PORTRET: Florina Cercel (28 ianuarie 1943 – 30 iulie 2019)
https://www.ziarulmetropolis.ro/portret-florina-cercel-28-ianuarie-1943-30-iulie-2019/

S-a stins din viaţă, la vârsta de 76 de ani. În cei peste 50 de ani de carieră, a interpretat peste 100 de roluri în teatru şi film, roluri prin care a fascinat de fiecare dată publicul spectator. Actriţa, care suferea de mai mulţi ani de cancer pulmonar, a murit în locuinţa sa din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|30 iulie 2019

Vă prezentăm, mai jos, fragmente dintr-un interesant portret al îndrăgitei actrițe, realizat de Răzvan Moceanu (RADOR)

Florina Cercel s-a născut la 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamţ, tatăl său fiind prim-trompetist în fanfara unui regiment din Armata Regală, iar mama sa fiind actriţă şi o fire foarte credincioasă.

Copilăria sa a fost fericită, părinţii săi învăţând-o să respecte credinţa, tradiţiile şi obiceiurile locurilor natale şi să aprecieze fenomenul cultural. De mic copil ea a mers vinerea şi sâmbăta la concertele Filarmonicii, iar duminica era nelipsită de la slujbele de la biserică.

Familia se mută apoi la Râmnicu Sărat, datorită obligaţiilor militare ale capului familiei.

Când Florina trecea în clasa a treia, tatăl ei a fost arestat, pe motive politice, fiind exclus din Armată şi trimis să-şi execute pedeapsa, de patru ani, la Canal. Sora actriţei, o fetiţă pe atunci, cu doar patru ani mai mare decât Florina, scrisese pe o foaie „Nu-l vrem conducător pe Stalin”. Întâmplarea, aparent neînsemnată, a dus la arestarea tatălui său. În acest timp, copilele se mută cu mama lor la Botoşani, iar tatăl revine acasă după un an şi jumătate.

Este înscrisă la Liceul „Mihai Eminescu” din Botoşani, iar adolescenţa artistei este marcată de opoziţia sa faţă de ştiinţele exacte şi de atracţia din ce în ce mai mare spre lumea teatrului şi filmului.

Este admisă apoi la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan, devenind absolventă în anul 1964, la Secția Arta Actorului.

A fost colegă de generaţie cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Ion Caramitru, Ştefan Radoff sau Virgil Ogăşanu. Trist este faptul că, în perioada facultăţii, la sfârşitul anului trei, a fost exmatriculată, fiindcă nu declarase că tatăl ei a fost deţinut politic. A fost obligată să muncească, timp de patru luni, la o fabrică de utilaj chimic, pentru a se deprinde cu „educaţia muncitorească“.

Florina Cercel a impresionat, în tinereţe, prin frumuseţea ei răpitoare. A avut poveştile ei de dragoste, a iubit cu patimă şi a fost adorată, deopotrivă, de bărbaţi, însă ghinoanele s-au ţinut lanţ, pe plan sentimental.

În 1964 primeşte repartiţie la Teatrul Dramatic de Stat din Galaţi, unde a debutat în rolul Ana Stambuliu, în “Fii cuminte. Cristofor“, de Aurel Baranga.

În anul 1965 se transferă la Teatrul Naţional din Timişoara, unde va interpreta mai multe roluri importante. ”Iat-o pe Sophia Loren a României!”, au fost cuvintele pe care le rostea, în acel an, artistul emerit Gheorghe Leahu, pe atunci director al Teatrului Național Timișoara. Pe ușa teatrului, larg deschisă de director, a intrat ”îmbrăcată într-un deux-piece albastru, cuminte, o tânără de-o frumusețe uluitoare. Avea un șarm și o senzualitate cum nu mai văzusem la o actriță”, rememora, peste ani, şi Doina Popa, secretarul literar al Naționalului timișorean la acea vreme.

La Timişoara, Florina Cercel şi-a întâlnit jumătatea, îndrăgostindu-se de medicul Ioan Liviu Perian. După şapte ani de iubire desăvârşită, actriţa a trecut printr-o tragedie care a marcat-o. Avea numai 28 de ani.

În anul 1972, obţine, prin concurs, un post la Teatrul Naţional din Bucureşti unde activează şi acum. Aici, pe parcursul a 46 de ani, a interpretat nenum[rate roluri memorabile.

De asemenea, Florina Cercel a participat la numeroase emisiuni TV de poezie si a avut, de-a lungul anilor, şi peste 20 de roluri în piese la Teatrul Naţional Radiofonic.

În anul 1970 a debutat în film cu rolul din “Fraţii” de Mircea Moldovan şi Gică Gheorghe.

În perioada 1974 – 1977, Florina Cercel a prezentat emisiunea tv în direct „Album duminical”.

În anul 1990, actriţa a primit Premiul Uniter pentru „cea mai bună interpretare feminină” pentru rolul Vassa Jeleznova din piesa „Vassa Jeleznova”, de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, iar în anul 2002 a fost onorată cu premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a acelui an, pentru rolul Annei Andreevna din piesa „Revizorul” de Nicolai Vasilievici Gogol.

La 5 martie 2016, Piaţa Timpului a fost spaţiul celebrităţii feminine, fiindcă trei dintre cele mai consacrate actriţe ale cinematografiei şi teatrului românesc – Florina Cercel, Adela Mărculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu au primit stele pe Aleea Celebrităţilor, pentru excepţionala lor activitate artistică.

Articolul integral, aici.

Florina Cercel, amintiri:

„Eu m-am născut la Piatra Neamţ, dar am făcut liceul la Botoşani, la Liceul „Mihai Eminescu” şi am locuit acolo. Tatăl meu a fost artist instrumentist la Filarmonica de Stat din Botoşani, în acea perioadă. Eu m-am îndrăgostit de teatru ascultând teatru la microfon şi, ştiu precis, nu sunt singurul actor, singura actriţă care gândeşte astfel. În clipa în care am intrat la Institut ştiam deja dramaturgie universală şi dramaturgie românească datorită teatrului la microfon.” – Florina Cercel

“Al doilea moment a fost atunci când, la Botoşani s-a redeschis Teatrul „Mihai Eminescu” într-o clădire nouă, şi a venit o promoţie întreagă de tineri absolvenţi de la Institutul de Teatru, de la clasa profesorului Alexandru Finţi, în frunte cu Ion Dichiseanu, Sergiu Tudose, Margareta Pogonat, Adela Mărculescu, Corneliu Revent, m-am îndrăgostit pe vecie, mă ascundeam în sală, mă ascundeam la repetiţii. Tatăl meu discutase chiar şi cu maestrul Ion Şahighian să mi se dea un rolişor într-o piesă. Și mi s-a şi dat în „Mincinosul” de Goldoni, eram băiatul de prăvălie.” – Florina Cercel

“Am intrat la facultate, din fericire, de prima dată. M-au pregătit şi Sergiu Tudose şi Corneliu Revent, din fericire, am nimerit la studiile de pregătire, la Bucureşti, la clasa profesorului lor, Alexandru Finţi. Şi uite că visul meu aşa a început şi niciodată n-am regretat că am ales teatrul. De fapt, nu ştiu dacă eu am ales cât m-a ales pe mine teatrul. Dacă nu intram nu ştiu ce se întâmpla, dar aşa a fost, am intrat de prima dată şi, încetul cu încetul, am înţeles că trebuie să jertfesc mult pentru această profesie.” – Florina Cercel

“Anul care tocmai s-a încheiat, (2014, n.n.), este un an aniversar pentru mine şi promoţia mea, s-au împlinit 50 de ani de teatru, de televiziune, de film. Când eram tineri nici nu ne gândeam, când se rostea 2000, era aşa, ca la calendele greceşti, era un fel de vorbă şi uite că trăim toate aceste momente. Eu le trăiesc cu seninătate, nu am complexe, nu am frustrări, am o pasiune la fel de tinerească pentru profesia mea, un entuziasm nebun şi îmi doresc din suflet ca tot ce am învăţat noi, tot ce am cucerit noi, generaţia mea şi generaţiile anterioare mie, generațiile ulterioare mie să preia, să înţeleagă că această profesie este una de creaţie, o profesie de elită, şi că trebuie să o respecţi ca să te respecte şi ea pe tine şi să te ducă pe culmile succesului.” – Florina Cercel

Foto: Florina Cercel – facebook

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).