Poveștile lui Dedes – teancul de… Jules Verne. Sau cum m-am apucat de citit
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestile-lui-dedes-teancul-de-jules-verne-sau-cum-m-am-apucat-de-citit/

Pentru orice viitor bărbat drumul spre marea literatură trece prin gara Jules Verne. Există şi excepţii, dar cunoscutul scriitor francez este cel mai eficient cârlig cu care adolescenţii sunt prinşi în undiţa literaturii. Dacă la 15 ani nu vibrezi la aventură şi eroism, atunci sunt şanse mari să nu o faci niciodată şi poţi să ai o carieră strălucită în … era să spun contabilitate, dar cum sunt amator de hrană caldă o să ma abţin.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|8 februarie 2018

În urmă cu aproape două secole, undeva în Franța, se năștea una dintre cele mai iscoditoare și vizionare minți pe care le-a dat omenirea, un prieten al popoarelor oropsite, ilustru împletitor al fibrelor de aventură, știință și anticipație. Pe căi ocolite, dar eficiente, ne-am intersectat două sute și ceva de ani  mai târziu.

Amator de mișcare, nu înțelegeam cum un om întreg la minte poate să stea ore în șir pe un scaun sau fotoliu plimbându-și privirea pe șiruri nesfârșite de furnici strivite cu tâlc între foi de hârtie.

Priveam la șirul de cărți cu cotoare albe brăzdate de dungi aurii din biblioteca tatălui meu, exact cum se uită un pui de găină la uliul care îi dă târcoale. Insistența tatălui îmi lăsa de înțeles că nu am cum să scap până nu îi fac hatârul să citesc măcar una dintre acele cărți.

Speriat de perspectiva unor lungi ore de lectură, căutam și găseam tot felul de scuze pentru a amâna întâlnirea cu Jules Verne. În final am primit o ofertă de nerefuzat, care viza exact latura mea sensibilă. Dacă citeam una dintre cărți urma să primesc un balon de fotbal de 35 de lei, iar un al doilea volum parcurs mă făcea proprietarul unei mingi din piele de 250 de lei. Ce băiat din anii 80 putea să reziste unei astfel de oferte?

Şovăielnic, am pescuit din bibliotecă ”Minunatul Orinocco”.

Când e să ai noroc în viață, planetele se aliniază cuminți în spatele tău. Așa am pățit și eu în acea vară. Între două sălcii, pe malul Argeșului, cu undița din lemn de bambus alături, aventurile de pe fluviul Orinocco mă purtau pe ape necunoscute până atunci, marile oceane ale literaturii universale.

La finalul cărţii a venit și “mingea de 35” și o declarație trufaș-șmecherească din partea mea, dar altoită în crengile sufletului. Am renunțat la mingea din piele susținând că pe următoarele cărți ale lui Jules Verne am să le citesc gratis, doar pentru plăcerea lecturii.

E adevărat, fusesem agățat în cârlig, dar în același timp eram sigur că gestul meu va fi apreciat așa cum trebuie. Așa se face că nici nu pusesem bine mâna pe ”Căpitan la cincisprezece ani” că răsplata, mirosind puternic a piele de porc, mă aștepta lângă teneșii munciți în exces de cele două picioare neobosite.

După acest episod nimeni nu mi-a mai cerut să citesc, din contră, au existat câteva momente, în preajma unor examene importante, în care seniorul  mi-a lăsat să înțeleg că este dispus să mă răsplătească dacă las literatura și mă concentrez puțin și pe matematică și fizică.

*

Dacă prin ogradă aveți un băiețel, fiu sau nepot, și vreți să-i faceți un cadou pe care să-l aibă toată viața, încercați să-i puneți în mână un volum de Jules Verne, după aceea va ști și singur ce are de făcut!

Foto: Jules Verne – wikipedia, facebook

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.

30
/05
/23

România este, din nou, consistent reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid: un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei, îi așteaptă în perioada 26 mai - 11 iunie pe vizitatorii Feria del Libro din capitala Spaniei.

26
/05
/23

Editura Frontiera lansează sâmbătă, 27 mai, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, ghidul ilustrat „Prin piețele lumii”, scris de Maria Bahareva, ilustrat de Anna Desnițkaia și premiat anul acesta cu prestigiosul Prix Sorcières pentru non-ficțiune în Franța.

24
/05
/23

Autori laureați cu cele mai importante premii literare internaționale, autori îndrăgiți de cititorii români, cu traduceri recente, cărți ce stau la baza unor ecranizări celebre, recuperări necesare sau traduceri noi ale unor cărți-cult – o ofertă bogată de noi titluri îi așteaptă pe cititori la Bookfest 2023 în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

24
/05
/23

Editura Nemira vă invită la o nouă ediție a Salonului Internațional de carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023, la Romexpo, în pavilionul B2.

23
/05
/23

Editura Polirom va participa în perioada 24-28 mai 2023 la o nouă ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilionul B2) şi va avea Italia ca invitat de onoare.

23
/05
/23

Lansări, dezbateri, peste 50 de titluri la prețuri speciale și o Cutie Neagră a poeziei române îi așteaptă la standul Institutului Cultural Român pe vizitatorii celei de-a XVI-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023 la Complexul expozițional Romexpo (Pavilionul B2).

18
/05
/23

În așteptarea Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura la Romexpo între 24 și 28 mai, vă invităm să descoperiți cele mai noi titluri de autori români. Vă oferim un fragment din romanul „Acasă, departe” de Adrian G. Romila, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.

16
/05
/23

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte din sfere precum: dezvoltare personală și profesională, antreprenoriat, spiritualitate și wellbeing, oferind iubitorilor de carte posibilitatea de a citi sau a asculta cărți, de a le folosi pe post de profesori sau sfătuitori și de a transforma clipele de relaxare într-un timp calitativ.