Povești urbane din Balcani la cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-urbane-din-balcani-la-cea-de-a-saptea-editie-a-divan-film-festival/

Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară), eveniment dedicat filmului şi bucătăriei din Balcani, va avea loc între anul acesta în perioada 20 – 28 august la Craiova şi în Portul Cultural Cetate din judeţul Dolj. La Craiova, proiecţiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, sâmbătă şi duminică, 20 -21 august, după care festivalul se va desfăşura, în continuare, pe malul Dunării, în pitorescul Port Cultural Cetate. Ca în fiecare an, vor avea loc şi concerte şi demonstraţii culinare.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2016

“Povești urbane din Balcani”, tema acestei ediții unește sub aceeași umbrelă peste 30 de filme – lungmetraj, scurtmetraj și documentare – și un simpozion.

“Deși țările balcanice păreau condamnate la ruralism, Agatha Christie și Graham Greene au fost fascinați de peisajul și fauna umană ce popula Orient Express-ul în drumul spre Paris de la Istanbul prin București și Belgrad.

În ultimii ani, creațiile lui Theo Angelopoulos și Nuri Bilge Ceylan au oferit imagini ale Greciei sau ale Istanbulului diferite de cele turistice. La fel și filmele Noului Val Românesc, care au dezvăluit un București nefardat.

Există așadar și un peisaj citadin balcanic, mai mult sau mai puțin pitoresc, încărcat de tensiune și personalitate”, spune Marian Țuțui, directorul artistic al Divan Film Festival.

Printre filmele care vor ilustra tema din acest an se numără două comedii spumoase, câștigătoare a mai multor premii, dar și adevărate succese de box-office la vremea lansării lor: Bal-Can-Can/ Bal-Kan-Kan (2005, r. Darko Mitrevski, Macedonia-Italia-Marea Britanie) și Parada/ The Parade (2011, r. Srdjan Dragojević, Serbia- Slovenia- Croația- Macedonia-Franța-Marea Britanie).

Bal-Can-Can, o comedie neagră plină de aventuri și suspans, ne poartă într-o călătorie prin lumea interlopă din Balcani, de-a lungul căreia un dezertor din armata macedoneană împreună cu fratele lui de sânge caută o bunică moartă, înfășurată într-o carpetă furată. Filmul a câștigat două premii la festivalurile de film de la Moscova (Rusia) și Motovun (Croația).

După ce a urmărit o înregistrare plină de violență a paradei gay eșuate din Belgrad, în 2001, regizorul sârb Srdjan Dragojević a hotărât că trebuie să atace acest subiect. Parada a fost filmat de abia în 2010 și abordează problema homofobiei balcanice într-o cheie comică: niște veterani de război din regiune ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei.

Într-o zonă care la vremea lansării filmului, în 2011, număra mai puține cinematografe decât Londra, Parada a adus în cinematografe peste 500.000 de oameni (Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina).

Cu toate acestea, într-un interviu acordat în 2012 publicației britanice The Guardian, regizorul Srdjan Dragojević se declara sceptic în ceea ce privește schimbarea atitudinii sârbilor față de comunitatea LGBT, în timp Ante Tomić, un critic de film croat, găsea o explicație în faptul că oamenii au fost atrași în număr atât de mare la cinema datorită “miștoului” pe care filmul îl face de atitudinea macho balcanică, heterosexualitatea bine determinată a locuitorilor acestui spațiu, precum și de frica ridicolă față de gay.

Parada a câștigat trei premii la Festivalul de Film de la Berlin, în 2012, printre care Premiul Publicului.

Cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival va avea loc în perioada 22 – 28 august, la Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj.

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului:https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Foto: Divan Film Festival – facebook.com/DivanFilmFestival

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.