mai, în agenda proiectului Contemporanii, se adaugă o nouă tabără de pictură intitulată “Popas pe Valea Cernei”.

Un articol de Liliana Matei|7 mai 2014

Orașul stațiune situat pe Valea Cernei, Băile Herculane vă găzdui și va inspira timp de nouă zile, nouă artiști contemporani importanți ai culturii românești: Ioana Crăciun Dobrescu, Vasile Crăiță-Mândră, Ioan Darida, Ion Grigore, Dumitru Macovei, Marinela Mantescu, Ștefan Pelmuș, Ana Petrovici Popescu, Ștefan Pristavu.

Menirea artiștilor, în cele nouă zile de popas în pitoreasca așezare din valea adăpostită de munți, este de a face să izbucnească pe pânzele lor toată splendoarea acestui loc încărcat de istorie, care se întinde pe o durată de aproape două milenii. Artiștii vor fi însoțiți pe parcursul taberei de fotograful Cristian Macovei, cel care va suprinde în fotografiile sale atât felul în care artiștii lucrează, cât și splendoarea locului.
Lucrarile si fotografiile realizate pe parcursul taberei vor fi prezentate într-o expoziție care va avea loc la București în luna august, cu scopul de a aduce în conștiința publicului existența unui loc miraculos, ce odinioară a fost considerat de către împăratul Austriei ca fiind „cea mai frumoasa stațiune de pe continent”.

Contemporanii este un proiect inițiat și derulat de Asociația Făuritori și constă în valorizarea Culturii românești actuale prin favorizarea actului de creație, abordat într-o perspectivă unitară cu creatorul. Contemporanii are ca obiectiv organizarea şi susţinerea de activităţi artistice şi socioculturale: schimburi culturale internaţionale, diverse manifestări artistice, tabere de pictură, expoziţii, educarea sensibilităţii estetice a publicului.

31
/05
/22

Inițiat în 2012, de către Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga/ Peter Maffay Stiftung, festivalul Săptămâna Haferland are misiunea de a promova cultura și tradițiile sașilor din Transilvania și de a dezvolta sectorul turistic din zona respectivă. Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

30
/05
/22

Să presupunem că o sticlă de plastic, un pet, și-ar dori să plece dintr-un sat din Transilvania și ar vrea călătorească până la Marea Neagră, ori poate și mai departe. Credeţi că ar putea? La această întrebare și-au dorit să găsească răspunsul un grup de voluntari din România. Realizată într-un proiect inedit tip experiment, "Călătoria mea spre mare" este de fapt o poveste despre oameni, mentalităţi și educaţie.

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.