„Povești din București în Benzi Desenate” continuă până pe 10 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-din-bucuresti-in-benzi-desenate-continua-pana-pe-10-august/

Expoziţia „Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate”  va rămâne deschisă publicului până la data de 10 august 2014, la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu) , Bd. Ion  C. Brătianu nr 2.

Un articol de Judy Florescu|14 iulie 2014

Craii de Curte Veche, Miţa Biciclista, Ioniţă Tunsul, personajele lui Caragiale împreună cu Vlady, Pisica Pătrată şi Bucureştenii secolului 21, ajung la Palatul Suţu! Artiştii Puiu Manu, Şerban Andreescu, Mihai Ionuţ Grăjdeanu, Alin Teodor Ivan, Alexandru Ciubotariu şi Octav Ungureanu îşi prezintă personajele şi poveştile lor din Bucureşti, în cadrul Salonului BD.

Despre inițiativa unui astfel de proiect, dar și despre benzile desenate mai mult ca o aducere aminte a copilăriei, ne povestesc trei persoane implicate în procesul de creație și organizare a expoziției Povești din București în Benzi Desenate.

Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București: „Salonul BD este primul proiect de acest gen care intră într-un muzeu. Este dăruit Bucureștiului și vieții urbane în general, dar artiștii sunt din toată țara. A fost dorința unui grup mai restrâns de a aduce ceva nou în zona muzeală, pentru că banda desenată este o artă liberală, foarte apreciată în orașele cu vechime mare în spate și mai ales în orașele care au o viteză foarte puternică în a se tehnologiza cu fiecare generație.  Mă refer aici la orașe din Extremul Orient, la orașe japoneze, de pildă, sau la orașe occidentale din zona Țărilor de Jos.

Drept urmare am descoperit cu mare bucurie că există un sincron în artă, între ceea ce se întâmplă în România și orașele amintite, prin benzile desenate. Autorii care sunt prezenți aici în salon sunt apreciați în străinătate, sunt publicați și cultivați acolo.

Bucureștenii pot descoperi o parte reflexivă a unei copilării pe care probabil au uitat-o, iar dincolo de această introducere cu siguranță vor avea și bucuria de a vedea povești noi, pentru că sunt niște grafice care aruncă o imagine asupra prognozei, cum ar putea fi un oraș al viitorului, al concretului.

Sunt câteva lucrări expuse aici despre comportamente nișate ale unei generații nu confuzate și nici în derivă, care într-un oarecare fel încearcă să se revolte prin accesorii completate de comportament, iar benzile desenate cultivă și arată și această situație.”

Mihai Grăjdeanu, artist grafic: „De mic, prin benzile desenate am transpus povești pe care le vedeam în filme, iar din 2007 am avut prima colaborare profesionistă în acest sens. Am nouă tablouri în expoziția Salonul de benzi desenate, dintre care La țigănci de Mircea Eliade, o nuvelă care mie mi-a plăcut foarte mult în școală, pe care am adaptat-o la bandă desenată, legenda Miței Biciclista, și Craii de Curtea de Veche, o poveste despre străzile Bucureștiului de odinioară.”

Mădălina Corina Diaconu, co-organizator al expoziției „Povești  din București în Benzi Desenate”: „Un salon de benzi desenate nu s-a mai făcut într-un palat (Palatul Suțu.) Ce se poate povesti mai frumos într-un oraș decât misterele sale? Iată că am găsit șase artiști fiecare cu poveștile lui, fiecare cu interpretările lui, unele sunt incredible, unele ne surprind, iar pentru cei care vor veni, vor vedea un București al anilor 1800, 1900, 2000 și chiar 2050. Iubesc benzile desenate, iubesc artiștii români, iubesc poveștile românești, pe care cred că e timpul ca toată lumea să le cunoască.”

Foto: Gabriel Boholț

15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.

13
/06
/19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din București.

13
/06
/19

Teatrul de Comedie găzduiește în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziția de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful și actorul Andrei Runcanu. Expoziția cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor și camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât și cel care realizează fotografia, sunt actori.

11
/06
/19

A doua ediție a festivalului de artă, știință și tehnologie din București va avea loc în perioada 15-23 iunie și propune publicului o expoziție de artă trans-media, un workshop, un talk performativ și un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.

31
/05
/19

Gorzo ridică la propriu cea mai recentă sculptură a lui în fața Muzeului Național de Artă Contemporană. Se numește GHEORGHE și înainte să ajungă la MNAC a fost o casă. Casa bunicului lui Gorzo din Ieud, Maramureș.

30
/05
/19

"Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem." - Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie - ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

23
/05
/19

Artmark Historical Estate, singura companie de consultanță imobiliară din Româniaspecializată în promovarea și tranzacționarea de proprietăți istorice și artistice, a lansat noulcatalog, ediția Primăvară 2019. Catalogul cuprinde peste 40 de proprietăți istorice șicontemporane și o insulă din Delta Dunării. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.

21
/05
/19

Evenimentul Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel naţional şi a propus publicului expoziţii în diferite muzee, intervenţii şi experienţe artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. În Bucureşti au fost peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, iar în restul ţării numărul acestora a depăşit 150.