„Poveștile Festivalului” – un tur ghidat prin programul ediției 2019 a Festivalului Internațional „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestile-festivalului-un-tur-ghidat-prin-programul-editiei-2019-a-festivalului-international-george-enescu/

Festivalul Internaţional „George Enescu” a lansat seria video „Poveştile Festivalului”, un tur ghidat prin programul ediţiei din 2019, realizat de Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Operei Naţionale.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2019

Timp de 23 de zile, în grupaje video de maximum cinci minute, experimentatul muzician descoperă, pentru publicul curios, dantelăriile din programul acestei ediții, oferind astfel argument pentru a alege unul sau altul dintre cele peste 60 de spectacole care se desfășoară continuu, pe parcursul Festivalului, la Sala Palatului și Ateneul Român.

„M-am concentrat pe două dintre cele mai intense segmente ale Festivalului: la Sala Palatului, seria Mari Orchestre și la Ateneul Român, cu seriile „Recitaluri și Orchestre Camerale” și „Concertele de la Miezul Nopții”. Aici sunt zilnic evenimente, unele se și suprapun și atunci ne-am gândit să oferim câteva informații melomanilor pentru a-și selecta spectacolele preferate. Festivalul este foarte dens, ceea ce îi imprimă o diversitate aparte și îi dă savoare. Sunt bijuterii artistice pentru fiecare gust și trebuie să treci cu răbdare prin program pentru a le descoperi. Eu punctez aceste mici elemente care pot orienta melomanii ce nu au timp să aprofundeze programul”, spune Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Operei Naționale.

Difuzarea celor 23 de video-uri a început cu selecția și recomandările pentru weekend-ul de debut – zilele de 31 august și 1 septembrie 2019. Ulterior, în fiecare zi, în perioada 27 iunie – 17 iulie, va fi încărcat pe canalul Youtube al Festivalului Internațional „George Enescu”și pe pagina de Facebook câte un nou video. Ghidul este util și pentru cei care vor urmări Festivalul online, pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro, pentru a-și putea programa vizionările.

„Din discuțiile cu iubitorii Festivalului am înțeles că le-ar fi util să poată naviga prin agenda încărcată, pentru a se clarifica în privința conținutului, să se lămurească mai bine în privința așteptărilor, pentru că oricât de mult ai iubi și asculta muzica, se întâmplă să nu fi la curent cu toți artiștii și toate formulele de spectacol care se regăsesc în Festival. De asemenea, nici timpul nu permite tuturor să se conecteze la toate manifestările. Așa s-a născut ideea unui tur ghidat, pentru a facilita alegerea și programarea optimă”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional George Enescu.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a Festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și 9 orchestre de talie mondială.  Ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului, sala „George Enescu” a Universității Naționale de Muzică și Teatrul Excelsior, propunând concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și Orchestre camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, precum și o serie de spectacole extraordinare. Mai multe detalii, aici.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.